Hoe stel je een aandelenportefeuille samen?

Hoe stel je een aandelenportefeuille samen?

Beleggen in aandelen is enorm populair. Vooral vanwege het hoge verwachte rendement. Maar hoe kun je nu een goede aandelenportefeuille samenstellen?

Koop je bijvoorbeeld een paar Nederlandse aandelen? Ga je in specifieke sectoren beleggen of schaf je een wereldwijd beleggingsfonds aan?

In dit artikel leggen we je stap-voor-stap uit hoe jij een aandelenportefeuille samenstelt. We leggen uit waar je op moet letten, welke keuzes je moet maken en hoe je spreiding aanbrengt.

Alles weten over beleggen in aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Aandelenportefeuille opbouwen

Er zijn veel manieren om in aandelen te beleggen. Hieronder bespreken we drie mogelijke opties.

Individuele aandelen

De meest directe manier is door zelf aandelen te kopen. Hiervoor open je een rekening bij een bank of broker en je kunt aan de slag.

Je moet in dit geval wel zelf beslissen welke aandelen je koopt en wanneer je instapt. Ook moet je de koersen van de aandelen goed in de gaten houden. De koers van een aandeel kan flink schommelen.

Met fundamentele ananlyse kun je bijvoorbeeld beoordelen of een aandeel koopwaardig is. Met technische analyse kun je de timing van aan- en verkoop bepalen.

Actieve beleggingsfondsen

Een andere manier om een portefeuille met aandelen op te bouwen is via actieve beleggingsfondsen. Een actief fonds wordt beheerd door een fondsmanager. Hij probeert rendement te maken middels een selectie van de beste aandelen en goede timing.

Door te beleggen in een fonds ben je in een klap ook goed gespreid. Een fonds belegt vaak in honderden verschillende aandelen.

Indexbeleggen

Een methode die de afgelopen jaren steeds populairder wordt, is indexbeleggen. Bij indexbeleggen koop je een passief beleggingsfonds zoals een indexfonds of ETF. Deze volgen een bepaalde beursindex zoals de Eurostoxx 50, S&P 500 index of de MSCI World

Verdeling over regio's is belangrijk

Van oudsher kopen Nederlandse beleggers vaak bekende aandelen uit de AEX Index. Denk aan KPN, Unilever, Philips etc. Toch loont het om ook verder te kijken. Door in andere landen en regio’s wereldwijd te beleggen, verlaag je het risico dat een specifiek land slecht rendeert.

Andere aantrekkelijke regio’s zijn bijvoorbeeld Emerging Markets en de Verenigde Staten. Tot de Emerging Markets behoren landen als China, Mexico en Indonesië. 

Het risico van aandelen uit deze landen is relatief hoog, maar het verwachte rendement is ook hoger. De aandelenmarkt van de Verenigde Staten is de grootste ter wereld. Deze biedt veel kansen voor beleggers.

Let op je sectorverdeling

Naast de spreiding over landen, is ook de spreiding over sectoren van belang. We nemen als voorbeeld de AEX index. De sectorverdeling hiervan wijkt bijvoorbeeld sterk af met een wereldwijde index.

De AEX is sterk overwogen naar aandelen uit de sectoren Energie. Denk hierbij aan de hoge weging van Royal Dutch Shell in de index. De aandelen Unilever, Ahold en Heineken zorgen voor een sterke overweging naar de Consumptie sector.

De sectoren Luxe goederen en Gezondheidszorg zijn daarentegen onderwogen in de AEX index. Zorg dus dat je bij het samenstellen van een aandelenportefeuille goed spreid over verschillende sectoren.

Aandelenportefeuille voor beginners

Wanneer je wilt beginnen met beleggen, is het beter om met fondsen te starten. Een aandelenportefeuille bijhouden met lossen aandelen is tijdrovend en vereist kennis en ervaring. Je geld laten beleggen is beter voor beginners.

Vooral als beginnende belegger is het verstandig goed te spreiden. Daarnaast is het prettig als je weet dat een professional jouw geld beheerd. Dit is het geval met fondsen. 

Een ander aandachtspunt zijn de kosten. Bij actieve fondsen zijn deze relatief hoog. Indexfondsen en vooral ETF’s hebben een stuk lagere kosten.

Je geld laten beleggen?

Overweeg je om te gaan beleggen? Denk er eens over na om je geld te laten beleggen, bijvoorbeeld door een vermogensbeheerder.

Wil je een aantal voorbeeld beleggingsportefeuilles bekijken van Axento vermogensbeheer? Klik dan hieronder op één van de getoonde bedragen. We laten je dan een voorbeeld zien van de kosten en verwachte rendementen.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.