Wat is een hefboom bij beleggen en hoe werkt het?

Wat is een hefboom bij beleggen en hoe werkt het?

Wanneer je gaat beleggen zijn er talloze mogelijkheden. Zo kun je actief of passief beleggen en dat in allerlei verschillende beleggingsproducten. Je kunt indirect of direct beleggen en soms speelt een hefboom daarin een belangrijke rol. In dit artikel bespreken we wat zo’n hefboom is, hoe je de hefboom formule toepast en hoe deze werkt.

Alles weten over derivaten

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Hefboom betekenis

Middels een hefboom kun je met een kleine inleg, inspelen op een koersdaling of -stijging. Hoe groter de hefboom, hoe sterker het effect van de koersbeweging. Hierdoor kun je met een kleine inleg een hoog rendement behalen. Anderzijds is het risico hoog en zijn aan hefboomproducten hoge kosten verbonden.

Hoe werkt de hefboom bij aandelen?

Een hefboom wordt altijd weergegeven als een verhouding, bijvoorbeeld 1:20 of 1:100. De hefboom fungeert hier als multiplier. Dat houdt in dat je inleg wordt vermenigvuldigd met de hefboom. 

Stel, je wilt €1.000 beleggen in de aandelen van bedrijf X. Deze aandelen kosten €20 per stuk. Wanneer je zou beleggen zonder hefboom, zou je 50 aandelen kunnen kopen. Stijgt de prijs van het aandeel dan met €1,-, dan maak je 50 x €1 = €50,- winst. Je winstpercentage is dan €50/€1.000 x 100% = 5%. 

Kies je ervoor om een hefboom toe te passen? Dan kun je sneller winst maken. We gebruiken hetzelfde scenario: je wilt €1.000 beleggen in aandelen van bedrijf X. De hefboom is 1:50. Waar je in het vorige voorbeeld 50 aandelen van bedrijf X kon kopen, kun je met deze hefboom 2500 aandelen kopen. Je positie wordt namelijk 50 keer groter gemaakt dan je inleg. 

Stijgt de aandelenkoers nu met €1,- per aandeel? Dan maak je 2500 x €1 = €2.500 winst. Dat is een procentuele winst van €2.500/€1.000 x 100% = 250%.

Het belangrijkste nadeel van beleggen met een hefboom, is dat dit ook de andere kant op werkt. Wanneer de koersen van de onderliggende producten dalen en jij hebt ingezet op een stijging, is je verlies ook zoveel keer groter. 

Je kunt echter nooit meer verliezen dan je inleg. Maar bij een hoge hefboom kan een relatief kleine koersbeweging ervoor zorgen dat je inleg verloren gaat.

Een hoog rendement gaat te allen tijde gepaard met een hoog risico. Daarom zijn hefboomproducten uiterst risicovolle producten.

Hefboom aandelen formule

Je kunt met de volgende formule de hefboom berekenen:

Hefboom = Koers onderliggende waarde / (Koers onderliggende waarde - financieringsniveau) 

Een voorbeeld hierbij is:

  • Koers aandeel: €50
  • Financieringsniveau: €40

50 / (50 - 40) = 5. De hefboomfactor is hier dus 5. 

Werking hefboom bij beleggen 

Stel, je koopt een aandeel dat een waarde heeft van €50,-. Wanneer de hefboomfactor 5 is, leg jij dus €10,- in en de bank of broker €40,-.

Allereerst gaan we uit van een positief koersverloop. De koers van het aandeel stijgt met zo’n 10%. De winst op het aandeel is 10%, oftewel €5,-. Maar omdat jij slechts €10 hebt ingelegd, is je reële winst veel hoger, namelijk: €5 / €10 = 0,5 en 0,5 x 100% = 50% winst. 

Wanneer de koers verloopt zoals jij hebt voorspeld is dat natuurlijk mooi meegenomen. Maar als de koers anders verloopt dan jij voorspelt, loopt het verlies net zo snel op. 

Stel het aandeel daalt met 10%, dan is het aandeel nu nog €45,- waard. Het aandeel daalt dus in prijs met €5,-, maar jouw hefboom product heeft nu nog een waarde van €5,-. Jouw inleg is dus met 50% gedaald. 

Voor dit scenario is het belangrijk om een stop-loss order in te voeren. Op deze manier loop je niet meer het gevaar dat je meer dan je inleg zult verliezen.

Wat zijn de voor- en nadelen?

De hefboomwerking komt in verschillende beleggingsproducten naar voren. Deze producten noemen we dan ook wel hefboomproducten. Voorbeelden hiervan zijn turbo’s, CFD’s, futures, opties en binaire opties

Je kunt hierbij inzetten op een stijging of een daling van de koers van de onderliggende waarde van het product. Deze onderliggende waarde kan bestaan uit aandelen, obligaties, een index, maar ook uit grondstoffen of valuta

Voordelen

Beleggen met een hefboom heeft een aantal voordelen. Allereerst is het rendement dat je ermee kunt halen heel hoog: je winst wordt namelijk vermenigvuldigd. 

Een ander voordeel is dat je niet enkel long kunt gaan met een hefboom, maar ook short: je zet dan in op een koersdaling. Zo kun je winst maken met dalende koersen.

Nadelen en risico’s

Er zitten ook belangrijke nadelen aan hefboomproducten. Allereerst is deze vorm van beleggen gericht op de korte termijn: je probeert te profiteren van koersschommelingen op de korte termijn, maar juist op de korte termijn zijn koersen erg onvoorspelbaar. Hierdoor heeft beleggen met een hefboom veel weg van speculeren.

Beleggen in hefboomproducten brengt dus veel risico’s met zich mee. Wanneer een situatie anders uitpakt dan je verwacht, kun je een deel van je inzet, je hele inzet of zelfs nog meer dan je inzet kwijtraken. Ook zijn het ingewikkelde producten. Het is voor beginnende beleggers dus niet zo’n verstandige investering.

Bij succesvol beleggen is het belangrijk om de lange termijn aan te houden. Wanneer je belegt voor de lange termijn heb je namelijk genoeg tijd om eventuele verliezen weer goed te maken. Met hefboomproducten doe je dit juist niet.

Bekijk video Wat is een hefboom bij beleggen en hoe werkt het?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.