Schrijf je nu in voor ons webinar Onrust op de beurs: moet ik nu beginnen met beleggen?

Schrijf je in
Beleggen voor beginners

Beleggen voor beginners

Beleggen voor beginners is vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt. Door de opkomst van bijvoorbeeld online vermogensbeheerders en goedkope indexfondsen is beginnen met beleggen echt heel eenvoudig.

Veel mensen maken beleggen onnodig moeilijk of willen anderen laten geloven dat beleggen moeilijk is. Dat was vroeger misschien zo. Tegenwoordig is beleggen bijna net zo eenvoudig als sparen. In dit artikel leggen we stapje voor stapje uit hoe je als beginnende belegger kunt starten met beleggen.

Zo werkt beleggen voor beginners

Beleggen is het investeren van je geld met als doel je inleg te laten groeien. Dit noemen we rendement. Met beleggen kun je hogere rendementen behalen dan op de spaarrekening. Maar let wel, aan beleggen zijn ook meer risico’s verbonden.

Het risico van beleggen (de kans om een deel van je inleg te verliezen) is de reden waarom veel mensen juist niet beginnen met beleggen. Maar met een aantal simpele methodes kun je het risico flink verminderen. Iets wat veel (professionele) beleggers nog wel eens over het hoofd zien. Hier komen we later in dit artikel op terug.

Wil je eerst precies weten wat beleggen is? Lees dan ons artikel ‘Wat is beleggen?’. Hierin leggen we van A-tot-Z uit wat beleggen nu eigenlijk is en hoe het werkt. Ook voor mensen die twijfelen tussen sparen of beleggen hebben we een interessant artikel geschreven.

Hoe moet je beginnen?

Als beginnende belegger heb je twee manieren om te starten met beleggen:

  1. Zelf beleggen: je opent een beleggingsrekening bij een bank of broker. Vervolgens moet je zelf beslissen welke aandelen, obligaties of fondsen je moet kopen.
  2. Laten beleggen (vermogensbeheer): ook dan open je een beleggingsrekening bij een bank of vermogensbeheerder. Je kunt altijd zelf of in overleg aangeven hoeveel risico je wilt lopen en welk rendement je nastreeft. Vervolgens zal de vermogensbeheerder of bank voor je gaan beleggen.

Voor beginners is zelf beleggen niet aan te raden. Je moet namelijk helemaal zelf een aandelenportefeuille samenstellen. Als je weinig kennis en ervaring hebt, kun je daardoor als beginnende belegger al snel tegen (grote) verliezen aanlopen. Het is dus verstandiger om je geld in dat geval te laten beleggen door een professionele partij.

Wil je weten wat een vermogensbeheer precies en wat een vermogensbeheerder voor je doet? Lees dan ons artikel ‘Wat is vermogensbeheer?’.

Met welk bedrag kun je beginnen?

Om te beginnen met beleggen heb je tegenwoordig geen honderdduizend euro meer nodig. Ga je zelf aan de slag, dan kun je met een paar tientjes al beginnen. Wil je je geld laten beleggen, dan kun je vaak vanaf een paar duizend euro aan de slag. Bij Axento is het minimale instapbedrag bijvoorbeeld €7.500,-.

Voor welke periode wil je beleggen?

Beleggen is een lange termijn sport. Het is sowieso niet verstandig om te beleggen met geld dat je binnen 5 jaar nodig hebt. Waarom? De kans op een verlies is dan namelijk te groot. Een belangrijke vuistregel bij beleggen is: “Hoe langer je belegt, des te groter de kans op een positief resultaat.”. Tijd zorgt ervoor dat je eventuele verliezen kunt goedmaken en een mooi rendement kunt opbouwen.

Hoe langer je van plan bent om te beleggen, hoe meer risico je kunt nemen. Uiteraard bepaal je zelf altijd nog hoeveel risico je wilt nemen. Heb je je geld bijvoorbeeld nodig voor je pensioen, maar ga je pas over 20 jaar met pensioen, dan kun je je meer risico veroorloven dan wanneer je over 10 jaar al met pensioen gaat. Verderop in dit artikel bespreken we wat een risicoprofiel is en hoe je die bepaalt. Bij vermogensbeheer is je beleggingshorizon vaak gekoppeld aan een bepaald risicoprofiel.

Welke soorten beleggingen zijn er?

Wanneer je begint met beleggen, denk je waarschijnlijk al snel aan het kopen van aandelen. Aandelen zijn best risicovol, zeker voor beginners. Om het risico te beperken, worden aandelen vaak gecombineerd met obligaties. Dit zijn leningen van overheden of bedrijven. Obligaties zijn minder risicovol dan aandelen, maar leveren ook minder op. Echter, door aandelen met obligaties te combineren kun je een goed gebalanceerde beleggingsportefeuille samenstellen.

Beleggingsfondsen

Je hoeft niet per se zelf aandelen of obligaties te kiezen. Je kunt ook beleggen in een beleggingsfonds. Een beleggingsfonds is een soort mandje van verschillende aandelen of obligaties. Beleggingsfondsen worden beheerd door professionele partijen.

Voor een beginnende belegger is het slim om te beleggen in beleggingsfondsen. Je hoeft dan niet meer zelf na te denken over welke aandelen of obligaties je koopt, maar laat dit over aan een professional.

Indexfondsen

Een indexfonds is een zogenaamd passief beleggingsfonds. In een indexfonds worden de beleggingen niet gekozen door een professionele belegger, maar wordt belegd in dezelfde aandelen als een bepaalde beursindex. Denk hierbij aan de AEX Index. Koop je een indexfonds dat de AEX volgt, dan beleg je dus in dezelfde aandelen als die in de AEX Index zitten. Lees hier meer over indexfondsen of ETF’s (vergelijkbaar met indexfondsen).

In ons artikel Waar kun je allemaal in beleggen benoemen we alle verschillende soorten beleggingen die er zijn.

Je risicoprofiel bepalen

Voordat je begint met beleggen, moet je je risicoprofiel bepalen. Vaak hanteren banken en vermogensbeheerders drie tot vijf standaard risicoprofielen. Bij Axento hebben we vier verschillende risicoprofielen:

  1. Defensief: een defensief risicoprofiel heeft als doel om het risico van beleggen zo klein mogelijk te houden. Vermogensbehoud is daarbij het hoofddoel. Een defensief risicoprofiel bestaat voor het grootste gedeelte uit obligaties (vaak 75%). Obligaties zijn relatief veilige beleggingen. Het risico is relatief klein, maar het verwachte rendement is ook lager. Het overige deel (vaak 25%) wordt belegd in risicovollere beleggingssoorten zoals aandelen. Lees hier meer over defensief beleggen.
  2. Neutraal: een neutraal risicoprofiel bestaat meestal voor de helft uit obligaties en voor de helft uit aandelen. Zie dit risicoprofiel als een soort gemiddelde. Doordat de verhouding tussen aandelen en obligaties gelijk is, heb je een evenwichtige balans tussen risicomijdende beleggingen en risicovollere beleggingen. Lees hier meer over neutraal beleggen.
  3. Offensief: een offensief risicoprofiel is bedoeld voor beleggers die bereid zijn een hoog risico te lopen in ruil voor een hoog verwacht rendement. Het grootste gedeelte wordt in een offensief risicoprofiel belegd in aandelen (meestal 75%). De overige 25% wordt belegd in obligaties. Het offensieve risicoprofiel is geschikt voor beleggers die een hoog rendement nastreven. Lees hier meer over offensief beleggen.
  4. Zeer offensief: een zeer offensief risicoprofiel gaat nog een stapje verder dan het offensieve risicoprofiel. In dit profiel zitten voor 90% aandelen en 10% obligaties. Dit profiel is geschikt wanneer je nog een lange beleggingshorizon hebt en bereid bent veel risico te nemen. Het verwachte rendement van dit profiel is ook het hoogste. Lees hier meer over zeer offensief beleggen

Lees in dit artikel meer over risicoprofielen.

5 voorwaarden om te beginnen met beleggen

Om te bepalen of beleggen voor jou geschikt is, hebben we vijf voorwaarden opgesteld. Voldoe je aan deze 5 voorwaarden, dan kan beleggen ook voor jou interessant zijn.

1. Begrijp waar je in belegt

Never invest in a business you cannot understand”, is een bekende uitspraak van superbelegger Warren Buffet. Voordat je begint met beleggen is het noodzakelijk om te begrijpen wat beleggen precies is. Laat je informeren door een vermogensbeheerder, of ga zelf op zoek naar informatie, bijvoorbeeld op internet. Zo kom je niet snel voor negatieve verrassingen te staan.

2. Beheers je emoties

Het beheersen van emotie is een van de meest onderschatte aspecten bij beleggen. Veel (beginnende) beleggers laten rendement liggen omdat zij zich laten leiden door emoties. Bekende valkuilen zijn het aanhouden van verliesgevende beleggingen in de hoop dat het toch nog goed komt en de neiging om hogere risico’s nemen om verliezen snel goed te maken.

3. Beleg voor de lange termijn

Beleggen doe je voor de lange termijn. Het is onverstandig om voor één of twee jaar te beleggen. De kans op een verlies is dan namelijk te groot. Een belangrijke vuistregel bij beleggen is: “Hoe langer je belegt, des te groter de kans op een positief resultaat.” Tijd zorgt ervoor dat je eventuele verliezen kunt goedmaken en een mooi rendement kunt opbouwen.

4. Financiële buffer

Als je gaat beleggen is het verstandig om een financiële buffer aan te houden. Stel dat de wasmachine het begeeft, de CV-ketel vervangen moet worden of je auto sputterend aan de kant staat, dan is het prettig om wat spaargeld achter de hand te hebben. Ga dus nooit met al je spaargeld beleggen maar houd een potje achter de hand voor onvoorziene omstandigheden.

5. Accepteer de risico’s

Rendement en risico zijn twee kanten van dezelfde medaille. Hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico en vice versa. Het verwachte rendement van beleggen is hoger dan op een spaarrekening. Je loopt dus ook meer risico. Bepaal vooraf hoeveel risico je wilt en kunt nemen en accepteer de beweeglijkheid van de beurs.

Wanneer moet je beginnen?

Wat is het juiste moment om in te stappen? Veel beleggers vragen zich dit af. Het antwoord hierop is eigenlijk heel simpel. Het perfecte instapmoment bestaat niet en is niet te voorspellen. Daarom is het veel verstandiger om te beginnen zodra je het geld hebt. Lees hier meer over het instapmoment.

Tips bij beursdalingen

Vooral voor beginners kunnen de koersschommelingen op de beurs spannend zijn. Als het goed gaat, is dat geen probleem. Je zie de waarde van je vermogen groeien en dat geeft een goed gevoel. Maar als beurskoersen dalen, hebben vooral beginnende beleggers moeite om het hoofd koel te houden. Hieronder bespreken we een aantal tips hoe je kunt omgaan met beursdalingen.

Kijk niet elke dag

Elke dag de beurskoersen volgen en inloggen om te zien hoe jouw vermogen daarop reageert, is funest voor je gemoedstoestand. Het heeft overigens ook geen zin om elke dag te kijken naar je beleggingen. Beleggen doe je immers voor de lange termijn. De koersschommelingen horen er nu eenmaal bij. Continu bovenop de beurs zitten, wakkert alleen maar onzekerheid aan. Probeer dus niet elke dag te kijken naar je beleggingen. Kijk bijvoorbeeld één keer per maand of één keer per kwartaal. Dat geeft ook een veel beter beeld van hoe je beleggingen op lange termijn kunnen bewegen.

Besef dat koersdalingen erbij horen

Beurskoersen kunnen nu eenmaal ook dalen. Dit is onlosmakelijk verbonden aan beleggen. Wanneer je beseft dat beurskoersen op lange termijn een stijgende lijn laten zien, kijk je heel anders aan tegen tussentijdse dalingen. Besef dat het erbij hoort. Natuurlijk is het vervelend als je je vermogen ziet dalen. Maar juist doordat je bent blootgesteld aan risico’s, mag je op lange termijn een hoger rendement verwachten. Blijf dus rustig tijdens koersdalingen. Het hoort erbij.

Focus niet te veel op de waan van de dag

Van nature hechten we veel meer waarde al recente gebeurtenissen. Heftige marktbewegingen zorgen voor paniek bij beleggers. Het is echter zinloos om te reageren op de waan van de dag. Elke maand is er wel wat op de beurs en je vindt altijd wel een reden om uit te stappen. Probeer dat echter naast je neer te leggen en focus op de lange termijn. Laat je niet te veel leiden door het nieuws van de dag en baseer je beleggingsbeslissingen op de lange termijn.

Risico beheersen

Om de risico’s van beleggen te beheersen, zijn er een aantal succesvolle methodes. Hieronder bespreken we de belangrijkste.

Om succesvol te beleggen is een goede spreiding cruciaal. Het is niet verstandig om al je eieren in één mandje te leggen. Waarom? Omdat niemand vooraf weet welke belegging in de toekomst het hoogste rendement oplevert. Het is daarom verstandig om je vermogen te spreiden over verschillende beleggingen. Het risico dat de waarde van je beleggingsportefeuille in een korte periode fors daalt, is bij een goede spreiding een stuk kleiner. Een eenvoudige manier om je beleggingen te spreiden is door te beleggen in ETF’s of Indexfondsen.

Met periodiek beleggen stort je bijvoorbeeld maandelijks of elk kwartaal een vast bedrag op je beleggingsrekening. Uiteraard kun je zelf kiezen hoe vaak en hoeveel je bijstort. Periodiek beleggen is bij Axento eenvoudig en kosteloos. Daarnaast verlaag je ook nog eens het risico. Door periodiek te beleggen wordt het aankoopmoment namelijk verspreid over de tijd. Niemand weet wanneer het beste instapmoment zich voordoet op de beurs. Door periodiek bij te storten voorkom je dat je in één keer bijstort op een slecht beursmoment.

"You don't need to be a rocket scientist. Investing is not a game where the guy with the 160 IQ beats the guy with 130 IQ."
Warren Buffett

Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen u voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat uw geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.