Beleggen in large caps

Beleggen in large caps

Beleggen in large caps is het beleggen in aandelen met een grote beurswaarde. De meeste bekende, grote bedrijven vallen hieronder. We spreken van een large cap als de beurswaarde van het bedrijf groter is dan 10 miljard Amerikaanse dollar. Daaronder noemen we het mid caps en nog kleinere bedrijven heten small caps.

Wat zijn large caps?

Large caps zijn aandelen van bedrijven met een grote tot zeer grote beursomvang. Een exacte definitie bestaat er niet, maar over het algemeen houden beleggers een beurswaarde hoger dan 10 miljard dollar aan.

De letterlijke betekenis van large cap is 'large market capitalization'. Market capitalization is Engels voor marktkapitalisatie, wat beurswaarde betekent.

Slechts 10% van alle beursgenoteerde aandelen behoort tot deze groep van grootste aandelen. Maar kijken we naar de beurswaarde van aandelen, dan beslaan large caps bijna 90% van de totale aandelenmarkt.

Omdat de meeste beleggers large cap aandelen kopen is de liquiditeit zeer hoog. Dat betekent dat ze bijna altijd makkelijk, snel en goedkoop kunnen worden verhandeld.

Nederlandse large cap aandelen

Nederlandse large cap aandelen vind je in de AEX Index. Dit is de hoofdindex op de Amsterdamse beurs. Hierin zijn de 25 aandelen met de hoogste beurswaarde opgenomen. Naast de AEX heb je nog de AMX Index voor mid caps en de AScX Index voor small caps.

Waarom beleggen in large caps?

Het voordeel van large caps is dat het grote bedrijven zijn en al langer bestaan. Als belegger krijg je hierdoor een goed idee van wat het bedrijf doet en hoe het gepresteerd heeft over een langere periode.

Verder is het risico in de regel kleiner dan bij mid caps of bij small caps. Veel beleggingsfondsen beleggen dan ook alleen in large caps.

Wil je weten waar je nog meer in kunt beleggen? Lees dan eens Waar kun je in beleggen?

Voorbeelden van large caps

Als we naar Nederland kijken, zijn aandelen als Royal Dutch Shell, Unilever en Heineken echte large caps. Wereldwijd kun je denken aan bijvoorbeeld FAANG aandelen zoals Apple en Amazon, of Microsoft.

Overweeg je om zelf aandelen te gaan kopen? Lees dan onze 8 essentiële tips bij het kopen van aandelen.

Bekijk video Beleggen in large caps

Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.