Wat is Euronext en hoe zit die in elkaar?

Wat is Euronext en hoe zit die in elkaar?

Wat kun je lezen in dit artikel:

Euronext is een pan-Europese beursmaatschappij. Hierin zijn een aantal Europese beurzen samengevoegd. In dit artikel leggen we je precies uit hoe Euronext is ontstaan en wat het doet.

Alles weten over de beurs

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Hoe is Euronext onstaan?

Euronext werd in het jaar 2000 opgericht, toen de beurzen van Amsterdam, Parijs en Brussel fuseerden. Deze fusie kwam tot stand, doordat deze landen zich wilden voorbereiden op de komst van de Europese Monetaire Unie (EMU). Een gezamenlijke beurs zou hiervoor een goede basis zijn.

Sindsdien zijn ook de beurzen van Lissabon, Londen, Dublin en Oslo toegevoegd aan Euronext. Het doel van Euronext is om uit te groeien tot de grootste beursmaatschappij in Europa.

In 2007 werd Euronext overgenomen door de New York Stock Exchange (NYSE), wat resulteerde in de NYSE Euronext. Dit was echter niet van lange duur; in 2013 stootten de nieuwe eigenaren van NYSE Euronext, Euronext af. Euronext is sindsdien een zelfstandige beursmaatschappij.

Wat doet Euronext?

Euronext heeft verschillende taken en bezigheden. Allereerst focust het bedrijf zich op het mogelijk maken van handel in effecten en derivaten in verschillende landen. Ook levert het koersinformatie, bijvoorbeeld aan nieuwsplatforms.

Effectenhandel

De voornaamste bezigheid van Euronext is het faciliteren van handel in effecten en afgeleide producten. Zo worden op Euronext aandelenindicesfondsenobligaties, en ETF’s verhandeld. Maar ook derivaten als opties en futures.

Euronext heeft bijvoorbeeld eigen indices opgesteld. In de Euronext 100 zijn de 100 grootste fondsen weergegeven. De Next 150 is de index waarin de volgende 150 grootste fondsen staan. Daarnaast hebben de nationale vestigingen van Euronext hun eigen index. Bij Euronext Amsterdam zijn dit de AEX, de AMX en de AScX.

Euronext heeft zelf ook aandelen uitgegeven. In 2014 is het bedrijf naar de beurs gegaan. Zo’n beursgang noemen we een Initial Public Offering (IPO). Sinds 2014 heeft het noteringen op de beurzen van Amsterdam, Parijs en Brussel. Het aandeel Euronext staat genoteerd als ENX en is een dividendaandeel; gewoonlijk keert het elk jaar dividend uit.

Leveren koersinformatie

Naast de handel in effecten en derivaten, levert Euronext ook beursinformatie. Deze informatie wordt door experts onderzocht. Dit wordt verkocht aan klanten en media. Zo levert het Euronext geld op.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.