Waarde biljet met pen erbovenop

Wat is de nominale waarde bij beleggingen?

Wanneer je een vijfeurobiljet in handen hebt, is de nominale waarde €5,-. Dat staat er immers op vermeld. Ook bij postzegels is de nominale waarde op de postzegel zelf te zien. Hoe zit dat bij beleggingen?

Beleggingsproducten zoals aandelen en obligaties hebben ook een nominale waarde. In dit artikel leggen we uit wat dit betekent en hoe je de nominale waarde van een belegging kunt berekenen.

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Nominale waarde betekenis

De nominale waarde is de oorspronkelijke prijs waarvoor een belegging werd uitgegeven door een onderneming. Deze waarde staat op de belegging vermeld. De term wordt ook wel par value genoemd. 

Nominale waarde aandelen

De nominale waarde van een aandeel is voor beleggers niet zo belangrijk, beleggers hebben namelijk meer aan de actuele waarde van een aandeel.

Het aandeel wordt in eerste instantie uitgegeven voor de nominale waarde, maar vanaf dat moment bepalen vraag en aanbod de waarde van het aandeel. Daarom komt de actuele waarde niet overeen met de nominale waarde. 

Nominale waarde obligaties

Anders dan bij aandelen, is de nominale waarde van een obligatie wel belangrijk voor beleggers. De aflossing van een obligatie gebeurt namelijk tegen de nominale waarde en de rentevergoeding wordt ook over de nominale waarde berekend. 

De koers van een obligatie wordt uitgedrukt in een percentage van de nominale waarde. Deze is 100% wanneer deze gelijk is aan de nominale waarde, dit wordt ook wel a pari genoemd. Bij een koers van 100 is de koers bij obligaties in de regel gelijk aan de nominale waarde.

Is de koers 95? Dan is de obligatie op dat moment onder pari: de actuele waarde is dan lager dan de nominale waarde (100). Bij een koers van 105 noteert de obligatie boven pari: de actuele waarde is hoger dan de nominale waarde.

Nominale waarde berekenen (aandelen)

Je kunt de nominale waarde van een aandeel berekenen door het eigen vermogen van een onderneming te delen door het aantal aandelen dat wordt uitgegeven.

Bedrijf A heeft een waarde van €500.000 en geeft 5000 aandelen uit voor 50% van het eigen vermogen. 

50% van €500.000 = €250.000 

Het bedrijf geeft 500 aandelen uit, dus €250.000 / 5000 aandelen = €50 per aandeel. 

De nominale waarde van het aandeel is dus €50.

Conclusie

De nominale waarde is dus de waarde waarvoor een belegging oorspronkelijk is uitgegeven. Bij obligaties heb je er als belegger wel wat aan, bij aandelen is de nominale waarde minder belangrijk.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.