Bureaublad met laptop, rekenmachine en papieren met grafieken erop

Wat is een broker en wat doet deze?

Een broker is een bedrijf dat fungeert als tussenpersoon tussen beleggers en de beurs. In dit artikel leggen we je uit wat een broker precies doet, welke verschillende soorten brokers er zijn er waar je op moet letten bij het kiezen van een broker.

Wat doet een broker?

Je kunt een broker omschrijven als tussenpersoon of als effectenmakelaar. De broker brengt vraag en aanbod van beleggingen bij elkaar.

Wanneer je wilt beginnen met beleggen kun je een rekening openen bij een broker. Je kunt als particulier niet rechtstreeks op de beurs handelen. Dat komt doordat alleen gehandeld wordt met partijen die daarvoor een vergunning hebben.

Brokers werken alleen in opdracht van beleggers, hun klanten. Zij handelen niet voor zichzelf of om zelf rendement te maken. Brokers verhandelen effecten tussen de markt en beleggers. Het is voor brokers verboden om zelf te handelen op de beurs.

Tegenwoordig werken brokers vaak deels of volledig digitaal. Daardoor kun je op een simpele, laagdrempelige manier een rekening openen en handelen via een broker. Als belegger geef je je gewenste transacties door en de broker voert deze voor je uit. Dat kan meestal via een website of app van de betreffende broker.

Naast het uitvoeren van transacties is het ook de taak van een broker om een overzicht te geven van mogelijke beleggingen en de kosten die daarmee gepaard gaan.

Je kunt je vermogen niet laten beleggen door een broker. Een broker geeft ook geen beleggingsadvies. Wil je het beleggen uitbesteden, dan kun je terecht bij een vermogensbeheerder.

Verschillende soorten brokers

Er zijn veel verschillende brokers in Nederland. Deze brokers bieden vaak net een andere dienst aan. We bespreken een aantal kenmerken van verschillende soorten brokers.

Zelf beleggen

Bij een broker kun je zelf beleggen. Je geeft dan zelf aan welke aandelenobligaties of fondsen je wilt kopen of verkopen en wanneer je dat wilt doen. De broker voert deze transacties voor je uit.

Dit is een goede keuze wanneer je graag zelf de touwtjes in handen wilt hebben. Als actieve belegger wil je natuurlijk zoveel mogelijk zelf handelen. Het nadeel van zelf beleggen via een broker, is dat je erg veel tijd en moeite moet steken in het opdoen van kennis. Je moet continu weten hoe de markten ervoor staan.

Bank

Veel banken zijn ook brokers. Er zijn banken die geen andere diensten aanbieden, behalve beleggen. Het voordeel daarvan is, dat de focus van de bank bij beleggen ligt. De bank heeft daarom veel kennis en ervaring in huis. Hierdoor kunnen zij vaak ook lagere kosten doorberekenen dan banken die ook andere diensten verlenen.

Product specifiek

Als laatste zit er ook nog verschil in de beleggingsproducten waar brokers zich op focussen. Er zijn all-round brokers, die zowel in aandelen, obligaties en fondsen, als in grondstoffen valuta of vastgoed beleggen.

Daarnaast zijn er ook brokers die alleen in aandelen of alleen in fondsen handelen. Het is dus belangrijk dat je na gaat waarin je zelf geïnteresseerd bent wanneer je brokers gaat vergelijken.

Kosten

Wanneer je wilt beleggen via een broker, zitten daar natuurlijk wel kosten aan verbonden. Het grootste gedeelte van de kosten bij brokers bestaat meestal uit transactiekosten. Dit is meestal een vast bedrag of een vast percentage per transactie. Daarnaast kunnen ook beheerkosten of bewaarkosten in rekening worden gebracht.

Ook valutakosten, dividendkosten of inactiviteitskosten worden bij sommige brokers verrekend en kunnen je rendement flink verminderen.

Wanneer je een broker moet kiezen is het verstandig om de tarieven van brokers te vergelijken. De kosten hebben namelijk direct invloed op je rendement. De goedkoopste broker is echter niet altijd de beste keuze. Hieronder leggen we uit waarop je moet leggen bij het kiezen een broker.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een broker?

Elke belegger is op zoek naar de beste broker. Feit is dat er niet één beste broker bestaat; voor elke belegger is er een andere beste keuze. Dit ligt namelijk volledig aan je persoonlijke situatie. We geven hieronder een aantal punten die je mee kunt nemen in je keuze bij welke broker te beleggen.

  • Kijk als eerste of de doelstelling van de broker past bij jouw eigen doelstelling en beleggingsstrategie.
  • Ben je een passieve of een actieve belegger?
  • Wil je zelf beleggen of geef je het beleggen liever uit handen? Dan kun je beter voor vermogensbeheer kiezen. 
  • Twijfel je tussen een aantal brokers? Vergelijk dan de kosten.
  • Kijk naar de reviews van klanten en ex-klanten van de broker. Zijn ze tevreden?
  • Ga na of de broker betrouwbaar is. Kun je bij deze broker veilig beleggen?
  • Heeft de broker een gebruiksvriendelijk platform? Wanneer je twijfelt tussen een aantal brokers kan een goed handelsplatform de doorslag geven.
Bekijk video Wat is een broker en wat doet deze?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.