Zomeractie: Open een rekening en ontvang een strandtas en een bol.com cadeaukaart!

Bekijk de actie
Wat is een aandelensplitsing?

Wat is een aandelensplitsing?

Aandelen zijn stukjes eigendom van een bedrijf. Bij kleine bedrijven zijn de aandelen vaak in handen van de eigenaar of directeur. Een beursgenoteerd bedrijf kan ervoor kiezen om zijn aandelen te splitsen. Hierbij worden bestaande aandelen in meerdere aandelen verdeeld om de liquiditeit te vergroten.

Wat gebeurt er bij een aandelensplitsing?

Als aandelen worden opgesplitst gaat dat via een vaste verhouding. Die verhoudingen kunnen bijvoorbeeld zijn 2 voor 1, 3 voor 1, 5 voor 1 of 10 voor 1. Dit betekent dat de aandeelhouder voor elk aandeel dat hij bezit, er 2, 3, 5 of 10 terug krijgt.

Voor bedrijven kan dit een bedrijfsactie zijn om de handelsprijs van het aandeel te verlagen om ervoor te zorgen dat er meer wordt gekocht en om de liquiditeit te vergroten. Het aantal uitstaande aandelen wordt dus tijdens een aandelensplitsing vergroot, maar de totale waarde van het bedrijf blijft hetzelfde.

De split voegt dus geen waarde toe aan het bedrijf en er gaat ook geen waarde verloren.

Rekenvoorbeeld aandelensplitsing

Stel dat het bedrijf 100.000 aandelen heeft met een waarde van €500 per aandeel. De totale waarde is dan: €50.000.000. Het bedrijf krijgt een aandelensplitsing van 2:1. Dit betekent dat in plaats van 100.000 aandelen er 200.000 aandelen komen met een waarde van €250 per aandeel.

Omgekeerde aandelensplitsing

Een omgekeerde aandelensplitsing is het verlagen van het aantal uitstaande aandelen met als doel om de aandelenkoers te verhogen. De marktwaarde van het bedrijf blijft hierdoor ook gewoon hetzelfde. Een bedrijf kan ook kiezen voor de omgekeerde aandelensplitsing om het aantrekkelijk te maken voor beleggers die het als waardevoller beschouwen als het aandeel een hogere prijs heeft.

Een omgekeerde aandelensplitsing kan ook in gang worden gezet om het aantal aandeelhouders te verkleinen.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen u voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat uw geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.