Wat gebeurt er voor een beursgang (IPO)?

Wat gebeurt er voor een beursgang (IPO)?

Een beursgang (IPO of ‘initial public offering’) is de allereerste aandelenverkoop van een bedrijf op de aandelenbeurs voor het publiek. De voorbereiding van het IPO proces is heel belangrijk en maakt deel uit van het uiteindelijke succes van een IPO.

Dit wordt niet zomaar gedaan. Hier gaan een aantal stappen aan vooraf. Die stappen bespreken we in deze blog.

Alles weten over beleggen in aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

De pre-introductie

Het bedrijf wil aandelen verhandelen op de beurs, dus besluiten zij tot een beursnotering

Via de pers wordt vervolgens bekendgemaakt dat een bedrijf een beursgang gaat maken. Als het nieuws bekend is, worden er contacten gelegd met institutionele beleggers. Zo wordt gekeken of er interesse is in het bedrijf en tegen welke voorwaarden.

Audit

Eerst wordt een audit uitgevoerd. Hierbij worden alle financiële aspecten van een bedrijf bekeken en gecontroleerd. 

Prospectus

Een goede voorlichting voor het publiek is bij elke introductie van nieuwe aandelen wettelijk verplicht. Deze voorlichting wordt vormgegeven in een prospectus. 

Een prospectus is een document vol met relevante informatie over het bedrijf. Je kunt in het prospectus bijvoorbeeld lezen over de financiële situatie van het bedrijf. Het prospectus is een document van juridische aard en het bedrijven zijn wettelijk verplicht om een prospectus uit te geven bij een beursgang.

Deze informatie is relevant voor beleggers die interesse hebben in deze nieuwe aandelen. Het prospectus kan niet zomaar worden aangepast en moet in de meeste gevallen worden goedgekeurd door de AFM.

Introductieprijs bepalen

De aandelenprijs van een IPO of beursgang wordt bepaald door investeringsbanken. Ten eerste besluit het bedrijf hoeveel aandelen zij beschikbaar stellen aan het publiek. Hierop volgt een reactie van een investeringsbank.

Deze waardeert vervolgens het bedrijf en uiteindelijk wordt er een openingsprijs bepaald. Dit gebeurt vaak volgens de discounted cash flow methode (de waarde wordt berekend op basis van te verwachten opbrengsten) en er wordt gekeken naar prijzen van vergelijkbare bedrijven die al op de beurs genoteerd zijn. 

Als de beursgang is ontvangen kan het publiek aandelen kopen.

Het gebeurt ook vaak dat als de vraag het aanbod overtreft, er een extra pakket aandelen beschikbaar wordt gesteld door een bankensyndicaat. Dit wordt ook wel Greenshoe genoemd.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.