Wat is de Amerikaanse stijl bij opties?

Wat is de Amerikaanse stijl bij opties?

Opties zijn afgeleide beleggingsproducten. In de beleggingswereld is er onderscheid tussen Europese opties en Amerikaanse opties. Hoewel het allbei opties zijn, is er tussen deze twee een aanzienlijk verschil. Dat leggen we uit in dit artikel.

Alles weten over derivaten

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Hoe werken opties?

Wanneer je een optie koopt, koop je het recht om de onderliggende waarde van een optie op een vastgestelde datum voor een vastgestelde prijs te kopen op verkopen. 

Deze vastgestelde datum noemen we de expiratiedatum en de vastgestelde prijs de uitoefenprijs. De onderliggende waarde van een optie kan bestaan uit een set aandelen, een indexvastgoed of een grondstof

Opties zijn ingewikkelde beleggingsproducten die een hoog risico met zich mee kunnen brengen.

Het verschil tussen Amerikaanse en Europese stijl-opties

Nu zit er tussen opties Amerikaanse stijl en opties Europese stijl een belangrijk verschil. 

Bij een Europese stijl optie kun je de onderliggende waarde alleen kopen of verkopen op de expiratiedatum. Bij een Amerikaanse stijl optie, kun je echter gedurende de hele looptijd kopen of verkopen. Hierdoor is de prijs van een Amerikaanse optie wel iets hoger dan een Europese. 

Doordat een Amerikaanse optie altijd kan worden uitgeoefend, moet de tegenpartij op ieder moment zijn plicht kunnen nakomen. 

Voordelen van een Amerikaanse optie t.o.v. een Europese optie

Het eerste voordeel is dat Amerikaanse opties een lagere spread hebben dan Europese. De spread is het verschil tussen de bied- en laatkoers van een optie. Doordat er op de Amerikaanse markt meer handelaren aanwezig zijn is de spread kleiner. Dit zorgt bij de belegger voor kostenvoordelen. 

Een tweede voordeel is de openingstijd van de Amerikaanse beurs. De beurs is geopend van 15:30 tot 22:00 Nederlandse tijd. De Nederlandse beurs is geopend van 09:00 tot 17:30. Bij opties is het belangrijk om actief te handelen. De meeste mensen werken overdag en hebben dan geen tijd om actief te beleggen

Dus gekeken naar de openingstijden is het voor veel mensen makkelijker om actief te handelen in Amerikaanse stijl opties dan in Europese stijl opties.

Een ander voordeel is dat de markt van Amerikaanse opties aanzienlijk groter is. Op deze beurs is keuze tussen meer dan drieduizend opties. Dit is dan ook de grootste optiemarkt. In Nederland is er keuze tussen ongeveer 90 opties. 

Nadelen van een Amerikaanse optie t.o.v. een Europese optie

Een nadeel van de Amerikaanse optie is het valutarisico. De opties worden aangekocht in een andere valuta dan de euro, namelijk dollars. Wanneer de koers van de dollar ten opzichte van de euro schommelt, kan dat ten koste gaan van het rendement.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.