Kikkerperspectief van wolkenkrabbers

Wat is een institutionele belegger?

Een institutionele belegger is een grote instelling zoals een pensioenfonds, verzekeringsmaatschappij, broker of zakenbank. Institutionele beleggers investeren vaak grote sommen geld voor een grote groep klanten tegelijk.

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Bekijk video Wat is een institutionele belegger?

Invloed van institutionele beleggers

Er is de laatste jaren veel aandacht voor deze institutionele beleggers. Zij hebben namelijk veel invloed op de onderliggende bedrijven waarin ze beleggen. Dit komt doordat ze zulke hoge bedragen onder hun hoede hebben. 

De laatste tijd wordt er steeds meer voor gepleit dat institutionele beleggers deze invloed positief gaan gebruiken. Hiermee kunnen bedrijven bijvoorbeeld dwingen om duurzamer te gaan opereren. Zo doen institutionele beleggers vaak grote oliebedrijven in de ban vanwege de schade voor het milieu. 

Nederlandse Stewardship Code

In 2018 hebben Nederlandse institutionele beleggers de Nederlandse Stewardship Code opgezet. Deze code geeft aan dat er groeiende vraag is naar actief aandeelhouderschap van institutionele beleggers. Op 1 januari 2019 is de code in werking getreden. 

Het roept institutionele beleggers op om actief betrokken te zijn bij het beleid van het bedrijf. Ze moeten ook bijdragen aan transparantie van het beleid. Als laatste stelt de code dat de beleggers moeten openstaan voor een dialoog. 

Zij kunnen dit doen door in gesprek te gaan met het bedrijf en andere aandeelhouders. Door een actieve rol te spelen binnen het bedrijf, behartigen institutionele beleggers de belangen van hun klanten. Dit kan door het stimuleren van verduurzaming. Of door aan te geven hoe een bedrijf om moet gaan met de heersende politieke situatie. 

Institutionele beleggers moeten ook aangeven aan hun klanten, wat zij op basis van de Code hebben gedaan. Deze transparantie is belangrijk. Zo kunnen klanten precies zien welke keuzes hun beleggers maken. 

Door het volgen van de Nederlandse Stewardship Code, brengen fondsen en maatschappijen hun klanten niet alleen rendement. Ze zorgen er ook voor dat bedrijven beleid voeren dat past bij de idealen van de klanten. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.