Dit is waarom beleggen verstandig is

Dit is waarom beleggen verstandig is

Door de zeer lage spaarrentes gaan veel mensen op zoek naar een andere bestemming voor hun vermogen. Beleggen kan hiervoor een interessante optie zijn. Maar waarom zou je van sparen overgaan op beleggen? We bespreken in dit artikel de belangrijkste redenen.

Alles weten over beginners

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Vermogen beschermen

Een eerste reden om te beginnen met beleggen is om je vermogen te beschermen. Door inflatie wordt je vermogen steeds minder waard. De spaarrente is zo laag, dat het de inflatie niet kan compenseren. Daardoor verliest je vermogen elk jaar een beetje van zijn waarde.

De Europese Centrale Bank (ECB) streeft elk jaar naar een inflatie van dichtbij maar onder 2%. De spaarrentes liggen nu bij vrijwel alle banken tussen de 0 en 1%. Stel je voor dat de inflatie 1,85% is en je krijgt 0,2% rente op je spaarrekening. Als je je vermogen op een spaarrekening laat staan, wordt het in één jaar tijd 1,65% minder waard. Na 30 of zelfs al na 20 jaar kan dit een aanzienlijk negatief effect hebben op je vermogen.

Om je vermogen te behouden, moet je dus minstens evenveel rendement vergaren als de hoogte van de inflatie. Hier kan beleggen je bij helpen. De hoogte van je rendement hangt af van het risico dat je wilt lopen. Omdat aan beleggen altijd enig risico is verbonden, is het rendement ook hoger dan bij sparen.

Zelfs om je vermogen te behouden, is het dus noodzakelijk om te beleggen.

Vermogen opbouwen

Naast het beschermen van je vermogen kun je natuurlijk ook beleggen om vermogen op te bouwen. Je kunt je vermogen laten groeien voor verschillende doeleinden.

Sommige mensen willen graag eerder stoppen met werken. Maar ook het betalen van de studie van je kinderen kan een goede reden zijn. Andere veel voorkomende doelen zijn het opbouwen van pensioen of het financieren van grote aankopen.

Om je vermogen te laten groeien moet je zoveel mogelijk rendement creëren. Hierbij is het belangrijk dat je naar de lange termijn kijkt. Hoe langer je belegd bent, hoe groter de kans op een hoog rendement. Wanneer vermogensgroei je doel is, zul je dus zo snel mogelijk moeten beginnen met beleggen.

Door een langere tijd te beleggen, kun je ook volop profiteren van het rendement-op-rendement effect. Er wordt wel eens gezegd: geld maakt geld. Bij beleggen is dat ook zo. Wanneer je je behaalde rendement herbelegt, ontvang je hier ook weer rendement over. Zo groeit je vermogen exponentieel. Einstein noemde dit al het rendement-op-rendement effect.

Sparen tegenover beleggen

Je weet nu waarom beleggen zo interessant kan zijn. Of beleggen voor jou ook echt aantrekkelijker is dan sparen hangt af van je persoonlijke situatie. Over deze afweging kun je meer lezen in het artikel Sparen of beleggen, wat is het beste?

Voor ons is het duidelijk: beleggen is noodzakelijk. Niet alleen om je vermogen te laten groeien, maar ook voor vermogensbehoud. Niemand wil zijn vermogen, waarvoor hij zo hard heeft gewerkt, over tijd zien verdwijnen. Twijfel je toch nog? Lees dan eens De voordelen en nadelen van beleggen.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.