Wat zijn FAANG aandelen?

Wat zijn FAANG aandelen?

Misschien heb je de term FAANG wel eens op de beurs voorbij zien komen. Het is een afkorting waarin de grootste techgiganten staan. In dit artikel vertellen we er meer over en bespreken we of beleggen in deze aandelen loont.

Meer weten over verschillende soorten aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Definitie FAANG

FAANG staat dus voor de vijf grootste techgiganten op de Amerikaanse beurs: Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google (nu Alphabet). Al deze aandelen worden verhandeld op de NASDAQ. Alle bedrijven bijeen vormen in de S&P 500 Index zo’n 15% van de marktkapitalisatie.

De bedrijven zijn allemaal één van de de bekendste bedrijven binnen hun sectoren en zijn daarmee blue chip-aandelen te noemen.

De term werd voor het eerst gebruikt in 2016 en bestond eerst uit vier aandelen en heette eerst dus FANG aandelen. De tweede A, van Apple, is een jaar later toegevoegd. 

In Europa zijn SAP (Duits techbedrijf) en ASML (Nederlands techbedrijf) de grootste techbedrijven, maar die zijn met respectievelijk 122 miljard en 153 miljard (op 26 november 2020) nog steeds een stuk minder waard dan de Amerikaanse FAANG-bedrijven.

Soms wordt Microsoft (1,6 biljoen) ook nog aan de afkorting toegevoegd.

 

Facebook

Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een Facebook account. Maar het moederbedrijf bestaat uit nog veel meer dan alleen de populaire app. Facebook bezit nog meer sociale netwerk-diensten. Denk aan Instagram, Whatsapp en Messenger. Op 26 november 2020 is het bedrijf zo’n 790 miljard dollar waard. De aandelen van Facebook zijn tijdens de coronacrisis gezakt, maar een stuk minder erg ten opzichte van de markt.

Amazon

Amazon is de grootste online retailer ter wereld. Het marktaandeel van Amazon domineert de E-commerce sector volledig. Daarnaast heeft de streamingdienst Amazon Prime wereldwijd zo’n 150 miljoen gebruikers. Op 26 november 2020 is het bedrijf zo’n 1,6 biljoen dollar waard. De aandelen van Amazon zijn dit jaar weer flink gegroeid, waarschijnlijk door de coronacrisis. Online shoppen en thuiswerken werd begin dit jaar namelijk een stuk populairder.

Apple

Iedereen kent Apple van de iPhones, iWatches en MacBooks. Daarnaast biedt Apple nog andere producten aan, zoals Apple TV, Apple Music, etc. Apple is toch wel een van de meest herkende merken ter wereld.Op 26 november 2020 was het bedrijf maarliefst 2 biljoen dollar waard.

De afkorting wordt door sommige beleggers nog FANG genoemd omdat aandelen van Apple meer weg zouden hebben van waarde-aandelen: aandelen met een stabiele en gestage omzet- en winstgroei.

Netflix

De streamingdienst heeft ruim 183 miljoen abonnees. Netflix heeft een groot aanbod van films en series en produceert daarnaast nog eigen content. Op 26 november 2020 is het bedrijf 215 miljard dollar waard. Ook Netflix heeft van de coronacrisis kunnen profiteren, aandelen van Netflix stegen begin dit jaar het meeste ten opzichte van de markt. 

Google (Alphabet)

Het bedrijf Google gaat tegenwoordig onder de naam Alphabet, maar in de afkorting wordt het nog steeds Google genoemd. Google bestaat natuurlijk uit de bekende zoekmachine, maar het bedrijf bestaat ook uit YouTube, Android, Chrome, Search, Youtube en Gmail. Wereldwijd heeft Google ruim een miljard gebruikers. Het bedrijf is bijna 1,8 biljoen dollar waard op 26 november 2020.

Beleggen in FAANG aandelen

Je kunt bij bijvoorbeeld een broker beleggen in FAANG aandelen. Eén van de belangrijkste risico’s is het valutarisico: wanneer de dollar daalt ten opzichte van de euro, heeft dat een negatief effect op je beleggingen. 

Sommige beleggers zijn bang dat de FAANG aandelen momenteel in een bubbel verkeren, vergelijkbaar met de internetbubbel, die een beurskrach veroorzaakte toen deze knapte in 2000. Zoiets valt echter niet te voorspellen.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.