Rentabiliteit op eigen vermogen berekenen

Rentabiliteit op eigen vermogen berekenen

De rentabiliteit op eigen vermogen (afgekort REV of Return on Equity) is een verhouding of ratio die aangeeft hoeveel rendement er gemiddeld wordt behaald per euro eigen vermogen. In dit artikel leggen we uit hoe je deze ratio kunt berekenen en interpreteren. 

Alles weten over beleggen in aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Betekenis rentabiliteit op eigen vermogen

De rentabiliteit op eigen vermogen, ook wel rendement op eigen vermogen, geeft de verhouding tussen de winst en het geïnvesteerde eigen vermogen weer. Op deze manier kan een bedrijf, belegger of analist zien hoeveel rendement een investering oplevert. 

Verder wordt het gebruikt als maatstaf om de winstgevendheid van verschillende bedrijven te vergelijken. 

Naast rendement op eigen vermogen kun je ook rendement op vreemd vermogen (RVV) of op het totale vermogen (RTV) van een bedrijf berekenen.

Hoe bereken je rentabiliteit op eigen vermogen?

De REV wordt berekend door de nettowinst te delen door het gemiddelde eigen vermogen. De formule wordt dus:

REV: (nettowinst / gemiddeld eigen vermogen) x 100%

Hierin staat de nettowinst gelijk aan de brutowinst minus bedrijfskosten, rente en belastingen. Het gemiddelde eigen vermogen kun je ook makkelijk vinden in jaarcijfers of op beleggingswebsites. Tel het eigen vermogen aan het begin van het jaar en aan het einde van het jaar op en deel door twee. Al deze gegevens kun je vinden op de balans en de winst- en verliesrekening van een bedrijf. 

Rekenvoorbeeld

In dit voorbeeld berekenen we REV van bedrijf X. 
Op de balans vind je:
Het eigen vermogen op 31 december 2018 €23.000. 
Het eigen vermogen op 31 december 2019 €24.800. 
Op de  winst- en verliesrekening vind je:
De nettowinst is €5000. 

REV = (5000/ (23.000+24.800)/2) x 100% = 20,9%

De rentabiliteit op eigen vermogen van bedrijf X is dus 20,9%

Interpreteren

Zoals eerder al gezegd, geeft het rendement op eigen vermogen een deel van de winstgevendheid van een bedrijf weer. Samen met het rendement op vreemd vermogen kan het totale rendement van een bedrijf berekend worden. 

Een acceptabele hoogte van rentabiliteit op eigen vermogen verschilt per sector. Het is belangrijk om een zo hoog mogelijke rentabiliteit te behalen. Dit geeft namelijk aan dat jouw geïnvesteerde eigen vermogen effectief is besteed. 

Over het algemeen zit je met een rentabiliteit op totaal vermogen van tussen de 5% en 10% goed. Toch moet je je hier niet blind op staren. Een klein bedrijf streeft vaak naar een veel hogere rentabiliteit,  omdat de kosten hier relatief laag zijn. Een groot bedrijf daarentegen is vaak al blij met een lagere rentabiliteit.

Je kunt deze maatstaf wel goed gebruiken om de winstgevendheid van bedrijven in dezelfde sector en van een gelijkwaardig formaat te vergelijken. Dit kan je helpen bij je keuze om te gaan beleggen en waarin. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.