Groeiaandelen betekenis

De betekenis van groeiaandelen

Groeiaandelen zijn aandelen van bedrijven waarvan beleggers in de toekomst een sterke groei en hoge winsten verwachten. Dergelijke bedrijven zijn vaak relatief jong en investeren fors. Hierdoor is de huidige winst meestal laag of zelfs negatief. Groeiaandelen zijn het tegenovergestelde van waarde-aandelen.

Kenmerken van groeiaandelen

Er bestaat geen exacte definitie om een aandeel als groeiaandeel te classificeren. Wel zijn er bepaalde kenmerken waaraan je een groeiaandeel kunt herkennen. Hieronder bespreken we de belangrijkste.

Jonge, veelbelovende bedrijven

Groeiaandelen zijn veelal jonge, veelbelovende bedrijven die zich in de introductie- of groeifase bevinden. Vaak hebben beleggers en analisten een hoge verwachting van deze bedrijven.

Hoge omzetgroei, lage winst

Groeiaandelen worden vooral gekenmerkt door een sterke omzetgroei. Om dit te realiseren wordt relatief veel geïnvesteerd waardoor er vaak geen of weinig winst wordt gemaakt.

Hoge koerswinstverhouding

De koers-winstverhouding van groeiaandelen is doorgaans hoog. Dat betekent dat de aandelenkoers relatief hoog staat ten opzichte van de winst die het bedrijf maakt. Dit is goed te verklaren doordat beleggers nu bereid zijn iets meer te betalen, in de hoop dat het bedrijf de hoge groeiverwachtingen in de toekomst zal waarmaken.

Laag dividendrendement

Het dividendrendement van groeibedrijven is lager dan gemiddeld. Vaak wordt er helemaal geen dividend uitgekeerd omdat het bedrijf haar liquide middelen en winsten gebruikt om te investeren.

Voorbeelden van groeiaandelen

Voorbeelden van typische groeiaandelen zijn Tesla (autofabrikant), Beyond Meat (producent veganistische vleesvervangers) en Fitbit (smartwatches). 

Let op! De genoemde bedrijven op deze pagina zijn slechts voorbeelden van bedrijven die Axento classificeert als groeiaandelen. De inhoud van deze publicatie mag daarom nadrukkelijk niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling, beleggingsadvies, aanbieding of uitnodiging tot het aankopen of verkopen van financiële instrumenten of het afnemen van een beleggingsdienst. Beslissingen op basis van de informatie uit deze publicatie zijn voor uw eigen rekening en risico. Aan deze publicatie kunt u geen rechten ontlenen. De in deze publicatie aangeboden informatie is bedoeld als informatie in algemene zin en houdt geen rekening met individuele specifieke omstandigheden.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt uw gehele inleg kwijtraken.

Bekijk video Groeiaandelen betekenis

Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.