Wat zijn futures bij beleggen?

Wat zijn futures bij beleggen?

Er zijn heel veel soorten beleggingen beschikbaar. De bekendste zijn aandelen en obligaties, maar er zijn nog meer mogelijkheden.

Denk bijvoorbeeld aan afgeleide producten. Dit zijn ingewikkeldere en vaak meer risicovolle beleggingen. Een voorbeeld van zo’n afgeleid product is een future. In dit artikel leggen we uit wat futures zijn en hoe beleggen in futures werkt.

Alles weten over derivaten

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is een future?

Een future is een afspraak of termijncontract tussen de koper en verkoper, waarbij de koper voor een vaste prijs, op een vastgesteld tijdstip een vastgestelde hoeveelheid van de onderliggende waarde moet kopen of verkopen.

Wanneer je een future koopt, koop je dus niet direct de onderliggende waarde. Je koopt de plicht om dit in de toekomst te doen. Aan het einde van de looptijd ben je verplicht om de onderliggende waarde te kopen (in het geval van een future long) of te verkopen (bij een future short).

Kenmerken van een future

Alle factoren voor de koop of verkoop worden dus van te voren vastgelegd. De onderliggende waarde, de prijs waarvoor de onderliggende waarde gekocht of verkocht moet worden, de margin, de expiratiedatum, de hefboom en de contractgrootte. We lichten deze factoren van een future hieronder toe.

Onderliggende waarde

Een future is een afgeleid beleggingsproduct. Dat houdt in dat de waarde ervan is gebaseerd op een onderliggend product. Dit kan bijvoorbeeld een set aandelen, obligaties of een index zijn. Er bestaan echter ook grondstof futures en zelfs vee futures.

Uitoefenprijs

De uitoefenprijs van een future is de vastgestelde prijs waarvoor de onderliggende waarde op de expiratiedatum gekocht of verkocht moet worden.

Margin

De margin wordt ook wel de waarborgsom genoemd. Dat is een bedrag dat je op je beleggingsrekening opzij moet zetten, als borg voor de future. Zo heeft de uitgever van de future een garantie dat je in je betalingsverplichting kunt voldoen. Door het hoge risico bij beleggen in futures, kan de margin hoog zijn.

Wanneer de margin op dreigt te raken door dalende koersen, krijg je als belegger een margin call.

De expiratiedatum

De expiratiedatum is de datum waarop de future afloopt. Op die datum moet de onderliggende waarde worden gekocht of verkocht voor de uitoefenprijs. De expiratiedatum staat vooraf vast.

Hefboom

Een future is een hefboomproduct. Dat betekent dat je met een relatief kleine inleg een grote positie kunt innemen.

De future heeft bijvoorbeeld een onderliggende waarde van aandeel X met een koers van €20. De hefboom is 1:50. Wanneer de prijs van aandeel X met €1 stijgt, ontvang je niet €1, maar €50. Tegelijkertijd verlies je ook €50 in plaats van €1, wanneer aandeel X €1 in waarde daalt.

Contractgrootte

De contractgrootte geeft de grootte van de positie aan die je met het contract inneemt. Dit hangt samen met de hefboom. Om de contractgrootte te berekenen, vermenigvuldig je de prijs van de onderliggende waarde met de hefboom.

De contractgrootte van een future met aandeel X als onderliggende waarde en een hefboom van 1:50, zoals hierboven, is dus 20 x 50 = €1.000.

Posities bij futures

Je kunt bij beleggen in futures twee verschillende posities innemen. Je kunt een future long kopen en een future short.

Future long

Wanneer je verwacht dat de koers van een onderliggende waarde gaat stijgen, kun je een future long kopen. Met een future long moet je de onderliggende waarde op de expiratiedatum kopen voor een vooraf vastgestelde prijs.

Wanneer de koers van het onderliggende product is gestegen ten opzichte van die prijs, koop je de onderliggende waarde dus relatief goedkoop. Het verschil tussen de actuele koers en de uitoefenprijs is je winst.

Future short

Verwacht je dat de koers van het onderliggende product gaat dalen? Dan kun je een future short kopen. Je bent dan verplicht om de onderliggende waarde op de expiratiedatum te verkopen voor een vooraf vastgestelde prijs.

Wanneer de koers is gedaald ten opzichte van die prijs, kun je de onderliggende waarde relatief duur verkopen. Het verschil tussen de uitoefenprijs en de actuele beurskoers is je winst.

Verrekening

De verrekening, de uiteindelijke uitbetaling, van een future kan op twee manieren gebeuren.

Fysieke levering

Allereerst kan de verrekening, of settlement, van de future fysiek gebeuren. Bij een future long met je dan daadwerkelijk de onderliggende waarde kopen. Je krijgt of levert dan dus echt de set aandelen, de olie of het vee waarop de future gebaseerd is. Tegenwoordig gebeurt dit niet vaak meer.

Cash settlement

Veel gebruikelijker is een cash settlement. Je koopt of levert dan niet echt de onderliggende waarde. In plaats daarvan ontvang (of betaal) je het verschil tussen de actuele beurskoers en de uitoefenprijs van je future in cash. Dit is voor de meeste mensen een stuk aantrekkelijker, omdat zij niet geïnteresseerd zijn in het onderliggende product, maar in de prijsverandering.

Risico van beleggen in futures

Futures zijn risicovolle beleggingsproducten. Daarom zijn het ze niet geschikt voor de beginnende belegger. We laten hieronder zien waar het hoge risico vandaan komt.

Hefboom

Een future is een hefboomproduct. Eerder in dit artikel hebben we al uitgelegd hoe zo’n hefboom in zijn werk gaat. Je neemt een relatief grote positie in voor een relatief kleine inleg.

Dat betekent dat je niet alleen hoge winsten kunt maken, maar ook net zulke hoge verliezen. Deze verliezen zijn veel groter dan wanneer je direct in de onderliggende waarde zou beleggen.

Onbeperkt maximaal verlies

Wanneer je belegt in aandelen, kun je nooit meer verliezen dan de waarde van die aandelen. Bij beleggen in futures kun je echter onbeperkt verlies lijden. Dat komt door de hefboom.

Stel je voor dat je de onderliggende waarde moet kopen voor €30 per aandeel, terwijl de actuele koers is gedaald naar €5. Met een hefboom van 200, verlies je 200 x €25 = €5.000.  Met grotere bedragen en grotere hefbomen kan dit onbeperkt oplopen.

Bekijk video Wat zijn futures bij beleggen?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.