Hoe kun je beleggen in vleesvervangers?

Hoe kun je beleggen in vleesvervangers?

Vleesvervangers worden steeds populairder, zowel op het bord van de consument als op de beurs. Dat komt doordat steeds meer mensen minder vlees proberen te eten, maar ook omdat duurzaamheid bij bedrijven steeds belangrijker wordt. 

In dit artikel bespreken we een aantal belangrijke bedrijven die vleesvervangers produceren en bespreken we hoe ook bedrijven buiten de voedselindustrie hiermee omgaan.

Alles weten over alternatieve beleggingen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Hoe groot is de industrie?

De industrie van vleesvervangers is vergeleken met de vleesindustrie nog klein. Zo verkocht de vegetarische hamburgerfabrikant Beyond Meat in de afgelopen jaren zo’n 25 miljoen vegetarische burgers. Dat lijkt veel, maar is niets vergeleken met de 13 miljard burgers die jaarlijks in de Verenigde Staten worden gegeten. 

Beyond Meat is wereldwijd misschien wel de grootste producent van vleesvervangers, maar de meeste bedrijven binnen deze sector zijn small caps. Door deze relatief kleine beurswaarde hebben deze bedrijven vaak veel groeipotentieel. Small caps hebben vaak een lagere liquiditeit. Kleinere bedrijven zijn vaak minder bekend, hierdoor wordt er minder vaak in gehandeld. Daardoor zijn deze aandelen wat minder goed verhandelbaar dan large caps.

Groeipotentieel

De meeste bedrijven die vleesvervangers verkopen, hebben volgens beleggers en beursanalisten veel groeipotentieel. Dat komt omdat de beurswaarde (nog) relatief klein is, maar ook omdat vleesvervangers steeds populairder worden. 

Het Amerikaanse management adviesbureau AT Kearney heeft voorspeld dat de omzet van plantaardige vleesvervangers de komende jaren 20% tot 30% per jaar zal groeien. De waarde van de wereldwijde vleesmarkt wordt geschat op $1 biljoen dollar. 

Dit lijkt nu misschien niet veel, het is slechts een fractie van de voedselmarkt, maar het laat wel zien hoeveel ruimte voor groei er nog is.

Duurzaamheid

Duurzaam beleggen wordt steeds populairder. Het is namelijk goed voor het milieu en ook voor je portefeuille. De belangrijkste reden om duurzaam te beleggen is om zonder al te veel moeite bij te dragen aan een betere wereld.

Het belangrijkste duurzaamheidsaspect voor de switch van vlees naar vleesvervangers, is de CO2-uitstoot die bij vleesvervangers aanzienlijk lager is. Ook is er voor het produceren van een vegetarische burger veel minder water nodig dan voor het produceren van een ‘echte’ burger. De productie van één kilo rundvlees kost namelijk ruim 15.000 liter water. Daarnaast vinden steeds meer mensen het belangrijk om minder vlees te eten voor het welzijn van dieren.

Hype of voor de lange termijn?

Het aandeel van Beyond Meat is sinds 2019 beschikbaar op de beurs. Het aandeel staat genoteerd op de NASDAQ. De koers van het aandeel van Beyond Meat stond tijdens de beursgang van het bedrijf rond de $25 dollar, ongeveer een maand later stond het aandeel op $160 dollar. Deze grote sprong laat zien hoe populair de industrie is, maar dit laat ook zien dat er te weinig keuze was voor beleggers. 

Vleesvervangers zijn vooral populair bij jonge mensen, met name twintigers. Duurzaamheid en dierenwelzijn is voor deze generatie belangrijker dan voor de meeste oudere generaties. Hierdoor is het waarschijnlijk dat het eten van vleesvervangers geen hype is, maar op de lange termijn alleen maar belangrijker wordt. 

Het kan natuurlijk nooit met zekerheid gezegd worden, maar het is hierdoor wel waarschijnlijk dat het marktaandeel van vleesvervangers in de toekomst nog verder zal gaan groeien.

Wat zijn de risico's van beleggen in vleesvervangers?

Beleggen is natuurlijk nooit zonder risico’s, beleggen in vleesvervangers dus ook niet. Hoewel het waarschijnlijk is dat vleesvervangers in de toekomst alsmaar populairder zullen worden dan vlees, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je deze aandelen gaat kopen.

Een belangrijk risico is de onderlinge concurrentie. Zo zakte de koers van Beyond Meat met ruim 9% toen McDonald’s eind 2020 de Mc-Plant burger aankondigde. Dit laat zien hoe belangrijk spreiding is, ook binnen een bepaalde sector. Je kunt je beleggingen gemakkelijk spreiden door bijvoorbeeld te beleggen in een ETF met enkel vega(n)aandelen.

Daarnaast zijn er een aantal onvermijdelijke risico’s waar je als belegger tegenaan loopt. Denk aan het marktrisico, renterisico en koersrisico. Lees in dit artikel over het beleggingsrisico hoe je deze risico’s kunt beperken.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.