Big data informatie op digitaal scherm met vinger die erop drukt

De macht van de big tech bedrijven

De laatste tijd komt het begrip Big Tech steeds vaker in het nieuws. Dit jaar hebben deze bedrijven enorm veel winst geboekt, terwijl andere bedrijven hard zijn geraakt door de coronacrisis.. 

In dit artikel leggen we uit wat Big Tech bedrijven zijn. Ook bespreken we de bedrijven die hiermee worden bedoeld en belichten we hoeveel macht deze bedrijven hebben. 

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Welke bedrijven zijn de Big Tech bedrijven?

Wanneer we over Big Tech bedrijven spreken, gaat dat over een aantal enorm grote bedrijven. Deze bedrijven zijn allemaal actief in de technologiesector. De geschatte waarde van deze bedrijven is zo’n twee biljoen dollar.

Het ging in eerste instantie om vier bedrijven. Hierbij ging het om GoogleAmazonFacebook en Apple. Deze bedrijven noemen we ook wel de FAANG-bedrijven. In de loop der jaren is het lijstje met Big Tech bedrijven groter geworden. Sinds een paar jaar worden hier Microsoft en Alibaba ook onder gezien. 

Naast deze twee bedrijven zijn er nog een paar namen die zich hebben opgewerkt. Netflix, Airbnb, Tesla en Uber worden gezien als concurrenten van de huidige Big Tech. Andere benaming voor deze bedrijven zijn “techreuzen” en “internetgiganten”. 

Marktaandeel Big Tech bedrijven

Niet ieder bedrijf in de technologiesector valt onder Big Tech. Deze bedrijven hebben een aantal overeenkomsten met elkaar. Deze overeenkomsten hebben ervoor gezorgd dat deze bedrijven worden betiteld als Big Tech. 

Een kenmerk is dat ieder bedrijf miljarden gebruikers heeft. Dit zorgt ervoor dat deze bedrijven een monopolistische positie hebben binnen hun sector. Dit zorgt ervoor dat zij op jaarbasis tientallen miljarden aan omzet maken. 

De macht van Big Tech bedrijven

Bijna iedereen heeft dagelijks te maken met de Big Tech bedrijven. Hierdoor hebben zij enorm veel persoonsgegevens van gebruikers in bezit. 

Zo worden veel gegevens gedeeld om zo in te spelen op persoonlijke reclames. Big Tech bedrijven noemen het delen van persoonsgegevens dan ook de prijs voor hun gratis diensten: dit wordt ook wel eens free lunch genoemd.

De Europese Unie en Amerikaanse justitie hebben de afgelopen jaren de wetgeving verscherpt. Eind 2020 is er een herziening van digitale regelgeving aangekondigd. Deze regels moeten zorgen voor meer eerlijkheid op de technologiemarkt.  


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.