7 tips bij aandelen kopen

7 tips bij aandelen kopen

Het kopen van aandelen kan een spannende stap zijn voor beginnende beleggers. Je loopt  meer risico dan bij sparen, maar je krijgt er waarschijnlijk ook meer voor terug. Om de spanning een beetje weg te nemen, helpen we je graag op weg. We geven hier 7 tips voor het kopen van aandelen.

Recentelijk hebben we nóg een artikel geschreven met 8 essentiële tips bij het kopen van aandelen. 

Alles weten over beleggen in aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Tip 1: Maak een beleggingsplan

Voordat je überhaupt aandelen gaat kopen is het slim om een beleggingsplan op te stellen. In dit plan leg je je beleggingshorizon, je doel en je gewenste risico vast. Maak dit aan het begin van je carrière als belegger duidelijk. Dan kun je voor de strategie kiezen die het beste bij jouw doel past.

Wanneer je wilt beginnen met aandelen kopen is het dan ook wel zaak om je aan je beleggingsplan te houden. Zo blijf je op de juiste weg en voorkom je onnodige aankopen en risico. Natuurlijk kan je beleggingsdoel in de loop der jaren veranderen. Hierop kun je je plan en strategie aanpassen.

Bepaal in deze fase ook waar je aandelen wilt kopen. Tegenwoordig kun je makkelijk aandelen kopen bij online brokers. Particuliere beleggers kunnen namelijk niet zelf aandelen kopen op de beurs. Dit moet je doen via een tussenpersoon, als een bank, broker of vermogensbeheerder

Tip 2: Zijn aandelen de beste optie?

Ga na of aandelen wel het beste beleggingsproduct zijn voor jouw beleggingsplan.  Misschien heb je bij het beginnen met beleggen wel meer baat bij obligaties, beleggingsfondsen of ETF’s.

Aandelen zijn stukjes eigendom van een bedrijf. De koers van deze aandelen kan veranderen door positieve prestaties van het bedrijf. Dit zorgt ervoor dat een aandeel meer waard wordt. Hieruit behaal je winst.

Aandelen zijn relatief meer risicovol dan bijvoorbeeld obligaties. Dat komt doordat je bij een obligatie vrijwel altijd verzekerd bent van je hoofdsom. Bij een aandeel is dit niet het geval, wanneer het minder waard wordt, verlies je vermogen.

Tegenover dit hogere risico staat echter ook een hoger rendement. Je maakt op aandelen gemiddeld ook meer winst dan op obligaties. Hierover kun je meer lezen in het artikel Verschil obligatie en aandeel.

Tip 3: Begrijp waarin je belegt

Wanneer je inderdaad voor aandelen hebt gekozen, ga je bepalen welke aandelen je wilt kopen. Er zijn er namelijk nog al wat beschikbaar.

Ga je voor dividendaandelen, groeiaandelen of waardeaandelenCyclische aandelen, onder- of overgewaardeerde aandelen? En kies je dan voor small caps, mid caps of large caps? Door dit immense aanbod kun je soms door de bomen het bos niet meer zien.

Een belangrijke tip bij beleggen in aandelen, is dat je moet beleggen in aandelen die je begrijpt. Ga bijvoorbeeld na wat een bedrijf eigenlijk doet en waar en in welke sector het actief is. Dan weet je precies waar je in belegt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. 

Tip 4: Gebruik fundamentele analyse

Welke aandelen moet je kopen? Waar moet je op letten? Hierbij kan het uitvoeren van fundamentele analyse je helpen. Door fundamentele analyse kun je aandelen met elkaar vergelijken op basis van de financiële cijfers van het bedrijf.

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Maar het kan geen kwaad om te checken hoe een bedrijf er financieel voor staat. Zo kun je controleren of je niet gaat beleggen in een zinkend schip.

Met fundamentele analyse kun je dus bepalen of aandelen koopwaardig zijn ten opzichte van andere aandelen. Het is een manier om de aantrekkelijkheid van verschillende aandelen te vergelijken.

Je gebruikt hierbij verschillende ratio’s, zoals de intrinsieke waarde per aandeel en de koers-winstverhouding. Maar ook de rentabiliteit op eigen vermogen, de solvabiliteitsratio en het dividend per aandeel. Het is slim om deze analyse te gebruiken wanneer je moet kiezen tussen aandelen.

Tip 5: Spreiden

Nu je hebt bepaald welke aandelen aantrekkelijk zijn om te kopen, kun je een aandelenportefeuille gaan samenstellen. Dat betekent dat je een selectie van aandelen gaat maken waarin je wilt beleggen

Hierbij is het verstandig om zoveel mogelijk te spreiden, in elke mogelijke richting. Zo kun je je beleggingsrisico verlagen. Kies ten eerste aandelen uit verschillende bedrijven, niet uit één bedrijf. Op die manier ben je niet meteen al je vermogen kwijt als het bedrijf failliet gaat.

Vervolgens is het ook handig om te spreiden over bedrijven uit verschillende sectoren. Je bent dan niet afhankelijk van de prestaties van één bepaalde sector. Een andere mogelijkheid is om te spreiden over bedrijven uit verschillende landen.

Echter, doordat de wereld tegenwoordig zover geglobaliseerd is, treffen crises meestal heel veel landen tegelijk. Daarom is sectorspreiding belangrijker dan regiospreiding.

Een makkelijke manier om in één keer je vermogen te spreiden, is indexbeleggen. Dit kan door middel van een indexfonds of ETF. Fondsbeleggen is hiervoor ook een goede optie. Je belegt dan in een beleggingsfonds, die gebaseerd is op een grote groep van verschillende aandelen.

Tip 6: Update je portefeuille regelmatig

Wanneer je je aandelenportefeuille hebt samengesteld, moet je deze wel in de gaten te blijven houden. Je kunt bijvoorbeeld elk half jaar nagaan of je aandelen nog wel passen bij je beleggingsplan.

Presteren ze zoals gewenst of zou je liever in een ander bedrijf beleggen? Je kijkt dan ook of je niet per ongeluk toch te geconcentreerd aan het beleggen bent. Heb je nog genoeg spreiding binnen je portefeuille? Door de markten te volgen, kun je je portefeuille af en toe updaten waar nodig.

Onthoudt echter wel dat het niet handig is om om de haverklap aandelen te kopen en verkopen. Bij beleggen moet je naar de lange termijn kijken. Heb daarom wel geduld en geef je aandelen de tijd om te groeien.

Tip 7: Laat je niet gek maken

Daarmee komen we gelijk bij de laatste tip: laat je niet gek maken. Probeer zoveel mogelijk de rust te bewaren wanneer je eenmaal aandelen hebt gekocht. Aandelenkoersen zijn erg volatiel. Dat betekent dat de koersen continu veranderen.

Dit is echter niets om je zorgen over te maken. Beleggen doe je voor de lange termijn. Heb daarom geduld. Het zolang mogelijk belegd blijven zal je uiteindelijk meer opleveren dan veel tussentijdse aan- en verkopen.

Houd dus je hoofd koel. Laat je niet raken door de paniek en het marktsentiment van anderen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.