Wat is een beursnotering?

Wat is een beursnotering?

Wanneer je begint met beleggen zul je de woorden beursnotering en beursgenoteerde bedrijven ongetwijfeld tegenkomen. Maar wat betekent het als een bedrijf beursgenoteerd is? Dat zullen we in dit artikel uitleggen.

Alles weten over de beurs

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is een beursgenoteerd bedrijf?

Een bedrijf heeft een beursnotering als de aandelen van dat bedrijf worden verhandeld op een aandelenbeurs, zoals de AEX. Nederlandse beursgenoteerde bedrijven zijn bedrijven met een notering aan de Euronext Amsterdam. Aan een beursnotering gaat vaak een langdurig proces vooraf. De organisatie moet vooraf al klaar zijn om in de beurs te stappen.

Hoe werkt een beursnotering?

Doordat een bedrijf zijn aandelen kan aanbieden op de beurs kan dit bedrijf zijn vreemd vermogen kapitaal vergroten, aandelen verkopen van een bestaande grootaandeelhouder en overgaan van een privé-bedrijf naar een beursgenoteerd bedrijf. 

Met de beursnotering krijgt een bedrijf verplichtingen op het gebied van financiële verslaggeving en gedrag. Ook gelden eisen voor publicatie van koersgevoelige informatie, openbaarmaking van belangen van bestuurders en commissarissen en deelnemingen en shortposities. De Autoriteit Financiële Markten (AFM)  houdt hier toezicht op.

Waarom kiezen bedrijven voor een beursnotering?

Bedrijven kiezen vaak voor een beursnotering omdat dit groei, uitbreiding en verbetering kan betekenen voor het bedrijf. Beursgenoteerde bedrijven zijn ook sneller bekend en hierdoor kunnen zij dus ook meer geld ophalen. Ook is het aantrekkelijk voor werknemers om te werken bij beursgenoteerde bedrijven.

Wat zijn de voorwaarden om een beursgenoteerd bedrijf te worden?

De belangrijkste voorwaarde om te opereren als een beursgenoteerd bedrijf, is dat het bedrijf een naamloze vennootschap (NV) moet zijn. Daarnaast zijn er nog andere voorwaarden, deze zijn:

1. De onderneming bestaat minimaal 5 jaar;

2. Van deze 5 jaar moet de onderneming 3 jaar winst hebben geboekt;

3. Het eigen vermogen van de onderneming moet tenminste €5 miljoen bevatten;

4. De waarde van de te plaatsen aandelen moet ook minimaal €5 miljoen zijn.

Bij introductie van de aandelen moet het bedrijf ook een prospectus uitgeven. Het bedrijf geeft via het prospectus alle relevante informatie aan geïnteresseerde beleggers.

Voor- en nadelen beursnotering

Niet iedere naamloze vennootschap kiest ervoor om naar de beurs te gaan. Hier zitten namelijk een aantal voor- en nadelen aan verbonden.

Voordelen

Een van de grootste voordelen is dat een beursnotering geld kan opleveren voor het bedrijf. Ook zal het een boost geven aan de status van het bedrijf, beursgenoteerde bedrijven worden gezien als betrouwbaarder. Ook willen werknemers graag werken voor beursgenoteerde bedrijven, hierdoor zal de werving van nieuwe krachten makkelijker gaan. 

Nadelen

Toch zitten er ook nadelen verbonden aan een beursnotering. Beursgenoteerde bedrijven worden, zoals eerder vermeld, verplicht om bepaalde cijfers en gegevens vrij te geven. Hierdoor is de hele financiële situatie van het bedrijf zichtbaar voor de buitenwereld.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.