Skip to main content
Open een rekening

Wat is daytraden? Daytraden is een term die vaak gebruikt wordt in de beleggingswereld. Toch weten veel mensen niet precies wat de term inhoudt. In dit artikel leggen we het uit. 

Definitie daytraden

Over het algemeen is beleggen iets voor op de lange termijn. Zo ben je beter bestand tegen beursschommelingen en zo kun je de kosten van beleggen opvangen. Daytraden, zoals de naam misschien al weggeeft, is echter een vorm van beleggen op zeer korte termijn

Bij daytraden worden aandelen op zeer korte termijn aangekocht en weer verkocht. Soms zelfs binnen enkele seconden. De daytrader speculeert over hoe de beurs gaat bewegen. Zo kan hij profiteren van stijgingen, maar ook van dalingen op de beurs. 

De meeste daytraders handelen aan de hand van de technische analyse

Wat zijn de meest gebruikte strategieën bij daytraden?

Er zijn verschillende strategieën om te daytraden. Omdat daytraden zo snel gaat, is het belangrijk dat de daytrader zich niet laat leiden door zijn emoties. En om dat te voorkomen, is het belangrijk een duidelijke strategie te gebruiken. Hieronder bespreken we de meest gebruikte strategieën.

Scalpen

Scalpen is de meest actieve strategie bij daytraden. Bij scalpen wordt voor enkele seconden een positie ingenomen, dit kan een long positie of een short positie zijn. De bedoeling hiervan is om steeds kleine winsten te behalen.

Scalpen gebeurt vaak met veel beleggingen tegelijk, omdat de verschillen zo laag zijn. De belegger koopt een aandeel bijvoorbeeld voor 8 euro en verkoopt deze weer wanneer het aandeel 8,05 euro waard is. 

Bij scalpen wordt altijd een stop loss order gebruikt, om zo grote verliezen te voorkomen.

Pivot traden

Pivot traden lijkt een beetje op scalpen. De positie wordt echter iets langer vastgehouden. 

De belegger zoekt naar het hoogste of laagste punt van de dag. Wanneer dit punt bereikt is, volgt een keerpunt. Als het hoogste punt bereikt is, gaat de belegger short. Als het laagste punt bereikt is, neemt de belegger een long positie in. 

Ook bij pivot traden wordt een stop loss order gebruikt. 

Momentum

Bij de momentum strategie gaat de belegger op zoek naar aandelen die een grote koersschommeling achter de rug hebben, positief of negatief. De belegger neemt eenzelfde positie als de beweging van de trend en verlaat deze weer na enkele minuten.

Contrair traden

Bij contrair traden gebeurt het tegenovergestelde van bij de momentum strategie. De belegger kijkt naar de koersschommeling, en neemt vervolgens de tegenovergestelde positie in. 

Deze strategie brengt misschien wel het grootste risico met zich mee, omdat je het risico niet makkelijk kunt inperken met een stop loss order. Je verwacht namelijk na bijvoorbeeld een koersstijging een daling, maar de koers kan ook nog verder stijgen. 

Risico's van daytraden

Doordat daytraden op zo'n korte termijn plaatsvindt, zijn er hoge risico's aan verbonden. Over de lange termijn stijgen koersen vrijwel altijd. Op de korte termijn zijn koersen echter zeer volatiel en vinden er veel schommelingen plaats. De koers is op zo'n korte termijn vrijwel niet te voorspellen. Daytraden lijkt daarom eerder op speculeren dan op beleggen.