Wat is een beurscorrectie?

Wat is een beurscorrectie?

Een beurscorrectie is een sterke daling op de beurs in een zeer korte tijd. De correctie zit vaak tussen de 10 en 20 procent. Het komt over het algemeen vaak voor na een periode van sterke stijging van de beurskoersen.

Alles weten over de beurs

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Een correctie na een langdurige stijging

Vaak vindt een correctie plaats nadat de koersen voor een lange tijd zijn gestegen. Tijdens de correctie dalen de koersen sterk. Eén van de meest recente beurscorrecties was tijdens de coronacrisis.

Door de maatregelen rondom het indammen van het coronavirus ontstond er een wereldwijde recessie. Veel beleggers waren bang dat de coronacrisis het begin was van een nieuwe kredietcrisis zoals die in 2008. Zij haalden al hun vermogen uit de beleggingen zodat ze geen risico meer liepen om nog meer te verliezen. Hierdoor ontstond een flinke beurscorrectie.

Echter, nadat de lockdowns in Nederland en daarbuiten werden versoepeld, herstelden de koersen snel. Vanaf november stegen de koersen nog meer door het nieuws over de opkomende vaccins. Uiteindelijk is de AEX in 2020 per saldo met ruim 3% gestegen. Sinds het dieptepunt aan het begin van 2020 is hij zelfs gestegen met maar liefst 60%. Dit is een voorbeeld van herstel na een beurscorrectie.

Herstel na correctie

De koersen hebben momenten van stijgen en dalen. Als er een daling plaatsvindt in zeer korte tijd is er een grote kans dat er een herstel zal plaatsvinden. Als de aandelen snel dalen wordt het een interessante aankoop, hierdoor zullen de aandelen ook weer sneller stijgen. 

Wanneer komt de volgende correctie?

Sommige beleggers verwachten dat er binnenkort weer een beurscorrectie zal plaatsvinden. Doordat de koersen zo hoog staan, verwachten zij dat een daling onontkoombaar is. Echter, de stijgende koersen hebben een geldige achterliggende reden. Bedrijfswinsten zijn in het afgelopen jaar namelijk ook sterk gestegen.

Niemand kan de beurskoersen voorspellen. Of en wanneer de volgende beurscorrectie plaatsvindt, weet dus niemand.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.