Wat is de Europese stijl bij opties?

Wat is de Europese stijl bij opties?

Wat kun je lezen in dit artikel:

Opties zijn afgeleide beleggingsproducten. Onder opties zijn de Amerikaanse en Europese stijl opties het meest voorkomend. Hoewel het beide opties zijn, is er tussen deze twee een verschil. In dit artikel leggen we uit wat een Europese stijl optie is en hoe deze verschilt van een Amerikaanse stijl optie. 

Hoe werken opties?

Wanneer je een optie koopt, koop je het recht om de onderliggende waarde van een optie op een vastgestelde datum voor een vastgestelde prijs te kopen op verkopen. 

Deze vastgestelde datum noemen we de expiratiedatum en de vastgestelde prijs de uitoefenprijs. De onderliggende waarde van een optie kan bestaan uit een set aandelen, een indexvastgoed of een grondstof

Opties zijn ingewikkelde beleggingsproducten die een hoog risico met zich mee kunnen brengen.

Optie Europese stijl

Het grootste verschil tussen de Europese en Amerikaanse stijl is de manier van uitoefenen. Bij de Europese stijl kan de optiehouder de optie alleen uitoefenen op de expiratiedatum. In veel gevallen is dit op de derde vrijdag van de maand. 

Bij de Amerikaanse stijl is het uitoefenen van de optie mogelijk tijdens de gehele looptijd. Voor de houder van de optie is het dus altijd mogelijk om het recht op de optie uit te oefenen. 

Doordat een Europese stijl optie alleen kan worden uitgeoefend op de expiratiedatum, is de prijs lager dan een Amerikaanse stijl optie. 


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.