Wat is een renteswap?

Wat is een renteswap?

Als trader ben je vast eens de term “renteswap” tegengekomen. Maar wat is een renteswap en waarom maken ondernemingen hier gebruik van? In dit artikel leggen we hier meer over uit.

Alles weten over derivaten

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Renteswap definitie

Een renteswap wordt gebruikt door beleggers om renterisico’s af te dekken. Voorafgaand aan deze swap wordt een looptijd afgesproken, waarbij rentebetalingen tussen twee partijen uitgewisseld kunnen worden voor een bepaalde periode. 

Waarom wordt een renteswap afgesloten?

Veel renteswaps worden verkocht door banken. Bij een renteswap wordt eigenlijk het risico van een stijging van een variabele rente geruild tegen betaling van een vaste rente met een andere partij. 

Het kan ook met een tegengestelde werking. Dan wordt de vaste rente geruild met de variabele rente. Dit wordt meestal gedaan met een bank. Dan wordt er een deal gemaakt met de bank om gedurende een bepaalde periode de kosten van de variabele rente te ruilen tegen de kosten van een vaste rente. 

Hoe werkt de renteswap?

Bij een renteswap vindt er een ruil plaats tussen de bank en een onderneming. Zij ruilen de variabele rente en de vaste rente met elkaar. 

Een renteswap staat los van een lening, het is een zelfstandig product. Het richt zich wel op het rentetarief stabiel houden uit verschillende leningen. 

De onderneming blijft de variabele opslagen wel apart betalen. Variabele opslagen horen hier niet bij. 

Risico's van een renteswap

Tegenover de zekerheid van een renteswap staan er ook risico’s. Als je besluit om een renteswap aan te gaan is het niet mis om even aandacht te besteden aan de risico’s die erbij komen kijken. Hieronder bespreken we er een aantal. 

Margin calls

Een bank heeft altijd een margin- en saldibewakingsplicht bij een afsluiting van een renteswap met een klant. Dit is een wettelijke plicht die de bank heeft om te kunnen zien of de klant wel over genoeg saldo beschikt om aan de marginverplichtingen te voldoen. De consequentie hiervan is dat de klant kan kiezen tussen geld storten of de positie sluiten als er sprake is van een negatieve marktwaarde van een renteswap die hoger is dan een bepaalde drempel. 

Dit kan ook in de tegengestelde richting: als de positieve waarde hoger is dan een bepaalde drempel, moet de bank de klant geld geven.

Maar wat is een margin call precies? Wanneer de saldo op de beleggingsportefeuille lager is dan het minimum vereiste bedrag voor het openhouden van een positie, Krijg je een melding

Wil je meer weten over een margin call, lees dan ons andere artikel: Wat is de betekenis van een margin call bij beleggen?

Er ontstaat een negatieve marktwaarde

Een negatieve marktwaarde kan ontstaan als de markt met betere voorwaarden komt dan de afspraken in het contract van de swap. 

Er is sprake van een ‘overhedge’

Vaak wordt een renteswap afgesloten zonder een financiering ten grondslag. Eigenlijk is er dus te vroeg afgelost, maar is de som van de renteswap niet verlaagd. Dan is er sprake van een overhedge, oftewel een speculatieve positie. 

Er is sprake van een mismatch

Een renteswap wordt afgesloten met een bank en het is een overeenkomst die separaat is van de financiering. In sommige gevallen is de renteswap bijvoorbeeld afgesloten voor tien jaar, terwijl de financiering maar voor vijf jaar is. Er is dan sprake van een mismatch. 

Soorten swaps

Naast een renteswap kun je ook beleggen in andere soorten swaps. Hieronder worden er een paar besproken.

Valutaswaps

De valutaswap wordt ook wel de de cross currency swap genoemd. Dit is een tijdelijke overeenkomst tussen twee partijen om zo ongunstige liquiditeitsposities te reguleren. 

Credit default swaps

Deze swap is nuttig als er bijvoorbeeld geen betaling heeft plaatsgevonden. Als er sprake is van wanbetaling van een partij of bedrijf kan deze swap ervoor zorgen dat je als bedrijf daartegen wordt beschermd. De verkoper van de swap krijgt hierbij het risico op wanbetaling. 

Hierbij hoeft het bedrijf voor een bepaalde periode geen zorgen te maken over eventuele kosten of failissementen. Als een bedrijf failliet gaat zal de verkoper van de swap de schuld van het faillissement van het bedrijf moeten betalen. 

Total return swap en equity swap 

Bij een total return swap ontvangt de koper alle opbrengsten van een onderliggend asset. In ruil daarvoor ontvangt de verkoper een periodieke betaling van de koper.

Een equity swap is hier een andere vorm van: de koper garandeert zich van alle opbrengsten, maar de koper ontvangt geen stemrecht van de aandelen.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.