Wat is de betekenis van een margin call bij beleggen?

Wat is de betekenis van een margin call bij beleggen?

Wanneer je in derivaten zoals CFD’s of andere hefboomproducten belegt, bestaat er een grote kans dat je vroeg of laat te maken krijgt met de term ‘margin call’. Maar wat is een margin call nu precies? In dit artikel leggen we het uit. Ook bespreken we wat de gevolgen van een margin call zijn en hoe je een margin call kunt voorkomen.

Alles weten over derivaten

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Betekenis margin call

Om te begrijpen wat een margin call is, is het eerst belangrijk om te weten wat de margin is. 

Margin

Margin is een vorm van onderpand. Dit wordt ook wel de waarborgsom genoemd. Dat is een bepaald bedrag dat je op je beleggingsrekening opzij moet zetten, als borg voor het derivaat. Zo heeft de uitgever een garantie dat je in je betalingsverplichting kunt voldoen. 

Door het hoge risico bij beleggen in derivaten zoals optiesfutures of binaire opties, kan de margin hoog zijn. Over het algemeen geldt: hoe beweeglijker het product, hoe hoger de marge.

Wanneer je aandelen koopt komt een margin nauwelijks voor. Dat komt omdat het risico dat je je geld verliest, veel kleiner is bij beleggen in aandelen.

Er zijn twee soorten marges: een stortingsmarge en een onderhoudsmarge. De stortingsmarge is nodig om de positie te openen en de onderhoudsmarge is nodig om de positie open te houden. 

Als het saldo te laag wordt, dan kan de belegger straks zijn positie niet meer openhouden. De belegger krijgt dan een margin call.

Hoeveel margin (onderpand) je per soort beleggingen moet aanhouden, is afhankelijk van de bank of broker waar je belegt. Elke beleggingsonderneming hanteert hierbij zijn eigen regels.

Margin call

De margin call is een waarschuwing wanneer de waarde van het onderpand niet meer hoog genoeg is. Dit betekent dat je binnen een bepaalde tijd je margin moet aanvullen door bij te storten of je positie moet gaan sluiten. 

De term komt uit de tijd dat brokers hun klanten opbelden om te laten weten dat deze borg bijna op was. Tegenwoordig gaat dit meestal via e-mail

Hoe werkt een margin call?

Zoals eerder gezegd is de margin call een bericht van je broker wanneer je dreigt je positie te verliezen. Wanneer je dit bericht hebt ontvangen, heb je in de meeste gevallen nog ongeveer vijf dagen de tijd om het tekort op je beleggingsrekening aan te vullen. Dit is afhankelijk van de broker of bank waar je belegt.

Vijf dagen klinkt als een vrij lange periode. Dat komt omdat een margin call altijd ruim op tijd komt. De markt is moeilijk te voorspellen, maar op deze manier wordt voorkomen dat je bij een worst case scenario in de problemen komt. In het uiterste geval kan de bank of broker (een deel van) je beleggingen gaan verkopen om te zorgen dat je margin weer op niveau komt.

Voorbeeld

Stel, de margin die je in moet leggen voordat je een positie kunt openen is €100 euro. Je legt dit bedrag in en je koopt een CFD voor nogmaals €100 euro. Je hebt op dat moment dus €200 euro ingelegd.

Vervolgens daalt de koers van je belegging met €125 euro. Op dat moment ben je €100 euro van je inzet, plus €25 euro van je margin kwijt. Je rekeningsaldo is nu nog 75% van je marginvereiste. Bij sommige brokers krijg je nu je eerste e-mail.

Vervolgens zakt de CFD nog €25 euro, hierdoor zit je nu op nog 50% van je marginvereiste. Vanaf dit punt wordt bij veel brokers positie gesloten, tenzij je er voor kiest om meer kapitaal beschikbaar te maken op je beleggingsrekening.

Hoe kun je een margin call voorkomen?

Het beste is natuurlijk om een margin call te voorkomen. Een margin call betekent namelijk dat je al het geld op je beleggingsrekening verliest en dat je posities worden gesloten. Je kunt dit voorkomen door te zorgen dat er altijd genoeg geld op je rekening staat. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Hiervoor zijn een aantal oplossingen. 

Stop loss order

Een manier om de margin call te voorkomen is door middel van een stop-loss order. Dit is een effectenorder die automatisch wordt uitgevoerd wanneer de koers van een belegging een bepaald niveau bereikt. Dit niveau kun je van tevoren zelf bepalen bij het inleggen van de order.

Gegarandeerde stop

Je kunt je positie ook beschermen met een gegarandeerde stop. Met een gegarandeerde stop neem je je verlies als je positie onder een bepaalde waarde komt. Zo kun je je verlies op een bepaalde positie beperken.

De gegarandeerde stop lijkt op een stop loss order, maar is vaak een stuk duurder. Dat komt omdat je met een stop loss order toch nog veel geld kunt verliezen wanneer de markt erg volatiel is. Met een gegarandeerde stop garandeert de broker dat je positie wordt gesloten op de aangegeven waarde.

Bijstorten

Een laatste optie om een margin call te voorkomen, is door genoeg liquide middelen aan te houden op je rekening, of door kapitaal bij te storten. Als je dit op tijd doet, voorkom je een margin call. Je behoudt zo je positie.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.