Wat zijn vastrentende waarden bij beleggen?

Wat zijn vastrentende waarden bij beleggen?

Wanneer je gaat beleggen is er keuze tussen verschillende beleggingen. De meest bekende keuzes zijn aandelen en de obligaties. Verder zijn er ook meer risicovolle producten, zoals opties.

Naast bovengenoemde keuzes is er ook de term vastrentende waarden. In dit artikel bespreken we wat het precies betekent en welke beleggingen hieronder vallen.

Alles weten over

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat zijn vastrentende waarden?

Vastrentende waarden is een verzameling van financiële producten. Deze producten hebben allemaal één overeenkomst. Ze hebben namelijk allemaal een vaste looptijd en een vast rentepercentage. 

Vastrentende waarden wordt beschouwd als een verzamelnaam. De financiële producten die hieronder vallen kennen een relatief laag risico. Dat komt mede door de periodieke rente.

Welke beleggingen vallen onder een vastrentende waarde?

Een vastrentende waarde heeft veel overeenkomsten met een obligatie. Dit is dan ook de meest voorkomende vastrentende waarde.

Andere vormen van vastrentende waarden zijn voor beleggers minder relevant. Hypotheken en onderhandse leningen worden ook beschouwd als vastrentende waarden. Ook spaardeposito’s vallen onder vastrentende waarden.

Obligaties als vastrentende waarden

De meest verhandelde vastrentende waarden zijn obligaties. Er zijn twee soorten obligaties, namelijk bedrijfs- en staatsobligaties. Tussen deze twee soorten zijn nog een aantal categorieën te onderscheiden. Voorbeelden daarvan zijn converteerbare obligatieszero-coupon obligatiesperpetuele obligaties en high yield obligaties.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.