Wat is de NASDAQ beurs?

Wat is de NASDAQ beurs?

In dit artikel leggen we uit wat de NASDAQ precies is. Ook leggen we een aantal termen uit die veel met de NASDAQ te maken hebben.

Alles weten over beleggen in een index

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Definitie NASDAQ

NASDAQ staat voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations. Het is een Amerikaanse beurs waarop vooral aandelen van technologiebedrijven worden verhandeld. Deze beurs bestaat sinds 1971, het was op dat moment de enige elektronische beurs.

NASDAQ Composite

De NASDAQ Composite is de aandelenindex met daarin alle beursgenoteerde aandelen op de NASDAQ. Als er in de media over de koers van de NASDAQ wordt gesproken, bedoelt men daar doorgaans de NASDAQ composite-index mee.

NASDAQ-100

De NASDAQ-100 is de index met daarin de 100 meest verhandelde bedrijven op de NASDAQ. Hierin staan niet-financiële bedrijven als Apple, Facebook, Microsoft, Adobe, etc.

De NASDAQ-100 wordt gewogen op basis van marktkapitalisatie: de grootste bedrijven in de index hebben automatisch ook de grootste invloed.

NASDAQ en de internetbubbel

Tijdens de internetbubbel van 1997 tot en met begin 2000 was er een overspannen hoogtepunt in de conjunctuur. De vooruitzichten waren positief en aandelen van internetbedrijven stegen in waarde, maar in 2000 zakten de koersen in rap tempo in.

De bubbel knapte op 11 maart 2000, een dag nadat NASDAQ zijn hoogtepunt bereikte op 5048,62. Hierna koelde de economie af en ging de rente omhoog.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.