Wat is een stop loss order?

Wat is een stop loss order?

Een stop loss order is een effectenorder die automatisch wordt uitgevoerd wanneer de koers van een belegging een bepaald niveau bereikt. Dit niveau kun je van tevoren zelf bepalen bij het inleggen van de order.

Wanneer het koersniveau is bereikt, wordt de order direct uitgevoerd volgens de best mogelijke prijs op dat moment (bestens). Een stop loss order is een veel gebruikt beschermingsmiddel tegen koersdalingen bij beleggen.

Alles weten over trading

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wanneer gebruik je een stop loss?

Beleggers gebruiken stop loss orders voornamelijk om hun aandelen te beschermen tegen koersdalingen. Door een stop loss verkooporder in te leggen, kun je het maximale koersverlies van een aandeel vooraf bepalen.

Zie het als een soort verzekering op je beleggingen. Je kunt een stop loss order ook gebruiken om aandelen goedkoop in te slaan. De aandelen worden dan aangekocht wanneer ze gedaald zijn tot een bepaald koersniveau.

Voorbeeld van een stop loss (bescherming)

Stel, je hebt 20 aandelen ASML in bezit en de koers staat nu op €250. Je wilt dat de aandelen verkocht worden wanneer de koers €200,- aantikt. Leg in dit geval een stop loss order (verkoop) in voor 20 aandelen ASML met een koers van €200,-.

Op het moment dat de koers van ASML daalt tot €200,- wordt de stop loss order direct geactiveerd en de 20 aandelen ASML verkocht tegen de beste prijs op dat moment. Vaak is de uitvoeringsprijs dan ook daadwerkelijk €200,- maar het kan ook een paar cent hoger of lager uitvallen.

Voorbeeld van een stop loss (goedkoop inslaan)

Stel, je wilt 100 aandelen Heineken N.V. kopen (huidige koers €95,-), maar alleen wanneer de koers van het aandeel op €85,- staat. Leg in dit geval een stop loss order (aankoop) in voor 100 aandelen Heineken N.V. met een koers van €85,-.

Wanneer de koers van het aandeel Heineken N.V. is gedaald tot €85,- worden de 100 aandelen direct aangekocht tegen de dan geldende koers.

Lees hier acht essentiële tips voor het kopen van aandelen.

Voordelen van een stop loss order

Het voordeel van een stop loss order is dat je het maximale koersverlies van je belegging vooraf kunt vaststellen. Bijkomend voordeel is dat je dus ook niet continu de koers van het aandeel hoeft te volgen.

Wanneer de opgegeven koers van je stop loss order wordt bereikt, worden je beleggingen automatisch verkocht.  Dit kan vooral handig zijn wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent of wanneer je even wat minder tijd hebt om aandelenkoersen te volgen.

Hetzelfde geldt wanneer je bepaalde aandelen goedkoop wilt inslaan. Wanneer je een stop loss order inlegt, hoef je niet continu te kijken of de koers al gedaald is tot het niveau waarop je de aandelen wilt kopen.

Nadelen van een stop loss order

Een nadeel van een stop loss order is dat je de controle over je beleggingen uit handen geeft. Dit kan in sommige gevallen vervelend uitpakken. Bijvoorbeeld wanneer de koers van een aandeel in een hele korte periode sterk daalt, maar direct weer opveert.

Wanneer de koers van het aandeel tijdens de daling jouw stop loss niveau heeft bereikt, zijn jouw aandelen direct verkocht en heb je niet kunnen profiteren van de stijging die volgde.

Wat is een stop limiet order?

Een stop limiet order is een variant van de normale stop loss order. Bij een stop limiet order geef je naast de gebruikelijke koers ook nog een limietkoers mee. Op het moment dat de koers van het aandeel daalt en het stop loss niveau heeft bereikt, worden de aandelen niet bestens verkocht, maar ingelegd met het opgegeven limiet.

Hiermee voorkom je dat je aandelen in tijden van stress en weinig handel tegen een dumpprijs wordt verkocht. 

Let op: een groot nadeel van een stop limiet order ontstaat wanneer de koers van het aandeel in één keer sterk daalt. Als dan niet alleen het stop loss niveau wordt bereikt, maar de koers ook direct lager staat dan het opgegeven limiet, wordt de order helemaal niet uitgevoerd. Je aandelen worden dan niet verkocht en de beschermende werking van de stop loss heeft geen nut gehad.

Bekijk video Wat is een stop loss order?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.