Top 10 grootste beurzen ter wereld

Top 10 grootste beurzen ter wereld

Er zijn veel aandelenbeurzen in de wereld, maar er zijn er een aantal die aan de top staan. 

Hieronder bespreken we de 10 grootste beurzen ter wereld op basis van de totale marktkapitalisatie.

Alles weten over de beurs

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Bron: Stock Analysis - S&P 500 - Gemiddeld maandelijks rendement van 1980 tot 2019. Vastgelegd op 24 juni 2021 om 16:30 uur CET.

1. New York Stock Exchange

Van alle beurzen wereldwijd is de New York Stock Exchange (NYSE) de grootste. Met een marktkapitalisatie van boven de 25 miljard dollar spant deze beurs de kroon. Op deze beurs worden grote bedrijven verhandeld zoals Coca Cola, Google en Apple. 

2. NASDAQ

NASDAQ is ook een Amerikaanse beurs net als de NYSE. NASDAQ staat voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations. De belangrijkste index die is genoteerd op deze beurs is de NASDAQ-100. Deze index bevat de grootste technologiebedrijven zoals Meta, Microsoft en meer. De FAANG aandelen worden op deze beurs verhandeld. 

3. Hong Kong Exchange

De Hong Kong Exchange wordt gerapporteerd in Azië als de snelst groeiende beurs. Het is de belangrijkste beurs van Azië. Deze Exchange is opgericht in 1891 door de Association of Stockbrokers. Alle effecten die op deze beurs genoteerd zijn, staan allemaal genoteerd in Hong Kong dollar. Dit komt omdat vrijwel alle bedrijven die genoteerd zijn op deze beurs in Hong Kong gevestigd zijn. Er zijn in totaal 1955 bedrijven genoteerd op de Hong Kong Exchange. 

5. Japan Exchange

De belangrijkste aandelen- en effectenbeurs van Japan is de Tokyo Stock Exchange. Vanaf 2013 is er een fusie tussen de Tokyo Stock Exchange Group en de Osaka Securities Exchange. Deze fusie gaat nu verder als Japan Exchange Group. 

6. Euronext

Euronext is de grootste beurs van Europa. Hierin zitten een aantal Europese beurzen samengevoegd. In het jaar 2000 is deze beurs opgericht toen de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs fuseerden. Tegenwoordig zijn er meer beurzen bij aangesloten en het plan is om uit te groeien tot de grootste beursmaatschappij in Europa. Nationale vestingen van Euronext hebben allemaal hun eigen index. Zo heeft Euronext Amsterdam de AEX, de AMX en de AScX

Wil je meer lezen over deze indices, lees dan onze blog: AEX, AMX en AScX: de samenstelling en weging (2022)

7. Shenzhen Stock Exchange

Shenzhen Stock Exchange is een Chinese beurs, die zich bevindt in Shenzhen. Dit is een van de drie Chinese effectenbeurzen.

8. London Stock Exchange Group

De LSEG plc (London Stock Exchange Group) is gevestigd in Londen. Het is een internationale beurs die is opgericht in 1801. Op deze beurs zijn zowel Britse als buitenlandse bedrijven genoteerd. Er zijn in totaal 2749 bedrijven genoteerd aan deze beurs. De LSEG is verdeeld in twee markten, de primaire markt en de alternatieve investeringsmarkt. 

9. TMX Group Stock Exchange

De TMX Group Stock Exchange is een Canadese financiële aanbieder. Het bedrijf is opgericht in mei 2008 in Toronto, Canada. TMX group is zo bekend door de beurzen TSX (Toronto Stock Exchange) en TSVX (TSX Venture Exchange). 

10. Bombay Stock Exchange

De Bombay Stock Exchange is de grootste effectenbeurs van India. Het is een interessante beurs voor de gevorderde belegger. Deze Exchange telt meer dan 4500 beursgenoteerde ondernemingen en het groeit snel. De Bombay Stock Exchange gebruikt als graadmeter de BSE-200 Index, zoals wij in Nederland de AEX gebruiken als graadmeter. Hierin staan de 200 grootste fondsen

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.