De voor- en nadelen van beleggen

Wat zijn de voor- en nadelen van beleggen?

Wat kun je lezen in dit artikel:

Wanneer je een aardig geldbedrag hebt gespaard, kan beleggen een aantrekkelijke manier zijn om meer rendement te behalen. Maar er zijn ook risico's aan verbonden. Om de keuze wat makkelijker te maken, geven we hier een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen die bij beleggen horen. 

Alles weten over beginners

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

De voordelen van beleggen

Beleggen is een slimme manier om meer rendement te maken op je vermogen. Daarom beginnen we in dit artikel met het benoemen van de voordelen van beleggen.

1. Hoger rendement 

Het grootste voordeel - en daarmee de belangrijkste reden om te gaan beleggen - is het hogere rendement dat ermee behaald kan worden.

Dit wordt vooral duidelijk wanneer we het rendement van bijvoorbeeld profielfondsen vergelijken met de rente bij sparen. Zo ligt de spaarrente tegenwoordig tussen de 0% en 1% en is er nog geen voortuitzicht op een stijging hiervan.

Hiertegenover staat, dat in 2019 gemiddeld 12,7% rendement werd behaald met beleggen in profielfondsen. Dit verschil is zo groot, dat beleggen steeds aantrekkelijker wordt ten opzichte van sparen

2. Passief inkomen

Een ander voordeel van beleggen is dat het inkomen genereert op een passieve manier. In feite verdien je geld zonder er echt iets voor te doen, tenminste als je het beleggen uitbesteedt. Dit is voor veel mensen interessant om een potje op te bouwen voor hun oude dag of om buiten je normale inkomsten vermogen op te bouwen.  

3. Rendement-op-rendement effect

Het rendement-op-rendement effect treedt op wanneer je je vermogen voor een langere tijd belegt.  Het rendement dat je behaalt op je ingelegde vermogen, kun je later weer herbeleggen.

Hierdoor ontvang je op langere termijn dus rendement over je rendement. Er ontstaat een sneeuwbaleffect dat ervoor zorgt dat jouw vermogen exponentieel toeneemt. Zoals men wel eens zegt; geld maakt geld, en dat is precies wat er gebeurt bij het rendement-op-rendement effect. 

4. Je vermogen is altijd beschikbaar

Vermogen op een spaarrekening wordt meestal meer liquide geacht dan vermogen dat is belegd. Toch is dit een misverstand, want je kunt op elk moment je beleggingsproducten verkopen. Zo kun je te allen tijde bij je vermogen komen. 

Niet bij je geld kunnen wanneer je het onverwachts nodig hebt, hoeft dus niet als een nadeel van beleggen worden gezien. Natuurlijk is je belegging succesvoller als je deze langere tijd aanhoudt, maar in geval van nood kun je altijd je vermogen vrij maken. 

5. Interesse

Als laatste is beleggen ook een stuk spannender en leuker dan je geld simpelweg op een spaarrekening zetten. Heb je interesse in de financiële wereld en vind je het leuk om de koersen in de gaten te houden? Dan kan beleggen ook zeker een hobby worden, één waarin je je oneindig kunt verdiepen en ontwikkelen.  

“It is not necessary to do extraordinary things to get extraordinary results.”
Warren Buffett

De nadelen van beleggen

Na het lezen van de voordelen ben je misschien overtuigd dat beleggen ook voor jou geschikt is. Maar er zijn natuurlijk ook nadelen. Het is belangrijk om deze in overweging te nemen voordat je besluit om te gaan beleggen.

1. Risico

Het belangrijkste nadeel van beleggen is uiteraard de risico's die het met zich mee brengt. Je bent simpelweg niet zeker van een positief rendement. Laat staan van een rendement dat voldoende is voor het behalen van jouw beleggingsdoel.

Er zijn manieren om het risico van je belegging zo laag mogelijk te houden, bijvoorbeeld door het beleggen uit te besteden. Op deze manier laat je het beleggen over aan experts als banken of  vermogensbeheerders.

Deze professionals zijn dag in dag uit bezig met de ontwikkelingen op de markt en het samenstellen van de juiste beleggingsportefeuille. Zo zorgen zij op een veilige manier voor een zo hoog mogelijk rendement voor jou. 

2. Beleggen kost tijd en moeite

Wanneer je zelf wilt beleggen kost het veel tijd en moeite om het je eigen te maken. Het is van belang dat je uitgebreid onderzoekt waarin je wilt beleggen. Ga je bijvoorbeeld beleggen in aandelenobligatiesopties of beleggingsfondsen?

Daarnaast moet je de financiële trends continu blijven volgen, een beleggingsstrategie vaststellen en bepalen bij welke instantie je wilt beleggen. Om deze tijd en moeite te besparen, is uitbesteden opnieuw een oplossing. Op deze manier wordt je beleggingsportefeuille verzorgd en hoef je je hier zelf niet druk om te maken. 

3. Beleggen duurt lang

Om succes te behalen met beleggen is het vaak nodig om je geld voor een langere termijn te investeren. Dit betekent dat je je geld voor een langere tijd moet kunnen missen. Meestal wordt dan ook geadviseerd om alleen te beleggen met geld dat je niet in de nabije toekomst nodig hebt.

Door een doel op lange termijn te stellen, is het makkelijker om een hoger rendement te behalen. Je hebt dan langer de tijd om negatieve rendementen te compenseren met positieve rendementen. 

“No matter how great the talent or efforts, some things take time. You can’t produce a baby in one month by getting nine women pregnant.”
Warren Buffett
Bekijk video De voor- en nadelen van beleggen

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.