Er zijn verschillende soorten obligaties. Er zijn staatsobligaties, bedrijfsobligaties, converteerbare obligaties en ga zo maar door. In dit artikel leggen we uit wat een zero-coupon obligatie is, wat de voor- en nadelen van een zero-coupon obligatie zijn en wat de verschillen zijn met een gewone obligatie.
Een obligatie is een lening die via de beurs verhandelbaar is. Obligaties kunnen worden uitgegeven door overheden of grote bedrijven. Wanneer zij geld nodig hebben om te investeren, geven zij obligaties uit om vermogen aan te trekken.
Om te zorgen dat beleggers bereid zijn om hun geld uit te lenen, betaalt de uitgevende partij rente op de obligaties (ook wel ‘rentecoupon’ genoemd). De rentecoupon is de jaarlijkse vergoeding die een belegger ontvangt voor het uitlenen van zijn geld.
De meeste obligaties hebben een vaste looptijd (vaak tussen de 1 en 10 jaar) en een afgesproken einddatum. Op die datum betaalt de uitgevende instelling het geleende geld weer terug aan de belegger.
Lees meer over obligaties in ons artikel: Wat is een obligatie?.
Een zero-coupon obligatie is een obligatievorm waarbij de belegger geen periodieke rentevergoeding ontvangt. Dit wordt ook wel een zero coupon bond of nulcouponobligatie genoemd.
De belegger koopt de zero-coupon obligatie met een grote korting ten opzichte van de nominale waarde.
Daarnaast wordt er geen tussentijdse betaling gedaan. In plaats daarvan krijgt de belegger aan het einde van de termijn een van tevoren afgesproken bedrag uitgekeerd.
Soms zijn de obligaties geïndexeerd voor inflatie, waardoor je dezelfde koopkracht van de vergoeding behoudt als de inflatie stijgt.
Een zero-coupon obligatie kan zowel op korte als op lange termijn worden uitgegeven, maar vaak is de looptijd zo’n 15 tot 30 jaar.
Beleggen met een zero-coupon obligatie heeft een aantal voordelen. Zero-coupon obligaties zijn geschikt voor passieve beleggers. Het belangrijkste voordeel van een nulcouponobligatie is dat deze vaak ver onder de nominale waarde worden uitgegeven, omdat je geen tussentijdse rente ontvangt.
Andere voordelen, die ook bij andere obligatievormen voorkomen, worden hieronder genoemd:
Beleggen in zero-coupon obligaties heeft ook een aantal nadelen. Het grootste nadeel van beleggen in een zero-coupon obligatie is dat je geen tussentijdse betalingen ontvangt.
Een ander nadeel is dat je risico’s loopt. Het gaat vooral om de volgende risico’s.
Deze risico’s zijn echter onvermijdelijk en loop je bij alle soorten beleggingen. Lees hier meer over in ons artikel: Wat is beleggingsrisico? en lees hier meer over de Voor- en nadelen van beleggen.
Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.