Wat is hedging en hoe werkt het?

Wat is hedging en hoe werkt het?

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Zonder risico immers geen rendement. Toch zijn er manieren om financiële risico’s af te dekken.

Risico’s afdekken kan bijvoorbeeld door middel van hedging of hedgen. We leggen je er in dit artikel alles over uit.

Alles weten over derivaten

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat betekent hedgen?

Hedging betekent letterlijk “afdekken”. Door te hedgen dek je (een deel van) het financiële risico af.

Je kunt het vergelijken met het afsluiten van een verzekering. Bij een verzekering betaal je een premie, zodat je wanneer er iets gebeurt, bijvoorbeeld met je auto of woning, een vergoeding krijgt. Je dekt je dus in tegen het risico van bijvoorbeeld een auto-ongeluk.

Hoe werkt hedgen?

Bij beleggen werkt het afdekken van risico eigenlijk net zo. Om het risico op één effect af te dekken, koop je een ander effect. Dit is meestal een derivaat. Die belegging moet dan het tegenovergestelde doen van de eerste belegging.

Je kunt het risico van een effect volledig proberen af te dekken. Dit noemen we een perfecte hedge. Dat komt echter weinig voor, omdat je dan ook geen rendement meer behaalt over het effect. In plaats daarvan proberen beleggers vaak om een deel van het risico te hedgen, bijvoorbeeld voor één specifiek beleggingsrisico of voor een bepaalde periode.

Voorbeeld hedgen

We geven een voorbeeld van hedgen. Wanneer je aandelen koopt, verwacht je dat de koers in de toekomst zal stijgen. Er is altijd een risico dat de koers echter zal dalen.

Om dit risico te verkleinen, kun je bijvoorbeeld hedgen met opties: je kunt short gaan op een optie met deze aandelen als onderliggende waarde. Zo kun je ook nog wat geld verdienen wanneer de koers van de aandelen toch daalt. Hiermee compenseer je gedeeltelijk het verlies van de koersdaling van het betreffende aandeel.

Hedge fund betekenis

Een hedge fund, ook wel hedgefonds of hefboomfonds genoemd, is een specifiek beleggingsfonds dat meestal alleen beschikbaar is voor een beperkt aantal beleggers. Hedgefondsen hebben toestemming van de financiële autoriteiten om andere strategieën toe te passen dan normale beleggingsfondsen. 

Een hedgefonds probeert de beleggingsrisico’s te hedgen. Zij proberen de risico’s af te dekken zodat er geen geld verloren gaat aan stijgende of dalende markten. het rendement komt voornamelijk uit prijsverschillen van gerelateerde effecten. Toch zijn er hedgefondsen die zich puur focussen op het behalen van een zo hoog mogelijk rendement. 

Hedgefondsen zijn vaak niet voor iedereen toegankelijk: hedgefondsen laten een beperkt aantal klanten toe en er is vaak een hoge instapdrempel.

Nadelen van hedgen

Het lijkt alsof hedgen dé uitkomst is voor het afdekken van beleggingsrisico’s. Er zitten echter ook nadelen aan verbonden.

Allereerst is hedgen niet gratis. Het kopen van een effect voor het afdekken van risico’s kost geld. Hierdoor valt je uiteindelijke rendement lager uit.

Daarnaast gaat hedgen aan de hand van derivaten. Deze beleggingen hebben een ingewikkelde structuur en werken vaak met een hefboom. Door de hefboomwerking kun je een grote positie innemen met een kleine inleg. Je kunt er echter ook grote verliezen mee lijden.

Hedgen voor de korte termijn

Wanneer je belegt voor de lange termijn, hoef je je geen zorgen te maken over hedgen. Bij hedgen gaat het namelijk vooral over het afdekken van risico’s op de korte termijn. Op de lange termijn stijgen koersen over het algemeen altijd. Daarom hoef je je niet te laten beïnvloeden door tussentijdse schommelingen in de koers.

Wil je toch proberen om de beleggingsrisico’s te beperken op de lange termijn? Kies dan vooral voor een goede spreiding in je portefeuille.

Verschillende soorten beleggingen blijken namelijk verschillend te reageren op marktontwikkelingen. Wanneer aandelen in waarde dalen, kunnen obligaties bijvoorbeeld in waarde stijgen. Beleg je in beide categorieën, dan kan de winst uit de ene belegging het verlies uit de andere compenseren. Zo dek je ook een deel van het beleggingsrisico af.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.