Wat is een indexfonds?

Wat is een indexfonds?

Een indexfonds is een soort beleggingsfonds met een portefeuille die is samengesteld om een bepaalde beursindex te volgen, zoals de S&P 500.

Een indexfonds heeft meestal een brede spreiding en lage kosten. Een indexfonds volgt altijd de onderliggende index, ondanks de situatie in de markt. Indexfondsen zijn een vorm van passief beleggen of indexbeleggen. Andere vormen van passieve beleggingen zijn bijvoorbeeld ETF’s.

Bekijk video Wat is een indexfonds?

Warren Buffet over Indexfondsen

Indexfondsen kunnen gezien worden als een ideale kern van een portefeuille. Superbelegger Warren Buffett beveelt indexfondsen bijvoorbeeld aan als extraatje voor later. In plaats van individuele aandelen te kiezen, is het logischer voor de gemiddelde belegger om alle S&P 500 bedrijven te kopen tegen de lage kosten die een indexfonds biedt, aldus Warren Buffett.

Hoe werkt een indexfonds?

‘’Indexing’’ is een vorm van passief fondsbeheer. In plaats van een portfoliomanager die actief aandelen selecteert en deze op basis van markttiming koopt en verkoopt, wordt er een portefeuille opgebouwd waarin alle effecten van een bepaalde index zijn opgenomen. Er bestaat wel een index en een indexfonds voor bijna elke bestaande indexen op de financiële markt. In de VS volgen de meest populaire indexfondsen de S&P 500. In Europa zijn bekendere indicies de EuroStoxx 50, de DAX Index en de Stoxx 600.

Populariteit indexfondsen

Indexfondsen bestaan al sinds de jaren zeventig. De populariteit van passief beleggen, de aantrekkingskracht van lage kosten en een langlopende bull market hebben ervoor gezorgd dat ze in de jaren 2010 enorm aan populariteit hebben gewonnen. Het fonds waar het allemaal mee begon, is opgericht door Vanguard voorzitter en Wall Street goeroe John Bogle in 1976, genaamd The Vanguard 500 Index Fund.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.