Wat is een aandelensplitsing?

Wat is een aandelensplitsing?

Aandelen zijn stukjes eigendom van een bedrijf. Bij kleine bedrijven zijn de aandelen vaak in handen van de eigenaar of directeur. Een beursgenoteerd bedrijf kan ervoor kiezen om zijn aandelen te splitsen. Hierbij worden bestaande aandelen in meerdere aandelen verdeeld om de liquiditeit te vergroten.

Alles weten over beleggen in aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is een aandelensplitsing (stock split)?

Bij een aandelensplitsing verlaag je de nominale waarde met een bepaalde factor. Hierbij worden met diezelfde factor de aandelen verhoogd. 

Hierbij is er geen verhoging van het kapitaal en worden er ook geen nieuwe aandelen aangeboden. Een voorbeeld wordt gegeven verder in de tekst. 

Waarom splitsing van aandelen?

Een belangrijke reden waarom bedrijven een aandelensplitsing overwegen, is om de liquiditeit te verhogen. 

Door aandelen te splitsen krijgen kleinere beleggers namelijk ook de kans om aandelen te kopen: de prijs per aandeel gaat namelijk omlaag, waardoor het aandeel voor een grotere groep toegankelijk wordt.

Voorbeeld aandelensplitsing

Als aandelen worden opgesplitst gaat dat via een vaste verhouding. Die verhoudingen kunnen bijvoorbeeld zijn 2 voor 1, 3 voor 1, 5 voor 1 of 10 voor 1. Dit betekent dat de aandeelhouder voor elk aandeel dat hij bezit, er 2, 3, 5 of 10 terug krijgt.

Voor bedrijven kan dit een bedrijfsactie zijn om de handelsprijs van het aandeel te verlagen om ervoor te zorgen dat er meer wordt gekocht en om de liquiditeit te vergroten. Het aantal uitstaande aandelen wordt dus tijdens een aandelensplitsing vergroot, maar de totale waarde van het bedrijf blijft hetzelfde.

De split voegt dus geen waarde toe aan het bedrijf en er gaat ook geen waarde verloren.

Rekenvoorbeeld aandelensplitsing

Stel dat het bedrijf 100.000 aandelen heeft met een waarde van €500 per aandeel. De totale waarde is dan: €50.000.000. Het bedrijf krijgt een aandelensplitsing van 2:1. Dit betekent dat in plaats van 100.000 aandelen er 200.000 aandelen komen met een waarde van €250 per aandeel.

Omgekeerde aandelensplitsing

Een omgekeerde aandelensplitsing is het verlagen van het aantal uitstaande aandelen met als doel om de aandelenkoers te verhogen. De marktwaarde van het bedrijf blijft hierdoor ook gewoon hetzelfde. Een bedrijf kan ook kiezen voor de omgekeerde aandelensplitsing om het aantrekkelijk te maken voor beleggers die het als waardevoller beschouwen als het aandeel een hogere prijs heeft.

Een omgekeerde aandelensplitsing kan ook in gang worden gezet om het aantal aandeelhouders te verkleinen.

Lees meer over een omgekeerde aandelensplitsing in ons artikel: Wat is een omgekeerde aandelensplitsing?

Waarde van het bedrijf zal niet veranderen

Bij een aandelensplitsing verandert de waarde van het bedrijf niet. Wanneer je bijvoorbeeld één aandeel van Apple bezit met een waarde van €1.000,- en Apple kondigt een aandelensplitsing (van 2:1) aan, dan bezit jij nu twee Apple aandelen met een waarde van €500,- per stuk. 

Misschien vraag je je af waarom bedrijven dit doen. Als de waarde van een bedrijf stijgt, dan stijgt de prijs van het aandeel mee. Op een bepaald punt is de prijs van een aandeel zo hoog, dat het aandeel voor veel beleggers niet meer toegankelijk is. Dit is nadelig voor de verhandelbaarheid van het aandeel. 

Daarom kiezen veel bedrijven ervoor hun aandelen te splitsen, waardoor er meer aandelen voor een lagere prijs te verhandelen zijn. Zo is het aandeel voor meer beleggers toegankelijk, en dat kan uiteindelijk voordelig uitpakken voor de koers van het aandeel.

A- en B-aandelen Berkshire Hathaway

Er zijn bedrijven die er bewust voor kiezen om geen aandelensplitsing te doen. Het bekendste voorbeeld hiervan is Berkshire Hathaway, het bedrijf van topinvesteerder Warren Buffett. Buffett vond het vooral  interessant om vermogende beleggers aan te trekken voor zijn bedrijf.

In 1996 besloot hij toch dat het tijd was om het bedrijf toegankelijk te maken voor kleinere beleggers. Daarvoor creëerde hij de B-aandelen, die voor ongeveer een vijftienhonderdste deel van de A-aandelen worden verkocht. 

Op het moment van schrijven hebben de A-aandelen een koers van $468.921,75 dollar en de B-aandelen een koers van $311,20 dollar.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.