Wat is een converteerbare obligatie?

Wat is een converteerbare obligatie?

In dit artikel leggen we uit wat een converteerbare obligatie is en wat het verschil is met gewone obligaties.

Definitie converteerbare obligatie

Een converteerbare obligatie is een obligatie die onder bepaalde voorwaarden inwisselbaar is voor aandelen. Een andere benaming voor converteerbare obligaties is convertible bonds

Verschil met normale obligaties

Converteerbare obligaties zijn, net als normale obligaties, leningen die worden uitgegeven door overheden of bedrijven (in het geval van converteerbare obligaties is het altijd een bedrijfsobligatie). Ze hebben net als normale obligaties een bepaalde looptijd, met rente. 

De basis is dus hetzelfde. Het grote verschil is dat de belegger bij een converteerbare obligatie tussentijds of aan het einde van die looptijd de keuze krijgt om zijn geld terug te krijgen, óf aandelen te ontvangen. De waarde van die aandelen is vaak van tevoren afgesproken. 

Daarnaast krijg je bij een converteerbare obligatie vaak een lagere rentevergoeding dan bij een gewone obligatie. Dit komt door de mogelijkheid die je hebt om de obligatie in te wisselen; je hebt dan namelijk kans om er uiteindelijk meer winst mee te maken.

Beleggen in converteerbare obligaties

Beleggers die beleggen in converteerbare obligaties kunnen deze, zoals eerder gezegd, omzetten in aandelen. In plaats van rente krijgt de belegger dan dividend, of de belegger kan profiteren van een stijgende koers van het bedrijf. 

Het risico is bij aandelen hoger dan bij obligaties, dus wanneer je deze inwisselt, loop je ook een hoger risico. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.