Derivaten zijn een verzameling van beleggingsproducten waarbij de belegger het recht of de plicht heeft om een onderliggend product te kopen of verkopen. De waarde ervan is gebaseerd op een onderliggend product. Derivaten zijn ingewikkelde beleggingsproducten. Hoe werkt het precies?
Een andere benaming voor derivaat is optie of afgeleid product: de waarde ervan is gebaseerd op een onderliggend product. Derivaten zijn speculatief en worden daardoor als risicovol gezien. De hefboomwerking van derivaten zorgt ervoor dat verliezen hoog op kunnen lopen. Er zijn verschillende soorten derivaten.
Je vermogen wordt door ons beheerd op een beleggingsrekening op jouw naam. Zo blijven je beleggingen altijd van jou, ongeacht wat er met ons gebeurt. Het geld op je rekening valt onder het depositogarantiestelsel.
Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Wanneer je gaat beleggen kun je direct of indirect beleggen en soms speelt een hefboom daarin een belangrijke rol. Middels een hefboom kun je met een kleine inleg inspelen op een koersdaling of -stijging. Hoe groter de hefboom, hoe sterker het effect van de koersbeweging. Hierdoor kun je met een kleine inleg een hoog rendement behalen. Anderzijds is het risico hoog en zijn aan hefboomproducten hoge kosten verbonden.
Een optie is een afgeleid product dat de koper het recht geeft om bepaalde effecten tegen een vastgestelde prijs op een vastgestelde datum te kopen of te verkopen. Er zijn twee soorten opties: een call optie en een put optie.
Waar je ook voor wilt beleggen, bij Axento kun je terecht. Kies het type rekening dat bij jou past. Wij spreiden jouw vermogen wereldwijd over ETF’s voor een optimaal rendement.
Meest gekozen
Persoonlijke rekening
Beleggen voor jezelf of samen met iemand anders | |
Flexibel en onbeperkt inleggen | |
Kosteloos opnemen wanneer jij dat wil |
Meest gekozen
Zakelijke rekening
Beleggen op naam van je bedrijf | |
Flexibel en onbeperkt inleggen | |
Kosteloos opnemen wanneer jij dat wil |
Meest gekozen
Pensioenrekening
Beleggen voor een zorgeloos pensioen | |
Periodiek inleggen zonder transactiekosten | |
Profiteren van belastingvoordelen |
Een turbo is een financieel instrument waarmee je met een hefboomwerking kunt inspelen op een stijging of daling van een belegging (onderliggende waarde). Je bent in feite aan het speculeren op toekomstige stijgingen en dalingen met een hefboom. Je kunt ze gebruiken voor aandelen, valuta, obligaties, indices, beleggingsfondsen en ook grondstoffen. Een turbo wordt ook wel eens een sprinter of speeder genoemd.
Er zijn veel soorten hefboomproducten bij beleggen. CFD's zijn daar één van. CFD staat voor Contract For Difference. Het is een contract om het verschil in waarde van een product te verrekenen tussen de koper en verkoper. Een CFD wordt gebruikt om te speculeren op en verwachte stijging of daling van een bepaald effect zoals een aandeel of valuta. CFD's zijn daarom vergelijkbaar met binaire opties. CFD's kopen lijkt daarom meer op gokken dan op beleggen.
Als trader ben je vast eens de term 'renteswap' tegengekomen. Maar wat is een renteswap bij beleggen en waarom maken ondernemingen hier gebruik van?
Wanneer je in derivaten zoals CFD's of andere hefboomproducten belegt, bestaat er een grote kans dat je vroeg of laat te maken krijgt met de term 'margin call'.
Beleggen brengt altijd risico's met zich mee. Zonder risico immers geen rendement. Toch zijn er verschillende manieren om financiële risico's af te dekken.
Bij het handelen in opties wordt vooraf een prijs afgesproken waartegen deze wordt uitgeoefend. Deze afgesproken prijs wordt ook wel de uitoefenprijs genoemd.
Wanneer je in opties belegt, kun je hier verschillende strategieën voor gebruiken. Bekende strategieën bij beleggen in opties zijn de straddle en de strangle.
Bij beleggen in opties horen de termen in the money, at the money en out the money. De termen hebben te maken met de stand, uitkomst of huidige waarde van de optie.
Beleggen doe je met geld dat je langere tijd niet nodig hebt. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico's met zich mee. Het is belangrijk dat je vooraf op de hoogte bent van de kenmerken en risico's van beleggen. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.