Alles over fondsbeleggen

Alles over fondsbeleggen

Fondsbeleggen is een dienst die veel brokers, banken en vermogensbeheerders aanbieden. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is fondsbeleggen? Wat zijn de voor- en nadelen? Als laatste vertellen we hoe je kunt fondsbeleggen bij Axento.

Alles weten over beleggen in fondsen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Bekijk video Alles over fondsbeleggen

Wat is fondsbeleggen?

Fondsbeleggen houdt in dat je belegt in één of meerdere beleggingsfondsen. Dit spreekt natuurlijk voor zich, maar hoe gaat het in zijn werk?

Een broker, bank of vermogensbeheerder verzamelt het vermogen van verschillende beleggers en belegt dat allemaal op dezelfde manier. Hij stelt dus als het ware een vast pakket van beleggingen samen. Via dit pakket, de fondsen, wordt al het vermogen van de beleggers belegd.

Als belegger ontvang je rendement uit het fonds, naargelang je inleg. Je ontvangt eventueel dividend uit de aandelen in het fonds. Wanneer er obligaties in het fonds zitten, ontvang per jaar de couponrente.

Ook wanneer de koers van het fonds stijgt, kun je rendement behalen. Wanneer je je participatie in het fonds verkoopt voor een hogere prijs dan waarvoor je hebt gekocht, maak je winst.

Soorten fondsen

Meestal bieden brokers, banken of vermogensbeheerders meerdere fondsen aan. Zo kunnen beleggers kiezen in welk fonds ze hun vermogen willen stoppen. Wereldwijd zijn er wel duizenden fondsen beschikbaar.

We kunnen onderscheid maken tussen verschillende categorieën:

  • Aandelenfondsen

Hierin zitten alleen aandelen.

Hierin zijn zowel aandelen als obligaties opgenomen.

  • Obligatiefondsen

Hierin zitten alleen obligaties.

  • Specifieke fondsen

Bijvoorbeeld vastgoedfondsenindexfondsengroenfondsen etc.

Deze fondsen bevatten producten uit bijvoorbeeld één specifieke sector of regio. Ook zijn er fondsen die alleen in bedrijven beleggen die duurzaamheid nastreven of in opkomende markten.

Voordelen

Je kunt ervoor kiezen om zelf individuele aandelen en obligaties te kopen of om je geld te beleggen in fondsen. Om de keuze makkelijker te maken, vergelijken we de voor- en nadelen van fondsbeleggen. Als eerste de voordelen.

Gemak

Een doorslaggevende factor om te kiezen voor fondsbeleggen, is het gemak dat het brengt.

Je hoeft zelf geen expert te worden op het gebied van beleggen. Je hoeft geen zeeën van tijd te investeren in het begrijpen van de markten. Je hoeft niet elke dag achter je computer te zitten om de koersen in de gaten te houden. Dat wordt allemaal voor je gedaan door de fondsbeheerder. Op die manier wordt beleggen voor iedereen aantrekkelijk.

Professioneel beheer

Deze vorm van beheerd beleggen brengt niet alleen gemak met zich mee. Het zorgt er ook voor dat je vermogen altijd professioneel belegd wordt.

Je kunt ervan uitgaan dat fondsbeheerders op de hoogte zijn van de ontwikkelingen op de markt. Ze hebben alle ervaring en kennis in huis die nodig is voor succesvol beleggen. Dit maakt het laten beleggen van je vermogen in een fonds aantrekkelijk.

Lager risico

Door te beleggen in een fonds, wordt je vermogen automatisch gespreid belegd. Dit heeft als voordeel dat je risico een stuk lager wordt. Eventuele verliezen binnen het fonds worden gecompenseerd door winsten uit andere effecten binnen het fonds of door andere fondsen.

Beleggen in minder toegankelijke markten

Doordat een fondsbeheerder het vermogen van zoveel beleggers bij elkaar brengt, heeft hij een groot besteedbaar vermogen. Hierdoor heeft de fondsbeheerder toegang tot markten die voor individuele beleggers onbereikbaar zijn. Er is dus een grotere keuze aan beleggingen beschikbaar.

Nadelen

Zoals aan elke vorm van beleggen, zijn ook aan fondsbeleggen nadelen verbonden. We noemen ze hieronder.

Kosten

Als eerste zijn er kosten verbonden aan fondsbeleggen. Je betaalt bijvoorbeeld fondskosten. Dit is de vergoeding voor het beheren van het fonds.

Ook worden er operationele kosten in rekening gebracht, zoals administratiekosten. Sommige fondsen rekenen ook transactiekosten.

De kosten brengen je rendement direct naar beneden. Daarom is het slim om de kosten van verschillende fondsbeheerders te vergelijken.

Minder zeggenschap

Een ander nadeel van fondsbeleggen is dat je minder zeggenschap hebt over de manier waarop je vermogen wordt belegd. Natuurlijk kun je met je keuze voor een bepaald fonds nog wel invloed uitoefenen. Maar daarna bepaalt de fondsbeheerder hoe en waarin je vermogen wordt belegd.

Beleggingsfondsen vergelijken

Omdat er zoveel verschillende beleggingsfondsen zijn bij allerlei aanbieders, kun je soms door de bomen het bos niet meer zien als beginnende belegger. Om je hierbij te helpen zijn er op internet veel fondsvergelijkers. Hiermee kun je fondsen en aanbieders met elkaar vergelijken.

Bij het kiezen van een beleggingsfonds zijn een aantal dingen van belang.

  • Trek de fondsbeheerder na

Ga bijvoorbeeld na hoe de uitgever van het fonds staat aangeschreven. Zijn bestaande klanten tevreden? Wat is de doelstelling van de fondsbeheerder? En de strategie?

Zo kun je beoordelen of de visie van de fondsbeheerder past bij de jouwe.

  • Ga na wat de kosten van het fonds zijn

De kosten die komen kijken bij fondsbeleggen, hebben direct invloed op je rendement. Aan elk beleggingsfonds zitten kosten verbonden. Maar wanneer de kosten onnodig hoog zijn, kan het lonen om toch een ander fonds te kiezen.

  • Bekijk de historische rendementen van het fonds

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Toch kunnen de historische resultaten van het fonds wel een idee geven van hoe het fonds presteert. Een fonds dat nog nooit een positief rendement heeft behaald, is meestal geen goede belegging.

  • Wat is het risico?

Beleggen gaat altijd gepaard met risico’s. Hoe hoger het rendement, des te hoger is het risico. Kijk daarom goed na of het risico dat je bereid bent te lopen, overeenkomt met het risico van het fonds.

Fondsbeleggen bij Axento

Ook bij Axento kun je fondsbeleggen. Wij bieden vier fondsen aan, aan de hand van vier risicoprofielen.

We hebben een defensiefneutraaloffensief en zeer offensief fonds. Zo kun je zelf bepalen hoeveel risico je wilt lopen. Vervolgens doen wij de rest van het werk voor je. We beheren het fonds en beleggen je vermogen aan de hand van het door jou gekozen risicoprofiel.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.