Wat is actief beleggen?

Wat is actief beleggen?

Het doel van actief beleggen is om de markt te verslaan. Met een actieve beleggingsstijl wordt geprobeerd om een hoger rendement te behalen dan de marktindex op dat moment. Belangrijke factoren voor succes bij een actieve manier van beleggen zijn juiste timing en een goede selectie van verschillende soorten beleggingen. Actief beleggen is de tegenhanger van passief beleggen.

Hoe werkt actief beleggen?

Bij actief beleggen is het van belang dat de markt op de voet gevolgd wordt. De timing van aan- en verkopen van aandelen is cruciaal voor het behalen van een hoger rendement. Wanneer je bijvoorbeeld verwacht dat de koers van een aandeel gaat stijgen, kun je dit aandeel kopen. Wanneer je juist een koersdaling verwacht, verkoop je dit aandeel weer.

Verschillende zaken kunnen invloed hebben op aandelenkoersen. Denk bijvoorbeeld aan de prestaties van het betreffende bedrijf, de actuele economische trends, de politieke situatie van een land of het beleggersvertrouwen. Door deze factoren goed in de gaten te houden en jouw aankopen of verkopen van aandelen daarop aan te passen, zou je met actief beleggen meer winst kunnen behalen dan met passief beleggen.

Naast aandelen kun je natuurlijk ook actief beleggen in obligaties. Lees hier meer over de verschillen tussen aandelen en obligaties.

Aandelenselectie

Een belangrijk aspect bij een actieve vorm van beleggen is de aandelenselectie. Het is uiteraard van belang dat je enkel investeert in aandelen waarvan je verwacht dat de waarde in de toekomst zal stijgen.

Bij geen enkele investering ben je verzekerd van winst, maar door onderzoek te doen naar de achtergrond en prestaties van het bedrijf, de aandelenkoersen van de afgelopen tijd te bekijken en adviezen van analisten te volgen, kun je je kans op een winstgevende aandelenselectie aanzienlijk vergroten.

Er zijn verschillende manieren om een aandelenportefeuille samen te stellen. Twee bekende methodes zijn fundamentele analyse en technische analyse. Welke soort bij jou past, is erg persoonlijk.

Voordelen van actief beleggen

Actief beleggen heeft een aantal voordelen ten opzichte van passief beleggen. 

  • Het grootste voordeel van actief beleggen is natuurlijk dat er een hoger rendement dan de marktindex wordt behaald of wordt geacht te behalen. Deze (mogelijk) hogere winst is de drijfveer voor een actieve beleggingsstijl.
  • Een ander voordeel is dat je met actief beleggen continu kunt en moet inspringen op veranderingen in de markt. Dit maakt het beleggen spannend en interessant en kan op korte termijn voor hoge rendementen zorgen. 

Nadelen van actief beleggen

Naast voordelen brengt actief beleggen natuurlijk ook nadelen met zich mee. Deze zetten we hieronder voor je op een rijtje.

  • Een groot nadeel van actief beleggen zijn de hoge kosten die eraan verbonden zijn. Het onderzoeken en analyseren van de koersen en het constant kopen en verkopen van aandelen brengt veel kosten met zich mee. Bij passief beleggen zijn deze kosten een stuk lager, omdat deze vorm van beleggen de markt volgt en dus geen uitgebreide analyses vergt. 
  • Een ander nadeel is dat actief beleggen op de lange termijn lang niet altijd een hoger rendement geeft dan passief beleggen. Actief beleggen lijkt een snelle en interessante manier om een hoge winst te behalen, maar dit is op termijn erg moeilijk.
  • Actief beleggen is minder geschikt voor beginnende beleggers. Enige kennis en ervaring is namelijk noodzakelijk om goed te timen en de juiste aandelen te selecteren.

Hoe kun je actief beleggen?

Om te beleggen heb je een beleggingsrekening nodig bij een broker, een vermogensbeheerder of een bank. Met deze beleggingsrekening kun je zelf kiezen tussen het kopen van actieve en passieve beleggingsproducten. Je kunt zo zelf actief beleggen of dit laten doen door een vermogensbeheerder. 

Bekijk video Wat is actief beleggen?

Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen u voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat uw geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.