Wat is een omgekeerde aandelensplitsing (reverse stock split)?

Wat is een omgekeerde aandelensplitsing?

Een bedrijf dat aandelen uitkeert, kan ervoor kiezen om dit aantal te verhogen of verlagen. Wanneer de koers van een aandeel te hoog wordt, kan het bedrijf kiezen om een aandelensplitsing uit te voeren. De prijs van een aandeel wordt zo aantrekkelijker voor beleggers. 

Bij een omgekeerde aandelensplitsing, ook wel reverse stock split genoemd, gebeurt precies het tegenovergestelde. In dit artikel leggen we het uit.

Alles weten over beleggen in aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Omgekeerde aandelensplitsing

Bedrijven kunnen ervoor kiezen om een omgekeerde aandelensplitsing (reverse stock split) wanneer de koers recent gedaald is. Het betekent in principe niets voor de waarde van het bedrijf. Toch kan het voordelig zijn, omdat aandelen met een (te) lage beurskoers niet aantrekkelijk zijn voor beleggers. Ondanks dat de totaalwaarde hetzelfde blijft, kan het aandeel zo toch aantrekkelijker zijn voor beleggers.

Een voorbeeld: een bedrijf heeft 100.000 aandelen met een waarde van €10 per aandeel. De reverse stock split wordt gedaan met 1:10. Er zijn nu nog 10.000 aandelen te verhandelen, die elk €100 waard zijn. De waarde van het bedrijf blijft gelijk, namelijk van 100.000 x €10 naar 10.000 x €100.

Aandelensplitsing

Bij een aandelensplitsing (stock split) worden de aandelen letterlijk opgesplitst. Dit gaat altijd via een vaste verhouding, zoals 2:1, 3:1, of 10:1. Als de verhouding 10:1 is krijgen bestaande aandeelhouders voor elk aandeel dat zij hadden, tien aandelen terug. De marktkapitalisatie van het bedrijf blijft wel hetzelfde.

Een voorbeeld: een bedrijf heeft 50.000 aandelen met een waarde van €500 per aandeel. Het bedrijf splitst de aandelen in 2. Een aandeel is nu €250 waard, maar in plaats van 50.000 aandelen, zijn er nu 100.000 aandelen te verhandelen. De totaalwaarde blijft hetzelfde: 50.000 x €500 en 100.000 x €250.

De voor- en nadelen van stock splits

Het uitvoeren van een aandelensplitsing kan verschillende oorzaken hebben. Een reverse stock split volgt vaak na een slechte periode. Zoals eerder besproken, zijn aandelen met een lage waarde niet aantrekkelijk voor beleggers. Aandelen die onder de koers van €1 schommelen, noemt men penny stocks. Een (reverse) stock split heeft verder geen invloed op de winstverwachtingen van een bedrijf. 

Deze aandelen zijn niet aantrekkelijk voor beleggers omdat penny stocks vaak gebruikt worden door speculanten. De lange termijn belegger blijft daarom liever weg van dit soort aandelen. Euronext heeft hier ook maatregelen voor getroffen: in 2007 moesten bedrijven die aandelen met een lagere waarde dan €1 verhandelden, kiezen tussen een reverse stock split of om verder te gaan als veilingfonds

Een belangrijk voordeel van een aandelensplitsing is dat aandelen met een hele hoge koers zo toegankelijk worden voor meer beleggers. Het A-aandeel van Berkshire Hathaway (de investeringsmaatschappij van Warren Buffett) wordt op dit moment verhandeld tegen een koers van ruim $400.000 dollar. De particuliere belegger kan niet in deze aandelen beleggen en dat is nadelig voor de liquiditeit van het aandeel. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.