Zonsondergang op strand met rots

Wat is een beleggingshorizon en hoe bepaal je die?

Wanneer je wilt beginnen met beleggen, is het van belang om een beleggingsplan op te stellen. Een belangrijke factor binnen dit plan is de beleggingshorizon.

Maar wat is dat eigenlijk? En hoe bepaal je jouw beleggingshorizon? We leggen het je uit in dit artikel.

Wat is een beleggingshorizon?

Er zijn verschillende definities te vinden van het woord beleggingshorizon. Deze verschillende definities kunnen we indelen in twee algemene betekenissen.

Als eerste beschrijven we de beleggingshorizon als “de periode waarin het vermogen bestemd voor een belegging gemist kan worden.

Daarnaast kunnen we ook de volgende definitie geven: “de periode waarin een belegger, met een bepaald risico, het gewenste rendement wil behalen.

Het lijkt misschien vreemd dat over zo’n belangrijke term geen eensgezindheid bestaat. Toch is dit niet zo gek. Een goede horizon ontstaat namelijk wanneer deze twee definities samenvallen.

Wanneer de periode waarin je je vermogen kunt missen, gelijk is aan de periode waarin je je gewenste rendement wilt behalen, heb je een voor jou haalbare beleggingshorizon vastgesteld.

Hoe bepaal je je beleggingshorizon?

Iedere belegger heeft een andere beleggingshorizon. Deze is namelijk afhankelijk van je persoonlijke en financiële situatie. Maar ook van je risicoaversie en je beleggingsdoel. De volgende punten zijn belangrijk bij het bepalen van je persoonlijke beleggingshorizon.

1. Hoelang kun je je vermogen missen?

Dit is de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Het bepaalt namelijk de limiet van je horizon. Als je je vermogen bijvoorbeeld maximaal 10 jaar kunt missen, kan je beleggingshorizon nooit langer zijn dan 10 jaar. Een voorbeeld hiervan is als je over 10 jaar je hypotheek moet aflossen.

2. Hoeveel vermogen kun/wil je beleggen?

Na de vraag voor hoelang je je vermogen kunt missen, komt natuurlijk de vraag: welk deel van je vermogen kun je missen? Wij adviseren altijd om alleen met geld te beleggen dat je in de aankomende jaren niet nodig hebt.

De hoogte van je inlegbedrag is bepalend voor je horizon. Hoe meer vermogen je belegt, hoe sneller je het gewenste rendement kunt behalen.

Wanneer je niet een groot bedrag in één keer kunt missen, kun je ook kiezen voor periodiek beleggen. Je belegt dan bijvoorbeeld elke maand een klein bedrag. Hiermee verklein je ook je beleggingsrisico.

3. Hoeveel risico ben je bereid te lopen?

Als derde ga je na, hoeveel je risico je wilt lopen. Kun je omgaan met een beetje risico? Dan kun je bijvoorbeeld voor een offensief risicoprofiel kiezen. Maar als je ‘s nachts wakker ligt van koersschommelingen, is het niet verstandig of haalbaar om te kiezen voor veel risico.

4. Hoeveel rendement wil je behalen?

Vervolgens stel je vast hoeveel rendement je wilt behalen. Dit kan een duidelijk bedrag zijn, omdat je ergens voor spaart. Maar het kan bijvoorbeeld ook een minimumbedrag zijn.

5. Is het haalbaar?

Als laatste ga je na of wat je hebt bedacht wel haalbaar is. Wil je 80% winst behalen in twee jaar tijd met minimaal risico? Dat gaat hoogstwaarschijnlijk niet lukken.

Ga na of je gewenste rendement, belegd vermogen, risico en tijd wel realistisch zijn. Deze factoren hangen sterk samen. Met een lange beleggingshorizon hoef je bijvoorbeeld minder risico’s te nemen om hetzelfde rendement te behalen dan met een korte beleggingshorizon. Daarom is het verstandig om te kiezen voor beleggen op de lange termijn.

Haalbaarheid beleggingsplan berekenen

Om te verduidelijken hoe je de haalbaarheid van je beleggingsdoel kunt berekenen, geven we een voorbeeld. We berekenen hier of het beleggingsdoel haalbaar is binnen een bepaalde beleggingshorizon.

Stap 1: Stel je voor dat je 40 jaar oud bent. Je kunt vermogen missen tot je 67ste. Dan wil je met pensioen, waardoor je inkomen weg zal vallen. Je wilt je vermogen dan weer terug.

Stap 2: Je kunt op dit moment €15.000 kunt missen. Je kiest ervoor om hiermee te gaan beleggen.

Stap 3: Je bent bereid om een gemiddeld risico te lopen, dus kies je voor een neutraal risicoprofiel. Het profiel dat je kiest levert gemiddeld bijvoorbeeld 4,5% rendement per jaar op.

Stap 4: Je wilt in ieder geval €45.000 opgebouwd hebben als je met pensioen gaat. Is het mogelijk om dit beleggingsdoel te behalen binnen de gestelde beleggingshorizon?

Om het simpel te houden rekenen we met het gemiddelde rendement. Je ontvangt dan elk jaar 4,5% rendement over je ingelegde bedrag. In het echt kun je het ene jaar een heel hoog rendement ontvangen en het volgende jaar een negatief rendement.

De beleggingshorizon is dus 27 jaar. Het verwachte rendement 4,5% en de inleg €15.000,-. De berekening ziet er als volgt uit:

€15.000,-  x  1,045^27  =  €49.230,14

Op basis van verwachte rendementen komt de eindwaarde van de belegging uit op €49.230,14. Dit bedrag is hoger dan het beleggingsdoel van €45.000,- bij pensionering. Het beleggingsdoel is dus haalbaar binnen de beleggingshorizon van deze persoon.

Bekijk video Wat is een beleggingshorizon en hoe bepaal je die?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.