Skip to main content
Open een rekening

Je wilt beginnen met aandelen kopen. Dan ben je hier op de juiste plek. In dit artikel beschrijven we stap voor stap hoe het werkt. 

Aan de hand van acht essentiële tips leer je alles wat je moet weten voor het aankopen van aandelen. Deze tips zijn zowel geschikt voor beginnende beleggers als voor de doorgewinterde aandelenhandelaar.

In dit artikel onderbouwen we onze tips met bekende quotes van superbelegger Warren Buffett.

Tip 1: kies de voor jou geschikte beleggingsvorm

Wanneer je wilt beginnen met beleggen in aandelen, moet je eerst bepalen in welke vorm je dat wilt doen. Wil je bijvoorbeeld zelf aandelen kopen, in aandelen beleggen met advies of aandelen laten aankopen via een vermogensbeheerder?

Ben je van plan om met een klein bedrag wat individuele aandelen te kopen, dan ligt ‘zelf beleggen’ voor de hand. Hiervoor open je een beleggingsrekening bij een bank of broker. Online zijn er verschillende websites om brokers te vergelijken. Vervolgens open je bij deze partij zelf een execution only-beleggingsrekening.

Zelf aandelen uitzoeken en kopen lijkt misschien de beste (en leukste) manier van beleggen. Toch is het voor de beginnende belegger niet altijd de beste keuze. Vooral wanneer je echt serieus aan de slag wilt gaan om je geld op lange termijn te laten groeien, zijn er misschien verstandigere opties.

Je geld laten beleggen door een vermogensbeheerder is een andere mogelijkheid. Het is laagdrempelig en eenvoudig. Veel mensen zijn toch onzeker over welke aandelen ze moeten kopen en wanneer je precies moet aan- of verkopen. Een vermogensbeheerder neemt dit volledig voor je uit handen.

Aan vermogensbeheer en beleggen met advies zijn wel extra kosten verbonden. Je betaalt namelijk een beheervergoeding aan de vermogensbeheerder. Toch loont het voor onervaren beleggers vaak wel om bij een vermogensbeheerder te beleggen. Door de kennis en ervaring van een vermogensbeheerder behaal je uiteindelijk vaak een hoger rendement dan wanneer je zelf aan de slag zou gaan.

Lees hier onze blog over zelf beleggen of laten beleggen.

“Risk comes from not knowing what you're doing.

- Warren Buffett

Tip 2: zoek en vind aandelen met een ISIN code

Alle aandelen over de hele wereld hebben verschillende unieke codes. Zo kun je eenvoudig verschillende bedrijven, bedrijfsonderdelen en share classes van bepaalde aandelen uit elkaar houden.

De meest gebruikte code is de ISIN code. Dit is een internationaal erkende code om verschillende soorten effecten van elkaar te onderscheiden.

ISIN code opzoeken en gebruiken

De ISIN code van een aandeel vind je eenvoudig via Google. Type bijvoorbeeld in Google “ISIN code Shell”. De codes van de verschillende Shell aandelen staan dan direct in beeld. Vul deze code vervolgens in op de website of de app van je broker om het juiste aandeel daar te vinden en te kopen.

aandelen_kopen_8_essentiele_tips_tip_2

Tip 3: kies het juiste ordertype bij de aankoop

Wanneer je uiteindelijk overgaat tot de aankoop van een aandeel, moet je het juiste ordertype bepalen. Tegenwoordig zijn er veel verschillende manieren om een aankoop in te leggen. Toch zijn er twee varianten waar je in principe genoeg aan hebt: de limiet order en de bestens (market) order.

Limiet order

Een limiet order is de meest veilige manier om een aandeel aan te kopen. BIj het inleggen van de order geef je - naast het aantal stukken dat je wilt kopen - de maximale koers waartegen je de aandelen wilt kopen. Je betaalt op die manier nooit meer (of minder bij verkoop) dan de door jou opgegeven prijs.

Bij sommige brokers kun je ook kiezen voor een stop loss of stop limiet order. Daarmee kun je aandelen automatisch aan- of verkopen wanneer de koers een door jou aangegeven niveau bereikt. Lees hier meer over de werking van een stop loss order.

Bestens order

Bij een bestensorder wordt een aankoop altijd direct uitgevoerd tegen de op dat moment beste prijs. Bij de meeste aandelen is het geen probleem om een bestensorder te gebruiken; er is namelijk genoeg handel waardoor je altijd een goede prijs krijgt.

Bij minder liquide aandelen waar weinig in wordt gehandeld is het niet verstandig om een bestens order te gebruiken. Bij dergelijke aandelen is het verschil tussen de bied- en laatkoers groot. Je loopt dan het risico dat je je aandelen te duur koopt (of voor een lage prijs verkoopt).

Tip 4: staar je niet blind op de winnaars en gouwe ouwe

Veel beginnende aandelenbeleggers investeren alleen in oude bekende aandelen of aandelen die de afgelopen periode enorm populair zijn geworden. Denk bijvoorbeeld aan de - op dit moment - extreem populaire aandelen Amazon, Tesla of Apple of de standaard blue chips als Royal Dutch Shell, ABN AMRO en ING.

Never sell Shell

Natuurlijk is er niets mis met een belegging in Shell of een grote Nederlandse bank. Maar veel mensen onderschatten de risico’s van deze beleggingen. 

“Never sell Shell”, is zo’n bekende uitspraak. Veel mensen dachten lange tijd dat de koers van Shell altijd rond de 20-25 zou blijven schommelen en je dus zonder al te veel risico’s het dividend kon opstrijken. Maar toen de prijs van olie tijdens de coronacrisis sterk onderuit ging, daalde de koers van Shell tot bijna 10 euro. Veel beleggers liepen hierdoor een flinke knauw op.

Alle ballen op Tesla, of toch niet

De afgelopen jaren is de populariteit van big-tech-aandelen als Tesla, Amazon en Netflix enorm toegenomen. Ook met een belegging in deze aandelen is op zich niets mis, maar staar je niet blind op de hoge rendementen uit het verleden.

De reden waarom deze aandelen zo geliefd zijn, komt door de enorme koersstijgingen die behaald zijn. Iedereen wil hier natuurlijk een graantje van meepikken. Dat snappen we. 

Maar tegenover de winnaars zijn er ook genoeg groeipareltjes waarbij een belegging niet goed uitpakte. Denk bijvoorbeeld aan Blackberry, King.com (de maker van Candy Crush), Nokia en Uber.

Als je toch in de groeipareltjes wilt beleggen, doe dat dan in ieder geval niet met een groot deel van je geld. Zorg altijd voor voldoende spreiding (zie ook tip 5).

“All there is to investing is picking good stocks at good times and staying with them as long as they remain good companies.

- Warren Buffett

Tip 5: een lange adem is belangrijk en dit is waarom

Bij het kopen van aandelen is een lange adem belangrijk. Snel winst maken door op korte termijn te handelen (ook wel daytraden genoemd) is niet onmogelijk, maar de koersbewegingen van aandelen op korte termijn zijn simpelweg niet te voorspellen. Je eventuele winst of verlies is daardoor grotendeels gebaseerd op geluk.

Wil je serieus aan de slag om je vermogen te laten groeien, dan is het belangrijk om een lange termijn aan te houden. De geschiedenis laat namelijk zien dat aandelenbeurzen door de jaren heen flink kunnen stijgen en dalen. Niemand kan voorspellen wanneer en welke aandelen gaan stijgen of dalen.

Een voorbeeld van de schommelingen van aandelenkoersen zie je in onderstaande grafiek. Hierin zie je het rendement van de AEX Index in elk jaar vanaf 1982 tot 2019. Van jaar tot jaar schommelen de rendementen nogal, maar het gemiddelde rendement op lange termijn komt uit op ruim 10%.

aandelen_kopen_8_essentiele_tips_tip_5

“If you aren't willing to own a stock for ten years, don't even think about owning it for ten minutes.

- Warren Buffett

Tip 6: spreid je risico, want dat werkt

Een goede spreiding (diversificatie) is essentieel bij het kopen van aandelen. Wanneer je met een groot deel van je geld in één aandeel belegt, en de koers van dit bedrijf daalt flink, dan ben je in één klap een groot gedeelte van je geld kwijt.

Spreiding kun je op verschillende niveaus toepassen. We bespreken hieronder de belangrijkste:

Spreiding over bedrijven

Dit is de meest voor de hand liggende vorm van spreiding. Beleg niet al je geld in één aandeel, maar spreid over meerdere aandelen.

Het komt vaker voor dat een bepaald bedrijf in de problemen komt en de aandelenkoers flink daalt. Als serieuze belegger is het daarom verstandig om in meerdere aandelen te beleggen. Zo beperk je het specifieke bedrijfsrisico en concentratierisico.

Hoeveel aandelen je minimaal in portefeuille moet hebben, is lastig te zeggen. Toch kunnen we ter indicatie inschatten dat 25 aandelen ongeveer het minimum is.

Onderstaande grafiek laat zien hoe je het risico van je portefeuille kunt verlagen door te spreiden over verschillende aandelen.

aandelen_kopen_8_essentiele_tips_tip_6

Spreiding over landen

De meeste Nederlandse beleggers investeren vooral in Nederlandse aandelen. Op zich is daar niets mis mee, maar je mist de potentie buiten onze landsgrenzen.

Meer dan 50% het wereldwijde aandelenuniversum bestaat uit Amerikaanse aandelen. Nederlandse aandelen daarentegen omvatten nog geen 2% van het wereldwijde universum. Het is daarom zonde om alleen te beleggen in Nederlandse bedrijven. Verder bieden aandelen uit Azië en opkomende landen vaak een hoger groeipotentieel dan aandelen uit ontwikkelde Westerse landen.

Spreiding over sectoren

Een veelgemaakte fout is dat beleggers veelal in aandelen uit dezelfde sector beleggen. Denk aan een belegger met een aandelenportefeuille ABN AMRO, AEGON, ING en NN-Group. 

In principe is spreiding over meerdere bedrijven goed, maar deze bedrijven opereren allemaal in dezelfde sector (financiën). Tijdens de coronacrisis kreeg de financiële sector het bijvoorbeeld zwaar te verduren op de beurs. Daarentegen presteerden aandelen uit de sectoren technologie, gezondheidszorg en voeding juist weer goed.

Door te beleggen in aandelen uit meerdere sectoren verlaag je je risico. Je voorkomt dat je portefeuille in één klap sterk daalt wanneer een bepaalde sector het even minder doet op de beurs.

Lees heer meer tips voor het samenstellen van een aandelenportefeuille.

“We always live in an uncertain world. What is certain is that the United States will go forward over time.

- Warren Buffett

Tip 7: het instapmoment kiezen

Het kiezen van het instapmoment is altijd een hot item bij het kopen van aandelen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je een aandeel aankoopt wanneer deze op zijn hoogtepunt staat. 

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het beste instapmoment is van tevoren onmogelijk te bepalen. Zelfs professionals kunnen de markt niet timen. Maak je daarom niet al te druk over het instapmoment. Je kunt het nu eenmaal niet beïnvloeden. Echt, de beurs is gewoon niet te voorspellen.

Trap hier vooral niet in:

Veel mensen blijven wachten met instappen. Wij zien dit dagelijks gebeuren. Het gevolg van te lang wachten met instappen, is dat je in de tussentijd vaak veel rendement misloopt. Als je wacht tot alle problemen de wereld uit zijn, vind je nooit een goed moment om te beleggen. Het beste moment om in te stappen is simpelweg gewoon wanneer je het geld hebt. 

Staar je ook niet te veel blind op wat andere mensen zeggen of wat er iedere dag weer op internet wordt geschreven. Er zijn duizenden ‘experts’ die elke dag roepen welke kant de beurs op gaat, maar uiteindelijk weet niemand het. 

By periodically investing in an index fund, the know-nothing can actually out-perform most investment professionals.

- Warren Buffett

Tip 8: kijk toch ook eens naar indexfondsen en ETF's

Een indexfonds of ETF (voor de leesbaarheid noemen we beide in het vervolg indexfondsen) volgt een specifieke beursindex. 

Neem als voorbeeld de AEX Index. Een indexfonds dat de AEX index volgt, belegt in alle 25 aandelen die ook in de AEX Index zitten. Door een indexfonds te kopen, beleg je dus in één klap goed gespreid in een mandje van verschillende aandelen.

Omdat indexfondsen een index volgen, noemt men het ook wel indexbeleggen. De filosofie achter indexbeleggen is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek toont namelijk aan dat een individuele aandelenbelegger vaak een slechter rendement haalt dan een index. Door de index simpelweg te volgen met een indexfonds ben je dus beter af.

Klik op de linkjes om meer te lezen over indexbeleggenETF’s en indexfondsen

Start met aandelen kopen

Hopelijk heb je na het lezen een duidelijk beeld van wat je moet doen als je een aandeel wilt kopen. Wil je zelf beleggen? Open dan een rekening bij een broker. Wil je je geld laten beheren? Kies dan voor vermogensbeheer.

Bij Axento kun je je geld professioneel laten beleggen vanaf € 7.500,-. Wij beheren op dit moment € 500 miljoen. Ben je benieuwd wat Axento voor jou kan betekenen? Download dan onze informatiebrochure of neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

By periodically investing in an index fund, the know-nothing can actually out-perform most investment professionals.

- Warren Buffett