Wat zijn CFD's?

Wat zijn CFD's?

Er zijn veel soorten hefboomproducten bij beleggen. CFD’s zijn er daar één van. In dit artikel leggen we uit wat een CFD is en hoe de handel erin werkt.

Alles weten over derivaten

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Bekijk video Wat zijn CFD's?

Betekenis CFD

CFD staat voor Contract For Difference. Het is een contract om het verschil in waarde van een product te verrekenen tussen koper en verkoper. Een CFD wordt gebruikt om te speculeren op een verwachte stijging of daling van een bepaald effect zoals een aandeel of valuta. CFD’s zijn daarom vergelijkbaar met binaire opties. CFD's kopen lijkt daarom meer op gokken dan op beleggen.

Hoe werken CFD's?

Een CFD is gebaseerd op een onderliggend product met een onderliggende waarde. Voorbeelden hiervan zijn een aandelenkoers of de goudprijs. Als koper koop je niet daadwerkelijk het onderliggende product. Je sluit alleen het contract. Een CFD is dus als het ware een afspraak tussen koper en verkoper. Deze afspraak houdt in dat het waardeverschil van een product wordt verrekend tussen koper en verkoper.

Het waardeverschil wordt bepaald door de waarde van het onderliggende product op het moment dat het contract in werking treedt, te vergelijken met de waarde van het onderliggende product op het moment dat het contract wordt beëindigd. 

De koper van de CFD betaalt niet het hele bedrag van het onderliggende product, maar slechts een marge daarvan. Deze marge ligt meestal tussen de 10% en 20%. 

Dit is waar de hefboomwerking  naar voren komt. Doordat je met een marge van het ware bedrag werkt, kun je procentueel gezien veel hogere winsten behalen. Let op dat je door de hefboom ook grotere verliezen kunt maken. 

Hoe werkt handelen in CFD's?

Om te handelen in CFD’s open je een rekening bij een CFD broker. Dit handelen gaat vaak op korte termijn. 

Bij het handelen in CFD’s speculeer je over de richting van de koers van het onderliggende product. Je kunt inzetten op een koersstijging (long gaan) of op een koersdaling (short gaan).

Long gaan met CFD's

Wanneer je een koersstijging verwacht, ga je long. Dit houdt in dat je een CFD opent om hem later, wanneer de koers van het onderliggende product is gestegen, te sluiten. Het verschil tussen de waarde bij openen en sluiten van de CFD is je winst. 
Wanneer je verkeerd hebt gespeculeerd en de koers is gedaald, dan maak je verlies. 

Short gaan met CFD's

Verwacht je een koersdaling, dan ga je short. Dit betekent dat je een CFD verkoopt. Je koopt de CFD weer terug wanneer de koers is gedaald. 

Dit klinkt gek, omdat je iets verkoopt wat je niet in je bezit hebt. Het werkt als volgt. Wanneer je verwacht dat een koers gaat dalen, spreek je af met een broker dat jij in de toekomst een CFD zult kopen. 

Om de broker ervan te verzekeren dat je het ook daadwerkelijk zal kopen, geef je een marge op de oorspronkelijke onderliggende waarde als onderpand aan de broker. Wanneer de koers is gedaald, doe je de aankoop. Het verschil tussen de onderliggende waarde op het moment dat je de afspraak hebt gemaakt en de huidige onderliggende waarde, is je winst. 

In de praktijk hoef je deze ingewikkelde procedure niet zelf  te doorlopen. Vaak is het alleen een druk op de knop. 

Wanneer je short gaat, maar de koers van het onderliggende product stijgt, maak je verlies.

Zo werkt de hefboom

Zoals al eerder gezegd werkt een CFD dus als een hefboom. Het risico van een CFD is daarom erg hoog en minder geschikt voor beginnende beleggers. De werking van de hefboom kunnen we het beste met een voorbeeld uitleggen. 

Je wilt bijvoorbeeld inzetten op 100 aandelen van €11,15. De marge is 12%. Als koper van een CFD moet je dan (100 x 11,15) x 0,12 = €133,80 op je rekening zetten. Dit in plaats van de €1.115 die je voor direct beleggen in het product zou moeten betalen. 

Je verwacht dat de koers van je aandelen gaat stijgen. Je kiest er dus voor om long te gaan. Na verloop van tijd is de koers van de aandelen inderdaad gestegen van €11,15 naar €12,35. Wanneer je op dat moment verkoopt, is je winst (100 x (12,35 - 11,15)) = €120. 

Door de CFD maak je dus €120 winst op de €133,80 die je hebt ingelegd. Dat is een winst van 120/133,80 x 100% = 89,7%. Wanneer je direct in de aandelen had belegd, zou je ((1235 - 1115) / 1115) x 100% = 10,8% winst hebben gemaakt. Dit instrument kan dus hoge winsten brengen vanwege het hefboomeffect.  

Voordelen van CFD's

In een CFD beleggen heeft verschillende voordelen. We leggen ze hieronder uit. 

Hefboom

Door de hefboomwerking kunnen beleggers veel meer winst maken dan wanneer zij direct beleggen in het onderliggende product. Dit komt doordat je het onderliggende product niet in je bezit hebt. De marge zorgt ervoor dat je met weinig geld, grote posities kunt innemen. Zo kun je met een CFD veel geld verdienen. 

Mogelijkheid short gaan

Een ander voordeel van beleggen in CFD’s is de mogelijkheid om short te gaan. Bij het direct beleggen in bijvoorbeeld aandelen, kun je niet inzetten op een dalende koers. Je kunt alleen proberen om aandelen te kopen tegen een lage prijs en te verkopen tegen een hoge prijs. Wanneer koersen dalen, kun je hier geen winst uit halen. 

Bij CFD’s is dit wel het geval. Wanneer je verwacht dat de koersen gaan dalen, ga je short, zodat je alsnog winst kunt behalen. 

Geen vaste looptijd

Een CFD heeft geen vaste looptijd met einddatum. Als belegger kun je de CFD kopen en verkopen wanneer je wilt. 

Lage inleg

Door de marge kun je een grote positie innemen met maar een laag inlegbedrag. Je kunt dan ook vanaf kleine bedragen in CFD’s beleggen. Daarmee kun je dan alsnog een aanzienlijke winst behalen. 

Stop-loss 

Door een stop-loss te plaatsen kun je jezelf beschermen tegen meer geld verliezen dan je hebt ingelegd. Bij een stop-loss verkoopt de broker jouw CFD namelijk automatisch, wanneer je onderpand niet meer toereikend is. Dat is het geval wanneer je met je inlegbedrag niet meer het waardeverschil van het onderliggende product kunt financieren.

Nadelen van CFD's

Hieronder gaan we in op de nadelen van beleggen in CFD’s.

Hefboom

De hefboomwerking is zowel een voor- als een nadeel. Er kunnen namelijk snel oplopende verliezen door ontstaan. CFD’s hebben een hoog risico op verlies vergeleken met directe beleggingen. 

Overnight financiering

Er zijn ook kosten verbonden aan CFD trading. Je moet namelijk een bedrag betalen voor elke nacht dat je een CFD aanhoudt. Dit heet de overnight financiering. 

Deze bereken je door bij de LIBOR rente 3% op te tellen en dit te vermenigvuldigen met de waarde van je positie. LIBOR staat voor London InterBank Offered Rate en is een rentepercentage waartegen veel internationale banken aan elkaar geld lenen. 

Ingewikkeld

Deze vorm van beleggen is erg ingewikkeld. Je koopt namelijk geen echt product, maar een contract over de waardeverandering van een product. Daarnaast moet je kiezen tussen short en long gaan. Maar hoe kun je bepalen of een koers zal gaan stijgen of dalen? 

CFD’s zijn complexe instrumenten en erin beleggen is eigenlijk alleen geschikt voor echt ervaren beleggers. Doe dit dan ook alleen wanneer je je verlies kunt permitteren en begrijpt hoe CFD’s werken. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.