Wat zijn Blue Chip-aandelen?

Wat zijn Blue Chip-aandelen?

Op deze pagina leggen we uit wat een Blue Chip-aandeel precies is. We gaan onder andere in op de kenmerken van Blue Chips, de voor- en nadelen van Blue Chips en hoe je in Blue Chips kunt beleggen.

Meer weten over verschillende soorten aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Bekijk video Wat zijn Blue Chip-aandelen?

Definitie Blue Chip-aandelen

Er is geen precieze definitie van wat een Blue Chip-aandeel is. De term wordt vaak gebruikt voor een aandeel van een bedrijf of organisatie met een stabiele, betrouwbare reputatie op de financiële markt. De term ‘Blue Chip’ komt van pokeren: de blauwe chips hebben de hoogste waarde. De term werd vanaf de jaren ’20 steeds populairder.

Voordelen van Blue Chip-aandelen

Blue Chip-aandelen staan bekend als betrouwbare, stabiele aandelen. Blue Chip-aandelen hebben vaak een aantrekkelijk dividend. Dit komt omdat veel Blue Chip-bedrijven al lang bestaan en wereldwijd opereren, denk aan McDonald’s, Apple, Amazon, etc. De meeste Blue Chip-bedrijven bieden producten en/of diensten aan waar altijd vraag naar is, dus zijn ze vaak bestand tegen een recessie.

Daarnaast hebben Blue Chips vaak een groot concurrentievoordeel: Blue Chip-bedrijven zijn vaak de bekendste bedrijven op de markt: het is bijvoorbeeld voor andere frisdrank merken moeilijk om te concurreren tegen Coca-Cola. 

Wat zijn de nadelen?

Ondanks dat Blue Chip-aandelen heel betrouwbaar zijn, zitten er natuurlijk altijd risico’s aan verbonden. Het grootste risico is dat bedrijven failliet kunnen gaan, wanneer zij niet met de tijd meegaan. Dit kan komen door technologische ontwikkelingen. Voorbeelden zijn de V&D of de HEMA. 

Een ander nadeel van Blue Chip-aandelen is dat deze bedrijven minder snel groeien dan kleine bedrijven. Maar doordat kleine bedrijven snel groeien, zitten daar weer meer risico’s aan verbonden. 

Hoe beleg je in Blue Chip-aandelen?

Er zijn verschillende manieren om in Blue-Chips te beleggen: 

  1. Het kopen van aandelen
  2. Binaire opties: met een binaire optie kun je ‘gokken’ op een stijging of daling van de koers van een bepaalde belegging. 
  3. CFD’s: Contract for Difference. Een CFD wordt gebruikt om te speculeren op een verwachte stijging of daling van een bepaald effect zoals een aandeel of valuta. CFD’s zijn vergelijkbaar met binaire opties en het kopen van CFD’s lijkt meer op gokken dan op beleggen. 
  4. ETF’s: Exchange Traded Funds. Een ETF is een mandje beleggingen dat het koersverloop van een bepaalde beursindex volgt. ETF’s volgen de index, dus men noemt het indexbeleggen. 
  5. Futures: hier koopt de koper voor een vaste prijs, op een vastgesteld tijdstip een vastgestelde hoeveelheid van de onderliggende waarde.

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.