Vanaf welk bedrag is beleggen interessant?

Vanaf welk bedrag is beleggen interessant?

Voor steeds meer mensen wordt beleggen een aantrekkelijke optie. Dat komt mede door de spaarrente die maar blijft dalen: sparen levert niets meer op en kan in sommige gevallen zelfs geld kosten. Niet iedereen heeft echter een groot vermogen liggen dat zij langere tijd kunnen missen. Daardoor denken veel mensen dat beleggen geen optie is.

Dit is een misvatting: je hoeft niet per se zeer vermogend te zijn om te kunnen beleggen. Tegenwoordig zijn er zelfs beleggingsapps waar het startbedrag slechts €50,- euro is. Beleggen met die paar euro gaat je echter niet veel opleveren. Maar vanaf welk bedrag is beleggen dan wel interessant?

Alles weten over beginners

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Vanaf welk bedrag kan ik dan beginnen?

Voordat je start met beleggen is het belangrijk dat je geen leningen of schulden open hebt staan. Denk aan creditcard leningen of andere leningen met een rente boven de 5%. Los die eerst af. Wanneer je geen schulden meer hebt en een buffer hebt opgebouwd voor onvoorziene uitgaven, kun je ervoor kiezen om te starten met beleggen.

Beleggen is voor iedereen verschillend, zo ook het inlegbedrag. De één kan maandelijks €1000 euro missen, de ander houdt maandelijks €100 euro over. Beleggen met een klein bedrag kan lonen, maar let wel op dat je rendement opweegt tegen de kosten die je maakt. De kosten van beleggen kunnen verschillen. Zo ligt het eraan of je zelf belegt bij een broker, of dat je het beleggen uitbesteedt bij een vermogensbeheerder.

Beleggen bij een broker

Wanneer je zelf wilt beleggen, kun je een rekening openen bij een broker. Een broker is een bedrijf dat als tussenpersoon fungeert tussen beleggers en de beurs. Vaak is het startbedrag zo’n €50 euro. Sommige brokers hanteren een lager startbedrag, andere brokers juist een hoger bedrag.

Aan beleggen via een broker zitten natuurlijk kosten verbonden. Het grootste gedeelte van de kosten bij brokers bestaat vaak uit transactiekosten. Dit is meestal een vast bedrag of een vast percentage per transactie. Daarnaast kunnen ook beheerkosten of bewaarkosten in rekening worden gebracht.

Ook valutakosten, dividendkosten of inactiviteitskosten worden bij sommige brokers verrekend en kunnen je rendement flink verminderen. 

Wanneer je een broker kiest, is het verstandig om de tarieven van brokers te vergelijken. De kosten hebben namelijk direct invloed op je rendement. De goedkoopste broker is echter niet altijd de beste keuze, dus kijk voordat je een broker kiest bijvoorbeeld ook naar de doelstelling van de broker en reviews van klanten.

Beleggen bij een vermogensbeheerder

Wanneer je zelf weinig kennis hebt van beleggen, of wanneer je er simpelweg geen tijd voor hebt, kun je ervoor kiezen om het beleggen uit te besteden. Je kunt hiervoor terecht bij een vermogensbeheerder.

Het minimale inlegbedrag verschilt per vermogensbeheerder. Bij klassieke vermogensbeheerders is dit bedrag vaak vrij hoog, zo’n €100.000 euro. Dat is voor de meeste mensen veel geld. Bij Axento kun je al beleggen vanaf €7.500 euro.

De kosten van vermogensbeheer verschillen per beheerder. De voornaamste kosten bestaan uit een beheervergoeding die de vermogensbeheerder in rekening brengt.

Daarnaast betaal je kosten aan de depotbank waar je een beleggingsrekening aanhoudt, transactiekosten en fondskosten. Fondskosten zijn de kosten van beleggingsfondsen waarin een vermogensbeheerder belegt.

Sommige vermogensbeheerders beleggen niet in beleggingsfondsen maar in individuele aandelen. In dat geval betaal je geen fondskosten maar zijn de transactiekosten vaak hoger.

 Bij Axento zijn we duidelijk over de kosten die je betaalt. Je betaalt geen onnodige kosten en de tarieven die in rekening worden gebracht behoren tot de laagste in de markt. Bereken met deze tool de kosten die je bij Axento betaalt.

Periodiek beleggen

Wanneer je niet in één keer veel geld kunt missen, is periodiek beleggen een optie. Je kunt dan bijvoorbeeld elke maand €50 euro inleggen. Het voordeel hiervan is dat je zo profiteert van het rendement-op-rendement effect: het rendement dat je maakt wordt herbelegd, en hier maak je nog meer rendement mee.

Daarnaast hoef je je bij periodiek beleggen niet druk te maken over het instapmoment: doordat je elke maand een bepaald bedrag inlegt, voorkom je dat je al je geld op een slecht moment inlegt.

 Een nadeel van periodiek beleggen is dat het wat langer duurt om kapitaal op te bouwen. Onthoud dat beleggen voor de lange termijn is, je hebt dus een flinke portie geduld nodig om je vermogen te laten groeien, vooral met periodiek beleggen. Daarnaast verschilt het ook per broker of vermogensbeheerder of je elke keer dat je geld inlegt, kosten moet betalen.

Conclusie

Er bestaat niet één magisch bedrag vanaf waar het interessant is om te beleggen. Wanneer je zelf wilt beleggen, houd dan de kosten van de broker in de gaten. Besteed je het beleggen uit, kies dan een vermogensbeheerder met lage kosten. Het belangrijkste is namelijk dat je rendement opweegt tegen de kosten die je met beleggen maakt.

Vooral wanneer je met een kleiner bedrag belegt, is het aan te raden om in fondsen te beleggen. Het toverwoord van beleggen is namelijk spreiden, en dat wordt met een klein bedrag wat lastiger. Een goede oplossing hiervoor is om in fondsen te beleggen. Zo betaal je ook niet elke keer transactiekosten.

Beleg enkel met geld dat je over hebt. Houd altijd een buffer achter de hand voor financiële tegenvallers, zodat je niet in de problemen komt wanneer bijvoorbeeld je auto kapot gaat.

Belangrijk om te weten!

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met uw individuele specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor uw eigen rekening.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt uw gehele inleg kwijtraken.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.