Wat zijn binaire opties?

Wat zijn binaire opties?

Een binaire optie is een beleggingsinstrument waarmee je kunt ‘gokken’ op een stijging of daling van de koers van een bepaalde belegging. De optie heeft altijd een vaste looptijd van bijvoorbeeld een dag, een paar uur of zelfs enkele minuten. Een binaire optie werkt volgens het principe van alles of niets; is je voorspelling juist, dan maak je winst. Is je voorspelling niet juist, dan gaat je inleg volledig verloren.
 

Let op: Sinds 2 juli 2018 is de marketing en verkoop van binaire opties aan particuliere beleggers in Europa verboden door de ESMA (European Securities and Markets Authority).

Alles weten over derivaten

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Winstkansen bij binaire opties

Bij binaire opties staat vooraf vast hoe hoog je winstpercentage wordt als je voorspelling uitkomt. Meestal ligt dit percentage op 80%. Wanneer je voorspelling juist is, ontvang je je inleg + 80% van je inleg als winst. Is je voorspelling niet uitgekomen, dan verlies je je gehele inleg. Hieronder geven we een rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld

Stel, de AEX index staat momenteel op 600 punten. Je verwacht dat de index het aankomende uur gaat stijgen. Je koopt daarom een binaire optie (call) op de AEX met een looptijd van één uur. Je besluit €100,- in te leggen. Er zijn nu twee mogelijkheden.
 

  1. Als de AEX index na één uur lager staat dan 600 punten, ben je je inleg van €100,- kwijt;
  2. Als de AEX index na één uur hoger staat dan 600 punten, ontvang je €180,-. Je winst is in dat geval €80,-.
     

Bovenstaand rekenvoorbeeld laat zien dat je verlies bij een foute voorspelling groter is dan je winst bij een juiste voorspelling. Wanneer je dus net zo vaak goed als fout voorspelt, leidt je per saldo verlies.

"Om op lange termijn winst te maken met binaire opties moet je voorspelling heel vaak goed zijn."

Beleggen of gokken?

Binaire opties zijn de afgelopen jaren in een slecht daglicht komen te staan. Je kunt je bijvoorbeeld sterk afvragen of beleggen in binaire opties niet op gokken lijkt. Binaire opties hebben vaak een korte looptijd van soms wel een paar minuten. In zo’n korte periode bewegen beleggingen zoals aandelen vrijwel willekeurig. Het voorspellen van een stijging of daling van een aandelenkoers is in dat geval een pure gok.

Verder zijn de winstkansen van binaire opties niet in verhouding. Hoewel de kans op verlies of winst even groot is, is je verliespercentage 100% bij een foute voorspelling en het winstpercentage maar 80% bij een juiste voorspelling. Zelfs aan de roulettetafel zijn de winstkansen hoger.

Soorten binaire opties

Naast de reguliere hoog of laag optie, zijn er nog een aantal andere soorten binaire opties. Hieronder bespreken we de meest voorkomende soorten.

Hoog of laag

Dit is de meest voorkomende binaire optie. Deze soort gebruikten we ook in bovenstaand rekenvoorbeeld. Je voorspelt of de koers van een belegging naar keuze (een aandeel, index of valuta) stijgt of daalt. Het maakt daarbij niet uit hoe groot de stijging of daling is.

One-touch

Bij one-touch binaire opties moet je voorspellen hoeveel een bepaalde belegging is gestegen of gedaald op de einddatum. Dit heeft ook invloed op je winstpercentage. Hoe sterker de stijging of daling die je verwacht, hoe hoger het winstpercentage wordt. Bij een foute voorspelling verlies je alsnog je gehele inleg.

Bandbreedte optie

Met een bandbreedte binaire optie moet je voorspellen of de koers van een bepaalde belegging zich op de einddatum binnen een bepaalde bandbreedte bevindt. Hierbij geldt ook dat hoe kleiner je bandbreedte is, des te groter het winstpercentage en vice versa.

AFM over binaire opties

De AFM (Autoriteit Financiële Markten) heeft in 2014 uitgebreid onderzoek gedaan naar binaire opties. Reden voor het onderzoek van de AFM waren de grote risico’s die verbonden zijn aan binaire opties. Het ESMA waarschuwde in 2011 al dat binaire opties absoluut niet geschikt waren voor particuliere beleggers.

De AFM constateerde in haar onderzoek dat de aanbieder van CFD’s onvoldoende informatie gaven over de precieze werking van de binaire optie. In sommige gevallen werden zelfs alleen de positieve scenario’s beschreven, zonder in te gaan op de risico’s. Ook de informatie over de kosten en winstkansen waren in veel gevallen onduidelijk of zelfs niet aanwezig.

In navolging van het verbod door de Europese toezichthouder in 2018 heeft de AFM in april 2019 ook een verbod ingesteld op nationaal niveau. In Nederland is het aanbieden van binaire opties aan Nederlandse particuliere beleggers definitief verboden voor onbepaalde tijd.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.