Hoe werkt beleggen in warrants?

Hoe werkt beleggen in warrants?

Wat kun je lezen in dit artikel:

In de beleggerswereld zijn er vele effecten. Denk aan aandelenobligatiesoptiesETF’s en ETC’s. In dit artikel leggen we uit wat een warrant is. Dit effect heeft veel weg van een optie, maar kent ook een paar verschillen.

Wat is een warrant?

Een warrant is een financieel instrument dat het recht geeft om in een bepaalde periode een onderliggende waarde te kopen of verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs.

Verschillende effecten kunnen dienen als onderliggende waarde bij een warrant. Denk hierbij aan aandelen, obligaties, grondstoffen of een index

Het kopen van een warrant

Bij het kopen van een warrant krijg je het recht om binnen een periode effecten te kopen van een onderliggende waarde. De prijs van de onderliggende waarde is vooraf bepaald in het contract. 

Een call warrant geeft de houder het recht om de onderliggende waarde te kopen. Een put warrant geeft het recht om tegen een vooraf bepaalde prijs te verkopen

Voorbeeld: Je koopt een call warrant met een onderliggende waarde van €50. De onderliggende waarde van deze warrant is aandeel Z. De koers van het aandeel Z stijgt naar €65.

Dit is enorm gunstig voor een belegger. Hij kan het recht op het uitoefenen van de warrant nu toepassen. In dat geval mag hij aandeel Z kopen voor €50.  Hij kan het aandeel meteen verkopen voor €65 en zo winst maken.  

In dit voorbeeld heeft de belegger per aandeel een bruto winst gemaakt van €15. Van dit bedrag moet nog een premie worden afgetrokken. Deze premie is de prijs van een warrant. De premie van een warrant wordt gebaseerd op macro-factoren zoals de rentestand. Hier heeft een belegger geen invloed op.

Let op: Warrants kopen brengt risico’s met zich mee! 


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.