Hoe bereken je het dividend per aandeel?

Hoe bereken je het dividend per aandeel?

Het dividend per aandeel kan je helpen met het beoordelen van een aandeel. Vind je het aandeel koopwaardig of kies je liever voor een ander aandeel? Deze ratio helpt je om aandelen met elkaar te vergelijken. In dit artikel leggen we je er alles over uit.

Alles weten over dividend bij aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is dividend?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat wordt bedoeld met het begrip dividend.

Dividend is een winstuitkering van een bedrijf aan zijn aandeelhouders. Een aandeel is een stukje eigendom van een bedrijf. Als je een aandeel in bezit hebt, ben je dus mede eigenaar van het bedrijf. Daardoor deel je ook mee in de winst en ontvang je het dividend per aandeel.

In ons artikel: “Wat is dividend?”, leest u meer over waarom bedrijven dividend uitkeren, welke soorten dividend er zijn en dat er dividendbelasting betaald moet worden.

Hoe bereken je het dividend per aandeel?

Het dividend per aandeel kun je berekenen door het totale dividend te delen door het aantal uitstaande aandelen. De formule ziet er als volgt uit:

Dividend per aandeel= totaal dividend / uitstaande aandelen

 

Rekenvoorbeeld:                                                        

Bedrijf X heeft een aandelenkapitaal van €1.000.000 en hiervan is €500.000 geplaatst.

Stel dit bedrijf heeft een winst na belasting van €500.000 en de nominale waarde van een aandeel is €15. Hier moet eerst de dividendbelasting van 15% worden afgetrokken.

Het winstbedrag dat dan overblijft is €500.000 x 0,85 = €425.000.

Het aantal geplaatste aandelen is: €1.500.000/€15= 100.000 aandelen.

De netto dividenduitkering is: €425.000/100.000 aandelen = €4,25 netto dividend per aandeel.

Financiële ratio

Dividend per aandeel is een financiële ratio. Hij hoort in het rijtje van andere ratio’s zoals de intrinsieke waarde van een aandeel, de koers-winstverhouding, de solvabiliteitsratioliquiditeit en de rentabiliteit op eigen vermogen.

Al deze ratio’s maken deel uit van de fundamentele analyse. Met deze analyse kun je de financiële gezondheid van een bedrijf waarderen. Op die manier kun je bepalen of een aandeel van dat bedrijf koopwaardig is.

Wat zegt het dividend per aandeel?

Het uitkeren van dividend en de hoogte van het dividend kunnen laten zien hoe een bedrijf ervoor staat. Wanneer de dividenduitkering verandert, verandert vaak ook de waardering van het dividendaandeel.

Toch kun je niet blind afgaan op veranderingen in de dividenduitkering. Een laag dividend per aandeel kan er ook op wijzen dat een bedrijf veel investeert. Dat kan de waarde van het aandeel in de toekomst juist doen stijgen. Een laag dividend per aandeel betekent dus niet meteen dat een aandeel niet koopwaardig is.

Het is verstandig om het dividend per aandeel over een langere periode in de gaten te houden. Daarnaast moet je ook het beleid van het bedrijf blijven volgen.

Verlaagt het bedrijf zijn dividend zonder daarvoor een duidelijke reden op te geven? Dan is het mogelijk dat het niet goed gaat. Het kan dan slim zijn om het aandeel te verkopen.

Echter, verlaagt en bedrijf zijn dividend, maar geeft het aan te gaan investeren, bijvoorbeeld in nieuwe apparatuur? Dan hoef je je geen zorgen te maken.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.