Wat zijn bedrijfsobligaties?

Wat zijn bedrijfsobligaties?

Bedrijfsobligaties zijn obligaties die zijn uitgegeven door bedrijven. Obligaties van bedrijven zijn een mooie aanvulling op andere beleggingen zoals aandelen of staatsobligaties.

Waarom geven bedrijven obligaties uit?

Bedrijven hebben continu geld nodig om te kunnen doorgroeien of te investeren. Het uitgeven van obligaties is dan een populaire manier om nieuw geld aan te trekken. Een andere manier om aan geld te komen is om het bedrijf op de beurs te brengen. Nadeel hierbij is dat (een deel van) de aandelen van het bedrijf in handen komen van beleggers. Bij obligaties is dat niet het geval.

Waarom beleggen in bedrijfsobligaties?

Bedrijfsobligaties zijn veiliger dan aandelen. Dit komt omdat obligaties een vaste looptijd hebben. Aan het einde van de looptijd ontvang je als belegger je inleg terug, als het bedrijf tenminste niet failliet is gegaan. Bij een eventueel faillissement worden obligatiehouders daarnaast eerder uitbetaald dan aandeelhouders. Mogelijk ontvang je hierdoor nog een deel van je inleg terug. Verder ontvang je als belegger periodiek rente op je obligaties.

Soorten bedrijfsobligaties

Er zijn verschillende soorten bedrijfsobligaties. Over het algemeen onderscheiden beleggers veilige kredietwaardige obligaties en risicovollere high yield obligaties. Obligaties van bedrijven met een rating van BBB of hoger worden beschouwd als veilig. Obligaties met een rating van BB of lager worden als meer risicovol beschouwd. Hierbij geldt ook hoe hoger het risico, des te hoger het verwachte rendement.

Er bestaan ook duurzame bedrijfsobligaites. Dit noemen we groene obligaties. Dit zijn obligaties die speciaal zijn uitgegeven door bedrijven om specifieke duurzame projecten te ondersteunen.

Wil je weten welke soorten beleggingen nog meer beschikbaar zijn? Lees dan eens Waar kun je in beleggen?

Hoe beleggen in bedrijfsobligaties?

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in bedrijfsobligaites. Je kunt zelf individuele bedrijfsobligaties kopen op de beurs. Het is echter verstandiger om gespreid te beleggen. Op die manier verklein je het risico bij een eventueel failissement.

Een goede manier om gespreid te beleggen in bedrijfsobligaties is door middel van indexfondsen of ETF's. Op die manier beleg je met één transactie direct in honderden bedrijfsobligaties tegelijk.

Bekijk video Wat zijn bedrijfsobligaties?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.