Hoe werkt beleggen in mid caps?

Beleggen in mid caps

Beleggen in mid caps is het beleggen in aandelen van bedrijven met een middelgrote beurswaarde. Deze bedrijven zijn al wat volwassener dan small caps, maar hebben nog wel voldoende potentie om verder te groeien.

Gemiddeld ligt de beurswaarde van een mid cap bedrijf tussen de 2 miljard en 10 miljard Amerikaanse dollar. Wanneer de beurswaarde van een bedrijf boven de grens van 10 miljard uitgroeit, wordt het een large cap.

Meer weten over verschillende soorten aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat zijn mid caps?

Mid caps zijn aandelen van middelgrote bedrijven. Zo'n aandeel is het stadium van een small cap ontgroeid. Een exacte, universele definitie is er niet, maar gemiddeld genomen gaan beleggers uit van een beurswaarde tussen de 2 miljard en 10 miljard.

Mid cap is eigenljk een afkorting die staat voor 'middle market capitalisation'. Market capitalisation staat weer voor marktkapitalisatie, wat een ander woord is voor beurswaarde.

Nederlandse mid cap aandelen

De Nederlandse middelgrote aandelen zijn vertegenwoordigd in de AMX index. Dit is de tweede index op de Amsterdamse beurs. In de AMX index zijn de 25 belangrijkste in Nederland genoteerde mid caps opgenomen. De large caps zijn opgenomen in de AEX index en de small caps in de AScX Index.

Waarom beleggen in mid caps?

Middelgrote aandelen zijn het stadium van small cap ontgroeid. Dit betekent dat het bedrijf gegroeid is en het grootste risico er wel af is. Mid caps zijn nog altijd wel risicovoller dan large caps, maar het groeipotentieel is ook hoger.

Omdat deze aandelen vaak al weer wat langer bestaan, is er meer informatie beschikbaar en hebben zij waarschijnlijk al een aantal jaar gerendeerd op de beurs.

Voor de belegger is er dus meer informatie beschikbaar t.o.v. small caps en is er ook al enige rendementshistorie opgebouwd. Vaak zijn er ook analisten die hun voorspellingen afgeven voor mid cap aandelen.

Wil je weten waarin je nog meer kunt beleggen? Lees dan eens Waar kun je in beleggen?

Voorbeelden van mid caps

De Nederlandse AMX Index bestaat uit 25 verschillende aandelen. Bekende bedrijven zijn Air France-KLM, Basic-Fit, PostNL en Wereldhave. Op wereldwijd niveau zijn het bedrijven als Domino's Pizza, Manpower en First Solar.

Overweeg je om zelf aandelen te gaan kopen? Lees dan onze 8 essentiële tips bij het kopen van aandelen.

Bekijk video Hoe werkt beleggen in mid caps?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.