Wat is execution only bij beleggen?

Wat is execution only bij beleggen?

Beleggen komt voor in drie vormen. Dit kan via execution only, met een financieel adviseur of met behulp van een vermogensbeheerder

In dit artikel bespreken wij de eerste vorm, namelijk execution only. Overweeg je om zelf aandelen te gaan kopen via execution only? Lees dan onze 8 essentiële tips voor het kopen van aandelen.

Execution only

Execution only is beleggen zonder advies. Je kiest dan als belegger zelf wanneer, hoe en waarin je belegt, zonder advies of hulp. Hierbij voert een instelling orders uit van de belegger. Deze vorm van beleggen komt vooral voor via internet. Dit is de goedkoopste manier van beleggen. Een andere benaming hiervoor is agency only

Execution only beleggen brengt risico’s met zich mee. Als belegger ben je namelijk volledig verantwoordelijk voor de afgesloten transacties. Om zelf via execution only te beleggen, moet je veel verstand hebben van beleggingsproducten, de bedrijven waarin je belegt en de financiële markten. De financiële dienstverlener, zoals een broker, beperkt zich namelijk alleen tot het doen van transacties. 

Execution only is alleen geschikt voor beleggers die zich zeer bewust zijn van de risico’s, zelf veel verstand hebben van beleggen en er veel tijd in kunnen steken. 

Kennistoets bij execution only

Voordat je als belegger via execution only mag beleggen, is een kennis- en ervaringstoets verplicht. De uitslag van deze toets schat in of de belegger voldoende kennis over beleggingsproducten heeft. Deze toets wordt samengesteld door de broker. 

De uitslag van deze kennis- en ervaringstoets is niet bindend. Bij een negatief resultaat is het nog steeds mogelijk de transactie uit te voeren. Het geeft een belegger echter wel een idee of execution only de geschikte manier van beleggen voor hem is. 

Het verschil met andere beleggingsvormen

Naast execution only zijn er nog twee andere manieren van beleggen. Je kunt beleggen met behulp van een adviseur of je kunt het beleggen uitbesteden

Wanneer je belegt met behulp van een beleggingsadviseur, brengt de adviseur alle mogelijke risico’s van een belegging in kaart. Op basis van deze risico analyse brengt hij een advies uit. Dit advies hoeft de belegger niet op te volgen. Ook is de belegger zelf verantwoordelijk voor zijn keuzes en niet de adviseur. 

Als laatste kun je het beleggen ook uitbesteden aan een vermogensbeheerder. Een vermogensbeheerder neemt al het werk voor je uit handen. Je geeft aan hoeveel risico je bereid bent te lopen en hoeveel rendement je wilt behalen. Aan de hand daarvan belegt de vermogensbeheerder jouw vermogen voor jou. Zo heb je er zelf geen omkijken naar en wordt je vermogen professioneel belegd. 

Wil je weten wat Axento Vermogensbeheer voor jou kan betekenen? Vraag dan hieronder vrijblijvend onze brochure aan. 


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.